Rande s mestom? Vyberte sa spoznať Bratislavu a zistite, čo ste o nej doteraz nevedeli

Hlavné mesto Slovenska sa môže pochváliť širokou ponukou atrakcií a aktivít, ktoré dokáže majstrovsky namiešať. V jedinečnej symbióze tvoria našu metropolu rôzne „svety“, z ktorých každý osloví návštevníkov svojou špecifickou atmosférou.

23.05.2023 06:00
Bratislava, Dunaj, Bratislavský hrad, Kamzík Foto:
Bratislava zhora.
debata

Staré Mesto oplýva históriou, okolie Dunaja ponúka príjemné prostredie na prechádzky a posedenie, parky a veľké zelené plochy lákajú na športy a moderné nákupné galérie pozývajú na pestrú paletu nákupov a zábavy.

Vyberte sa do ulíc a cestičiek, či už ako turista, alebo domáci. Bratislava má mnoho miest, ktoré by nemal vynechať žiaden návštevník, no jej čaro dokáže nadchnúť aj tých, ktorí v nej žijú.

Okrem tradičných pamiatok a atrakcií tu vyrástlo za posledné obdobie nespočetne veľa zákutí, parčíkov a hracích priestorov, boli zrenovované známe stavby – napríklad Slovenská národná galéria či fontána na Námestí slobody, ktorá je najväčšou v Bratislave.

Ak plánujete výlet do hlavného mesta, nevynechajte niektoré z top pamiatok. Bratislava síce patrí k najmladším hlavným mestám Európy, rozhodne však nie je chudobná na bohaté dejiny. Jej história siaha do dávnych dôb, bývala strediskom mnohých kultúr. Navyše jej veľkou výhodou je, že takmer všetky hlavné atrakcie nájdete pomerne blízko seba.

Vychutnajte si starobylé dláždené uličky Starého Mesta lemované obchodíkmi a kaviarňami, prejdite sa od Michalskej brány až po nábrežie, od Blumentálskeho kostola až po Bratislavský hrad.

Video
Koncert skupiny Hex v Starom meste narušila polícia / Zdroj: TV Pravda

Obrova stolička

Jednoznačnou dominantou a poznávacím znamením Bratislavy je jej „štvorvežatý hrad“, ktorý sa týči 85 metrov nad hladinou Dunaja. Je to pôvodne sídlo panovníkov, dnes v ňom sídli Historické múzeum, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie a zároveň najväčšie múzeá na Slovensku. Nájdete tu zbierky dokumentujúce dejiny Slovenska od stredoveku až po súčasnosť – vo svojich fondoch opatruje takmer 250 000 zbierkových predmetov z oblasti národných dejín, výtvarného umenia a kultúry, tradičných i umeleckých remesiel, numizmatiky, etnografie, vojenstva či hospodárstva.

Výstup na hradný vŕšok sa vám odmení aj krásnymi výhľadmi na rôzne strany a časti metropoly, ešte krajší pohľad je z jeho 47 metrov vysokej korunnej veže, kde sa kedysi uchovávali kráľovské korunovačné klenoty. Z jej okienok možno dovidieť až za hranice, na susediace krajiny, ak to počasie dovolí, dovidíte aj na rakúske Alpy.

Zaujímavosťou Bratislavského hradu však je, že v skutočnosti nie je ani štvorcový, ani nemá štyri veže. Takto sa javí len na prvý pohľad. Pravdou je, že jeho pôdorys je lichobežníkový, čo dobre dokumentujú letecké fotografie. A zo „štyroch“ vežičiek je skutočná len jedna – tá juhozápadná, Korunovačná, ktorá nesie toto svoje meno od 17. storočia. Ostatné sú iba pristavané na streche a dodávajú tak hradu jeho povestný tvar obrátenej stoličky, na ktorej podľa legendy sedával obor.

Za hradom sa od roku 2016 rozprestiera Baroková záhrada. Vychádza z historických podkladov, nákresov záhradného architekta, ktorý ju projektoval pre Máriu Teréziu. Chodníky tvoria drobné biele kamienky, v celom areáli je vysadených 122 strieborných líp, okolo 6000 krušpánov v živých plotoch a okolo 1500 letničiek, nechýbajú sochy ani fontána. Celú hradnú záhradu obklopuje vysoký múr, ktorý tu bol aj v minulosti a postavený je na presných základoch pôvodného múru.

