Lipany chcú predajom pozemkov vytvoriť podmienky na ubytovanie turistov

Predajom pozemkov pri súkromnom akvaparku chce mesto Lipany vytvoriť podmienky na ubytovanie turistov. Či tam budú postavené penzióny, menšie chatky alebo hotely, nechá na samotných investorov. Ide o plochu, ktorá je vyčlenená na cestovný ruch.

26.05.2023 08:00
debata (1)

„Máme vydané stavebné povolenie na zhotovenie infraštruktúry, čiže ciest a chodníkov. Chceli by sme tieto pozemky predať a vytvoriť podmienky na ubytovanie, ktoré by následne prinieslo príjem z dane z ubytovania. To je pre rozvoj cestovného ruchu asi najprioritnejšie, čo by sme v najbližšom období chceli realizovať,“ uviedol primátor mesta Lipany Vladimír Jánošík a doplnil, že investorov nebudú obmedzovať v tom, čo by tam malo stáť.

„Vzhľadom na to, že pri nedostatku stavebných pozemkov v Lipanoch sa blížime k cene 100 eur za štvorcový meter a máme tam 3,5 hektára, z ktorých časť je vyčlenená na cesty, tak je ľahké si prerátať, aký príjem len z predaja môže mesto mať. Je ťažké dopredu povedať, koľko ubytovaní môže vzniknúť a následne aká bude z toho daň z ubytovania,“ doplnil Jánošík.

Keďže majú právoplatné stavebné povolenie na budovanie infraštruktúry, je podľa neho na rozhodnutí mestskej samosprávy, či infraštruktúru vybuduje mesto a zhodnotí pozemky alebo ich predá bez vybudovania infraštruktúry. „Samozrejme, pri zohľadnení možno aj nižšej ceny, že ju vybudujú budúci developeri, investori,“ vysvetlil primátor.

Akvapark fungoval posledné dva roky v režime letnej prevádzky. Tento rok má investor skolaudovanú aj celoročnú prevádzku. Aktuálne je už otvorený.

„Pre mesto Lipany to bol po prvom otvorení letnej prevádzky prvý výrazný krok v rozvoji cestovného ruchu. Celoročná prevádzka nám otvorí možnosti na vytvorenie podmienok na ubytovanie a získanie príjmu nielen z dane z nehnuteľností, ale i ubytovania,“ dodal Jánošík.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #akvapark #Lipany