Od júna začne v Banskej Bystrici premávať turistický vláčik. Vyrobili ho v Maďarsku, naraz prevezie 52 ľudí

Do Banskej Bystrice sa po rokoch vracia turistický vláčik, ktorý zatraktívni cestovný ruch nielen v meste, ale aj v jeho okolí. Ako informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko Jiří Pěč, vyrobili ho v Maďarsku, v dvoch vozňoch prevezie 52 ľudí a je v ňom aj miesto pre invalidov alebo kočík.

25.05.2023 08:00
debata
Video
Predstavenie turistického vláčika v Banskej Bystrici / Zdroj: TASR

Vláčik nazvaný Neusohl Express, ktorý prebral historický názov Banskej Bystrice, začne premávať od júna. Počas hlavnej sezóny v júli a v auguste pôjde denne. V júni a v septembri iba cez víkendy a sviatky.

Presné časy jázd zverejnia webové stránky www.centralslovakia.eu a www.visitbanskabystrica.sk. Základným okruhom je historické centrum mesta, vyrazí však aj do sedla pod Pustým hradom vo Zvolene alebo na hrad do Slovenskej Ľupče v prípade rôznych letných podujatí. V pláne je tiež Hronsek a po rekonštrukcii cesty i Špania Dolina.

V Banskej Bystrici predstavili mediálny vláčik,...
V Banskej Bystrici predstavili vláčik.
+5V Banskej Bystrici predstavili vláčik.

„Aj napriek nepriaznivej finančnej situácii, v ktorej sa nachádzame, sme dokázali vyčleniť 60.000 eur na realizáciu tohto projektu. Zároveň ide o výsledok dobrej spolupráce s Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK), ktorý prispel sumou 30.000 eur, a sumu 10.000 eur investovalo ministerstvo dopravy,“ zdôraznil primátor Ján Nosko.

„Rozvoj cestovného ruchu má zmysel. Vznikajú nové produkty nielen pre miestnych obyvateľov, ale priťahujú najmä ľudí z okolitých krajov. Zároveň majú z toho úžitok podnikatelia, ktorí sú mimoriadne dôležití pre to, aby sme zachovali život v regióne,“ konštatoval predseda BBSK Ondrej Lunter.

Ako dodal Pěč, vláčik bude k dispozícii na objednávky pre skupiny a aj ako doprava na vybrané podujatia. Súčasťou letnej sezóny budú tiež rôzne tematické jazdy, napríklad „pivná tour“ po banskobystrických pivovaroch.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Banská Bystrica #vláčik