Skúsení cestovatelia varujú: Tieto mestá radšej zďaleka obíďte! Tu sú dôvody

Ktoré mesto vám napadne, keď sa povie Francúzsko? Paríž! Japonsko? Tokio! Taliansko? Rím! USA? New York City! To sú hlavné atrakcie krajín, ktoré priťahujú najviac turistov, sú preto najpreplnenejšie a, samozrejme, najdrahšie.

25.05.2023 06:00
Bramanteho klášto Foto:
Bramanteho kláštor patrí v Ríme medzi vyhľadávané turistické pamiatky. Zamierte však radšej do Verony, ohúri vás.
debata

Ako teda cestovať, spoznať nové miesta, no bez týchto ťažkostí? Na svete je nový trend: cestovanie do druhých miest. Tie vôbec nemusia byť menej zaujímavé, no rozhodne sú pokojnejšie a aj o niečo lacnejšie.

V prípade Slovenska by to boli Košice, alebo Banská Štiavnica či Tatry.

Video
Banská Štiavnica, miesto s genius loci

O našich majestátnych úchvatných veľhorách netreba veľa zbytočne básniť, romantické banské mestečko v Štiavnických vrchoch vyhráva jednu anketu obľúbenosti za druhou a Košice bez debaty vynikajú mnohými unikátmi, a to aj v porovnaní s hlavným mestom.

Metropola východu sa napríklad môže pochváliť svojím šošovkovitým historickým centrom, ktoré je najväčšou mestskou pamiatkovou rezerváciou Slovenskej Republiky. Námestiu kraľuje Dóm svätej Alžbety, najvýchodnejšia gotická katedrála. Košice sú prvým európskym mestom, ktoré získalo vlastnú erbovú listinu. Tamojšie Východoslovenské múzeum patrí k najstarším a najvýznamnejším v krajine, Košice majú aj jedinečnú atrakciu – najstaršiu a jedinú detskú železnicu. Milovníci prírody sa tu môžu pokochať najväčšou botanickou záhradou s najširším množstvom kaktusov, rovnako sa tu rozprestiera najväčšia zoologická záhrada v strednej Európe. A, samozrejme, Košice poznajú aj všetci bežci, pretože sa tu každoročne koná najstarší európsky maratón mieru, ktorý je druhým najstarším na svete.

Video
Rekonštrukcia Hrajúcej fontány v Košiciach. Zdroj: TASR

„Cestovanie do druhého mesta znamená preskočiť najobľúbenejšie mesto alebo región v oblasti a navštíviť druhé, tretie alebo štvrté (a tak ďalej) najznámejšie miesta,“ povedal Phil Dengler, spoluzakladateľ The Vacationer. Vlastne sa vyhýbate tradičným a známym turistickým destináciám, ktoré sú často preplnené.

Tretie aj štvrté, no aj tak skvelé

Hoci doslovný význam tohto výrazu odkazuje na druhé najslávnejšie alebo najľudnatejšie mesto krajiny, v skutočnosti sa rozšíril na všeobecnejšie označenie menej známych destinácií.

V priebehu rokov niektorí interpretovali cestovanie „do druhých miest“ tak, že znamenalo „odskočenie“ si počas návštevy top atrakcie.

V poslednej dobe sa však turisti často rozhodujú úplne vynechať najpopulárnejšie miesta a rovno si naplánovať výlet do menej známych, neobjavených a prekvapivých destinácií.

Amfiteáter vo Verone je tretí najväčší na svete...
Amfiteáter vo Verone je tretí najväčší na svete...
+16Taliansko, Verona

Dobrým príkladom „druhého mesta“ v Taliansku je Verona. Mesto je známe najmä vďaka láske Rómea a Júlie a láka postaviť sa na slávny balkón. Okrem romanticko-tragického príbehu Verona uchváti aj svojím rímskym amfiteátrom známym ako Arena di Verona, krásnym kostolom Cattedrale di Verona Santa Maria Assunta a bazilikou San Zeno, námestím Erbe a 84-metrovou vežou Torre dei Lamberti, hradom Castelvecchio, ktorý sa vypína na brehu rieky Adiža, ale aj blízkym jazerom Lago di Garda.

Okrem cenovej dostupnosti a väčšieho pocitu pokoja môžu druhé mestá poskytnúť aj zvláštne čaro a jedinečnejší cestovateľský zážitok.

Hlavnou výhodou cestovania do druhých miest je objavovanie skrytých, nečakaných drahokamov a neznámych atrakcií. Návšteva pokojnejšej destinácie dáva tiež návštevníkom možnosť nahliadnuť do životov domácich a rozprávať sa s nimi.

Grado, mesto, kanál, Taliansko, Čítajte viac Milujete Taliansko? Toto sú 4 najväčšie chyby, ktorých sa môžete v krajine dopustiť Taliansko, Lago di Garda, Gardské jazero, sucho Čítajte viac Najkrajšie európske jazero má najnižšiu hladinu za 70 rokov: 45,8 cm nad nulou vodočtu cestovanie, dovolenka, mapa, Taliansko, káva, lietadlo, letecká dovolenka, plánovanie, Európa, turisti Čítajte viac KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #turizmus