Na skok od hradného vŕšku sa do výšky týči charakteristická kostolná veža: je neodmysliteľnou súčasťou Dómu svätého Martina, gotického trojloďového kostola, ktorý vyrástol v 15. storočí a môže sa pochváliť prívlastkom niekdajší korunovačný chrám. Devätnásť korunovácií – jedenásť kráľovských hláv, vrátane kráľovnej Márie Terézie a osem kráľovských manželiek – dodalo nielen tomuto chrámu, ale aj celej Bratislave pečať slávy a dôležitosti. Pripomienka slávnych čias, pozlátená koruna osadená na vrchu kostolnej veže, sa jagá vo výške 85 metrov a váži 150 kilogramov.

Trojicu budov na Hlavnom námestí a ďalšie dve v...
Bratislava
+3Panoráma Bratislavy je na pohľad nádherná,...
Michalská veža v Bratislave. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Bratislava, turisti, stare mesto, Bratislavsky hrad Michalská veža v Bratislave.

Centrum dýcha históriou

Ďalším unikátom slovenskej metropoly je Michalská brána zo 14. storočia, ktorá je jedinou zachovanou bránou mestského opevnenia a v súčasnosti v nej sídli Múzeum zbraní.

Keď sa vydáte dole Michalskou ulicou a zabočíte doľava, po niekoľkých krokoch sa pred vami otvorí štvorcové Hlavné námestie, ktorému dominuje Maximiliánova (niekedy nesprávne nazývaná aj Rolandova) fontána z roku 1572, najstaršia fontána Bratislavy. Priestor, na ktorom fontána stojí, bol od najstarších čias centrálnym mestským námestím, práve tu sa odohrával verejný život, stála tu tržnica i radnica.

Na Hlavnom námestí aj dnes stojí budova Starej radnice, v nej sa nachádza Múzeum mesta Bratislavy, najstaršie múzeum na Slovensku. Aj táto budova ponúka zaujímavý rozhľad na okolie: po zdolaní úzkych schodov vedúcich na jej 45 metrov vysokú vežu sa pod vami otvorí panoráma Starého Mesta a jeho pestrých striech.

Modrý kostol Foto: SHUTTERSTOCK
Modrý kostol, Bratislava Modrý kostol

Cukrový kostol

Uzučká Kostolná ulica vás zavedie hneď na ďalšie námestie, kde sa vypína ružovkastý klasicistický Primaciálny palác, niekdajšie sídlo ostrihomského arcibiskupa. V paláci sa písali dôležité dejiny, po víťazstve Napoleona v bitke pri Slavkove totiž práve tu podpísali zástupcovia francúzskeho a rakúskeho cisára dohodu, ktorá vstúpila do dejín ako Prešporský mier. Dnes v Primaciálnom paláci sídli iná významná osobnosť – primátor Bratislavy. Niektoré časti budovy slúžia expozícii Galérie mesta Bratislavy.

Počas prehliadky mesta by bola škoda nenavštíviť aj jednu z najtypickejších stavieb Bratislavy, ktorej zmenšenina reprezentuje Slovensko aj v bruselskom parku Mini-Europe. Je to Kostol svätej Alžbety, všade známy aj pod názvom Modrý kostolík. Jeho prezývka ho nemôže vystihovať príznačnejšie – unikátna svetlomodrá secesná stavba zo začiatku 20. storočia vyzerá ako bohato zdobená cukrová torta. Belasej sa nevyhol ani interiér, farba sa opakuje tiež na stenách a v odtieni ladia dokonca aj lavice.

cestovanie, dovolenka, cesta, autobus, dvojica, leto, mobil, internet, Čítajte viac Najdlhšia autobusová linka sveta prepojí Európu: 12 000 km za 2 milióny a pôjde aj cez Bratislavu cestovanie, dievča, vlak, metro, poistenie, cestovný lístok, pas, vlaková stanica, nádražie, Čítajte viac Sólo cestovateľky sa v Bratislave nemusia obávať! Najmenej bezpečným v Európe je Brusel. Tu je rebríček

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava