Juan Carlos strieľal na medveďa. Dielo vytvoril parazitujúci umelec

Jedna z hlavných atrakcií v Madride získala tento týždeň na pár minút úplne nový význam. Stalo sa tak po tom, čo čílsky umelec Nicolás Miranda k soche medveďa na hlavnom námestí Puerta del Sol umiestnil sochu bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa. Ten na medveďa trasúceho stromom mieril zbraňou, napísala agentúra Reuters.

28.04.2023 07:00
debata

Dielo nazvané „Parazitické stratégie pre prežitie v krutom svete“ zosmiešňovalo 85-ročného bývalého monarchu a narážalo na jeho vášeň pre lov veľkej zveri.

Čílsky umelec po ôsmich minútach svoju nepovolenú sochu vysokú 170 centimetrov, vyrobenú z polyuretánu a potiahnutú modelovacou hmotou, odstránil.

Turistov aj miestnych obyvateľov však dielo stihlo zaujať a začali ho komentovať na sociálnych sieťach.

Miranda bude mať v máji v Madride výstavu, ktorá bude zahŕňať práve aj snímky performance na námestí Puerta del Sol. „Moja práca ako predstaviteľa súčasného umenia je parazitná. Parazitujem na niečom, čo už existuje. Napríklad spojím madridský monument so španielskou monarchiou, aby som urobil paródiu na symbol mesta,“ uviedol Čilan v tlačovom vyhlásení.

Kráľ Juan Carlos sa dlho tešil popularite a úcte, ku koncu jeho pôsobenia na tróne ale vyvolali kritiku práve jeho nákladné výlety na lov do Afriky v čase, keď jeho krajinu postihla ekonomická kríza.

„Pohľad na monarchu loviaceho slony v Afrike, zatiaľ čo ekonomická kríza v našej krajine spôsobuje Španielom toľko problémov, vzbudzuje dojem ľahostajnosti a ľahkomyseľnosti, ktorý by hlava štátu nemala vyvolávať,“ napísal v roku 2012 denník El Mundo.

Vtedy mu tiež médiá prestali „tolerovať“ jeho mimomanželské aféry a okrem iného písali o jeho pomere s Corinnou Saynovou-Wittgensteinovou, rodenou Larsenovou.

Kráľovou povesťou otriasla aj aféra okolo dcéry Cristiny a jej manžela Iňakiho Urdangarína obvineného zo sprenevery.

Aj preto Juan Carlos I. prekvapivo abdikoval v júni 2014 v prospech svojho syna Felipeho VI., ktorý mal napraviť pošramotenú povesť španielskej monarchie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #madrid #Juan Carlos