Ohavný brutalizmus, či ohromné dielo? Najvyšší a najväčší mestský slum má za sebou temnú minulosť

Obrovský dutý valec pokrytý oknami zvonka, ale aj zvnútra, kam prenikne len kúsok denného svetla, aj to s veľkou námahou. Pôvodne to mala byť nóbl budova pre majetných, no keď tí svoje podivné domovy opustili, byty obsadili chudobní prišelci.

24.05.2023 06:00
Ponte City, Johannesburg, budova, bytovka, JAR,... Foto:
Ponte City
debata

Ponte City, budova vysoká 185 metrov s 55 poschodiami je najvyšším obytným mrakodrapom v Afrike. Týči sa na predmestí Berea v Johannesburgu v Juhoarfickej republike.

Stredový priestor je známy ako „jadro“ a týči sa nad nerovnou skalnou podlahou.

Video
Prírodné bohatstvo Naivasha

Stavbu s podivným átriom, z ktorého dovidieť len malý krúžok oblohy vysoko nad radmi okien, navrhol Manfred Hermer a bola postavená v roku 1975.

V tom čase stavebné pravidlá Johannesburgu vyžadovali, aby kuchyne a kúpeľne bytov mali okno, a tak architekt navrhol budovu s dutým interiérom, ktorý dovoľuje svetlu prenikať do bytov z oboch strán.

V spodnej časti obrovskej budovy boli maloobchodné predajne a počiatočné plány mali zahŕňať aj krytý lyžiarsky svah na 3 000 štvorcových metroch vnútorného „jadra“.

Budova sa nachádza 35 minút od medzinárodného letiska OR Tambo a takmer v pešej vzdialenosti od centra mesta s divadlami.

Architekt plánoval budovu ako luxusné bývanie bohatým belochom apartheidu v Južnej Afrike. A na začiatku to tak skutočne aj bolo, až do 90. rokov minulého storočia bola oblasť Hillbrow okolo Ponte City miestom kultúry, umenia a voľného času.

Všetko sa však zmenilo, keď sa stredná trieda rozhodla opustiť mesto a z Hillbrow sa presťahovať na predmestia. Keď majitelia nechali budovu chátrať, jadro sa naplnilo troskami a odpadkami do výšky piatich poschodí.

Prázdna budova Ponte City sa okamžite stala útočiskom chudobných prisťahovalcov z celej Afriky, ale aj vodcov gangov a drogových bossov; tak sa čoskoro z luxusného bývania bohatých stalo miesto, kde ide o život.

V 90. rokoch sa mrakodrap zmenil na nebezpečný slum plný kriminality, na chodbách sa stretali zbrane, drogy, gangy a prostitútky.

Miestne úrady sa so zdesením prizerali na to, čo sa z budovy stalo a uvažovali o jej premene na väzenie.

V bytovke, ktorá mala podľa plánov architekta ubytovať maximálne 3 500 ľudí, dosiahol počet obyvateľov viac ako 10 000.

V máji 2007 zmenila Ponte City vlastníka, budovu kúpila spoločnosť Kempston Group, vysťahovala prostitútky, drogovo závislých, predavačov zbraní a vyčistila odpadky (vrátane mŕtvych tiel) a začala ju renovovať. Po novom má budova 467 bytových jednotiek obchodných a oddychových zón.

Z ponurej budovy sa opäť stalo celkom pekné miesto na život. Od roku 2017 je Ponte City úplne zrekonštruovaná a konečne je „žiadaná“ a „cenovo dostupná“.

Dnes má nové Ponte City aj nové pravidlá. Obyvatelia sú registrovaní a na vstup do domu slúži čítačka odtlačkov prstov. Je tu strážna služba a monitorovacie kamery.

Ľudia, ktorí nie sú rezidentmi, musia opustiť Ponte City do 21:00, návštevníci navyše musia uviesť svoje mená.

Ponte City, najvyšší obytný mrakodrap v Afrike, je vďaka renovácii opäť stabilnou a bezpečnou budovou na bývanie aj návštevu.

Neónový nápis na vrchu budovy je navyše najväčším nápisom na južnej pologuli. V súčasnosti propaguje juhoafrickú mobilnú telefónnu spoločnosť Vodacom, pred rokom 2000 sa na vrchu skvel nápis Coca-Cola.

muž, ochranné rúško, Notre Dame, Seina Čítajte viac Mladú turistku v Paríži znásilnil bezdomovec priamo pri Notre Dame. Agresor použil nechutnú výhovorku žena, smútok Čítajte viac Sklamanie zaručené alebo tieto mestá sú najviac preceňované: Prahu by ste tu nečakali Podgorica, Čierna Hora, Montenegro, kruhový obchvat Čítajte viac Drsný brutalizmus aj lacné pivo: Táto európska metropola prekvapí kultúrou aj nízkymi cenami Fontána di Trevi, Rím, Taliansko, turisti, Čítajte viac Turisti každý rok nahádžu do fontány di Trevi vyše milióna eur. Čo sa s peniazmi deje?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #Juhoafrická republika #Johannesburg #mrakodrap