Až 270 eur: Obľúbená talianska destinácia bude pokutovať turistov za zdržiavanie sa v červených zónach

Populárne mestečko na Talianskej riviére zavádza nové pravidlo v snahe kontrolovať davy turistov. Pokutovať bude za veľmi špecifický priestupok.

05.05.2023 06:00
Portofino, Taliansko, dovolenka, cestovanie, more Foto:
Portofino
debata

Mesto Portofino, ktoré leží južne od Janova, bude podľa talianskych novín Corriere della Sera pokutovať turistov za zdržiavanie sa v novovytvorených „červených“ zónach.

Každý, kto poruší pravidlá, môže dostať pokutu od 68 do 275 eur.

Regulácia pásem bude v platnosti minimálne do 15. októbra, od rána do 18:00.

Nové pravidlá zakazujú návštevníkom zastavovať sa a zdržiavať sa „v miestach zhromažďovania a stretnutí pre skupiny a cestujúcich z výletných plavieb, ktorí čakajú na nalodenie,“ uvádza sa v novinách.

Tlačenice v týchto miestach v minulosti často vytvárali „vážne problémy a potenciálne nebezpečenstvo“.

rozprávať, veľa hovoriť, debata Čítajte viac Toto je 7 najrýchlejších jazykov. A taliančina nie je ani v prvej trojke!

Starosta Portofina Matteo Viacava pre Corriere della Sera povedal, že nové pravidlá „umožňujú všetkým turistom, ktorí pricestujú do Portofina, čo najlepšie si užiť návštevu, ale aj riadiť bezpečnosť na námestí“.

Portofino, známe svojimi farebnými domami rozostavenými na skalách okolo malebného prístavu, má podľa portálu The Independent populáciu niečo vyše 500 ľudí, no počas turistickej sezóny sa v uličkách tlačia naraz tisíce turistov. A tí nepostupujú plynule ďalej, ale stoja na miestach s najlepším výhľadom a robia si nekonečné množstvo selfie fotografií, čím spôsobujú zápchy a kolízie.

Portofino nie je jediným talianskym mestom, ktoré vytvára nové pravidlá na obmedzenie davov ľudí. Minulý rok zaviedol Neapol cez prázdniny pravidlo jednosmernej pešej premávky na obľúbenej ulici plnej betlehemov, aby obmedzil davy ľudí.

A v roku 2021 začali Benátky sledovať návštevníkov pomocou rozsiahlej mestskej siete CCTV kamier a systému sledovania mobilných telefónov na boj proti nadmernej turistike.

Okrem Talianska obmedzujú počty návštevníkov od vlaňajška aj populárne mestá Francúzska, ale nadmerný turizmus prekáža aj Amsterdamu.

Taliansko Gardské jazero sucho Čítajte viac Gardské jazero vydalo telo mŕtveho otca, ktorý stihol zachrániť syna San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou Alcatraz, väzenie Čítajte viac Väzni z Alcatrazu nemohli ujsť, no nie pre žraloky. Prečo ho nakoniec zatvorili?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #pokuta #Portofino