Gotické kostoly v Gemeri-Malohonte priblížia prehliadky, prednášky i workshopy

Gotické kostoly s nástennými maľbami v regiónoch Gemer a Malohont verejnosti počas mája v rámci tematického programu Rok nástennej maľby priblíži niekoľko podujatí. Konať sa budú prehliadky kostolov, prednášky i viaceré workshopy, informovala riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

11.05.2023 08:00
debata

V druhej polovici mája sa uskutoční workshop pre deti v rimavskosobotskej hvezdárni, premietať sa bude dokumentárny film o stredovekých nástenných maľbách v Rožňave, ponúknu aj fotografický workshop v teréne zameraný na sakrálne objekty.

Tohtomesačnú sériu podujatí uzavrie koncom mája stredoveký deň v Gemerskej knižnici P. Dobšinského v Rožňave. V Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote sa zas bude konať prednáška o výzdobe kostolov Gotickej cesty.

Podujatia zamerané na gotické kostoly v regióne Gemer-Malohont pripravili inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického a Košického samosprávneho kraja či združenie Gotická cesta.

Cieľom tematického programu Rok nástennej maľby je priblížiť širokej verejnosti fresky gotických kostolov v regióne a prezentovať a podporovať hodnoty, ktoré Značka Európske dedičstvo reprezentuje.

V gemersko-malohontskom regióne sa dodnes zachovalo vyše 20 historických kostolov so stredovekými nástennými maľbami, rozdelené sú do Rožňavského, Štítnického, Jelšavského a Rimavského okruhu.

Značkou Európske dedičstvo boli v roku 2022 ocenené maľby v evanjelických chrámoch v Rimavskom Brezove, Rimavskej Bani, Kraskove, Kyjaticiach, Kameňanoch, Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach a katolíckych kostoloch v Chyžnom, Rákoši, Šiveticiach a Plešivci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gotická cesta #Gemer #Malohont