Už nebude zadarmo: Najobľúbenejšia talianska pamiatka začne vyberať vstupné

Impozantný kupolovitý chrám, postavený v prvom storočí pred naším letopočtom, je najobľúbenejším kultúrnym miestom Talianska a každoročne priťahuje milióny návštevníkov. V roku 609 bol premenený na katolícky kostol, premenovaný na Baziliku Panny Márie a mučeníkov a pravidelne sa v ňom slúžia omše. Doteraz ste si Panteón mohli prezrieť zdarma, no to sa čoskoro zmení. Za vstup do najzachovalejšej starovekej rímskej pamiatky sa začne účtovať poplatok.

03.05.2023 06:00
debata (2)

Od turistov, ktorí v Ríme budú chcieť navštíviť majestátny chrám, sa bude čoskoro vyžadovať poplatok 5 eur. Účtovanie vstupného je výsledkom dohody medzi talianskym ministerstvom kultúry a predstaviteľmi cirkvi.

Výnosy z nového vstupného sa rozdelia, pričom 70 percent dostane ministerstvo kultúry na pokrytie nákladov na údržbu a čistenie, zvyšok pôjde Rímskej diecéze.

Prečo bude Panteón účtovať vstupné?

Minister kultúry Gennaro Sangiuliano povedal, že tento krok je vecou „zdravého rozumu“. Zavedenie vstupného prichádza päť rokov po tom, čo predchádzajúca vláda odložila plány začať od návštevníkov vyberať dve eurá.

Návštevníkom do 25 rokov sa bude podľa nového plánu účtovať znížená sadzba dve eurá.

Vstup bude voľný pre obyvateľov Ríma, maloletých, ľudí zúčastňujúcich sa na omši a personál baziliky.

Úradníci stále ladia technické detaily, dátum, kedy sa vyberanie poplatku spustí, ešte nebol stanovený.

V súčasnosti je vstup do Panteónu voľný, cez víkendy a sviatky je potrebná rezervácia.

Okrem tradičnej návštevy si návštevníci môžu dokúpiť audioprehliadku za 8,50 eur alebo 45-minútovú prehliadku so sprievodcom za 20 eur.

Ak sa vám pamiatku nepodarí navštíviť osobne, tu je k dispozícii 360-stupňová online prehliadka.

cestovanie, dovolenka, mapa, Taliansko, káva, lietadlo, letecká dovolenka, plánovanie, Európa, turisti Čítajte viac KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko?

Ktoré atrakcie v Ríme ostávajú zadarmo?

Ak plánujete rímsku dovolenku a máte obmedzený rozpočet, dobrou správou je, stále sa tu dá pozrieť mnoho zaujímavostí zadarmo.

Mesto je plné krásnych ulíc a pamiatok na nich, stačí si spomenúť na Fontánu di Trevi či Španielske schody. Mnoho kostolov, ktorých je v Ríme nespočetne veľa a sú takmer na každej ulici, je tiež zadarmo.

Medzi najvýznamnejšie pamiatky patrí Bazilika Saint Praxedes, Santa Maria Maggiore a Bazilika Santa Maria del Popolo.

Nechýba, samozrejme, vatikánska Bazilika sv. Petra, ktorá sa pýši najvyššou kupolou na svete (s výškou neuveriteľných 136,5 metra).

Forum Romanum síce nemá vstup voľný, no veľa z pamiatky môžete vidieť z ulice Via dei Fori Imperiali. Navyše je na Forum, Koloseum a Palatín zvyčajne vstup voľný každú prvú nedeľu v mesiaci.

Okrem toho je každý rok 21. apríla, na oslavu narodenín Ríma, vstup do mnohých spoplatnených múzeí a pamiatok bezplatný.

Sicília, Taliansko, balkón, mandarínky Čítajte viac Zázračné talianske mesto objavilo liek na dlhovekosť. A potom vymrelo Taliansko, Rím, Koloseum, dievča, Talianka, žena, krik, reč, slová, hovorenie Čítajte viac Dolce vita alebo kultúrny šok? Toto vás v Taliansku môže prekvapiť

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #Panteón