Turistickú sezónu v Skalici otvorí tradičné podujatie Trdlofest

Tradičný Trdlofest otvorí v sobotu 20. mája letnú turistickú sezónu v Skalici na západe Slovenska. Od Trdlofestu bude v meste každý víkend sprístupnených dvanásť skalických pamiatok, v ktorých bude k dispozícii aj sprievodca.

05.05.2023 09:00
debata

Na Trdlofeste budú mať návštevníci podľa Renáty Medňanskej z Mestského úradu v Skalici možnosť ochutnať okrem Skalického trdelníka aj víno, skalický šumajster a zázvorník.

Vinohradnícky spolek Skalica na nádvorí františkánskeho kláštora počas trdelníkového festivalu pripraví regionálnu výstavu vín, na ktorej bude možnosť ochutnať vína nielen domácich vinárov, ale aj vína z regiónu.

Počas celého dňa bude pre návštevníkov vo františkánskej záhrade pripravený bohatý kultúrny program, v ktorom sa predstavia domáce folklórne súbory, Terchovská muzika Sokolie a množstvo ďalších hudobných hostí.

Festival Trdlofest býva oslavou Skalického trdelníka, miestnej špeciality, ktorá získala v roku 2007 ako prvý slovenský výrobok ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou. Skalický trdelník je koláč z jemného cesta s vlašskými orechmi, jeho výroba má tradíciu od konca 18. storočia. Cesto sa natáča na drevenú tyč – trdlo, ktoré sa potom obracia nad ohňom.

Turisti okrem slávneho trdelníka v Skalici najčastejšie vyhľadávajú Rotundu sv. Juraja, mlyn bratov Pilárikovcov, veľmi známy je aj Jurkovičov Dom kultúry.

Skalica sa začala už pred mnohými rokmi orientovať na turistický ruch, čomu zodpovedala aj rekonštrukcia historického centra mesta, obnovenie tradície pečenia Skalických trdelníkov, obnovenie plavby po Baťovom kanáli, propagácia červeného vína Skalický rubín a ďalšie aktivity na podporu tohto odvetvia.

debata chyba
Viac na túto tému: #skalica #trdelník