Tekuté srdce Bratislavy: Okolo Dunaja sa koncentrujú zaujímavosti

Brehy Dunaja majú svoje jedinečné čaro z oboch strán. Promenáda popri tečúcom srdci Bratislavy vás privedie k Prírodovednému múzeu na Vajanského nábreží, kde sú prístupné prírodovedné expozície a výstavy. Zbierkový fond sa môže pochváliť viac ako 2,4 miliónmi kúskov a predstavuje najrozsiahlejšie zbierky v rámci Slovenského národného múzea. Svojich návštevníkov oboznámi s príbehom života na zemi, ktorý sa začal písať pred 3 500 miliónmi rokov, až po dnešok.

23.05.2023 06:30
Bratislava, Botanická záhrada Foto:
Botanická záhrada je oázou exotiky v Bratislave.
debata

Na skok odtiaľ sa nachádza zrekonštruovaná budova Slovenskej národnej galérie. Najvýraznejším prvkom je unikátne Premostenie, postupne budú sprístupnené stále expozície, kinosála, moderná knižnica, kaviareň a galerijné kníhkupectvo. Centrom komplexu je nádvorie Vodných kasární, ktoré láka na relax.

Novodobou, no nie menej zaujímavou atrakciou, je ikonická stavba – slávne bratislavské UFO, ktoré tróni nad Mostom SNP spájajúcim Staré Mesto s mestskou časťou Petržalka. Disk na vrchole konštrukcie sľubuje vďaka svojej výške 95 metrov nad Dunajom úžasný výhľad na mesto a dohľadnosť až 100 kilometrov. Hovorí sa, že je odtiaľ najkrajší západ slnka v Bratislave. Pohľad na červené nebo spríjemnia delikatesy reštaurácie, ktorá v útrobách lietajúceho taniera sídli.

UFO oceňujú aj zahraniční návštevníci mesta, podľa prieskumov sa teší najväčšej obľube práve tento architektonický skvost. Jednopylónový most navyše v roku 2001 vyhlásili za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mosty. Celý most je dlhý 431,8 metra, široký 21 metrov a celková hmotnosť oceľovej konštrukcie je 7 537 ton.

Bratislava z UFA. Foto: SHUTTERSTOCK
Bratislava, Dunaj, Bratislavský hrad, Kamzík Bratislava z UFA.

Petržalka zahalená do zelene

Ďalšie kroky proti prúdu Dunaja vás privedú k Botanickej záhrade, ktorá sa rozprestiera pri Moste Lanfranconi. Záhrada bola založená v roku 1942. Dnes pripomína skôr park, časom pribudla vápencová roklina, andezitová skalka a rozárium. Nájdete tu tisíce druhov rastlín, skleník úžitkových rastlín zameraný na tropické a subtropické úžitkové plodiny, skleník s austrálskou flórou, skleník zameraný na vlhkomilnú a teplomilnú tropickú a subtropickú flóru, palmový skleník či kaktusový skleník.

Od záhrady pokračujte o kúsok ďalej až po Karloveské rameno – prírodný raj pre vodné športy, kde si môžete požičať vodné plavidlá a popasovať sa s vlnami Dunaja za mohutného povzbudzovania miestnej bohatej a rozmanitej fauny. Alebo zvoľte relax v záhrade Vodárenského múzea.

Petržalská strana Dunaja láka svojím obrovským parkom, Sadom Janka Kráľa, ktorý svoju históriu začal písať ešte v úvode 18. storočia, vznikol na ploche lužného lesa. Je najstarším verejným parkom v strednej Európe a jedným z najstarších stredoeurópskych parkov vôbec. Ako diktoval barokový klasicizmus, vtedajší architekti vytvorili parkové chodníky ako osemramennú hviezdicu priesekov zelene, pozdĺž ktorých boli neskôr vysadené stromoradia. Podľa usporiadania chodníkov park pomenovali Sternallee, teda Hviezdicová aleja. Jednotlivé aleje potom dostali pomenovanie podľa druhu stromov – jelšová, topoľová, javorová, vŕbová, jaseňová, brestová. Park bol upravovaný postupne, jeho dnešná podoba je až z roku 1839.

V súčasnosti má rozlohu 42 hektárov a sú preň charakteristické veľkopriestorové prírodné interiéry. Najvýraznejším architektonickým prvkom v Sade Janka Kráľa je jedinečný záhradný altánok, ktorý bol pôvodne vežou františkánskeho kostola, dnes je miestom stretávania sa a zároveň aj špecifickým orientačným bodom. V srdci sadu sa nachádza socha Janka Kráľa, ktorá je stredobodom križovatky cestičiek pretínajúcich celý park.

Bratislava je plná zelene, len na skok od... Foto: SHUTTERSTOCK
Bratislava, lesopark, Bratislava je plná zelene, len na skok od centra je lesopark.

Relax so zvieratami

Milovníci zvierat si prídu na svoje v bratislavskej zoologickej záhrade. Prírodná ZOO má rozlohu 96 hektárov, stretáva sa v nej listnatý les, lúka, chladné údolie aj prírodné jazierka. S výstavbou ZOO sa začalo v roku 1959 a zoologická záhrada prvý raz otvorila svoje brány verejnosti 9. mája 1960. Pôvodnú kolekciu zvierat tvorilo 74 druhov v počte 238 jedincov. Zastúpené boli najmä mačkovité šelmy, opice, poníky, somáre, medvede, jelene, srnky, vodné vtáky, dravce, papagáje. Dnes má ZOO Bratislava vo svojej starostlivosti 1104 jedincov zo 185 druhov. K najvzácnejším patria adax núbijský, diviak visajanský, orangutan sumatriansky, kulan turkménsky, gibon zlatolíci, hrošík libérijský, leopard cejlónsky. Bratislavská zoologická záhrada je tiež jedinou ZOO na Slovensku, v ktorej nájdete šimpanzy, žirafy či nosorožce.

Blízko Bratislavy stoja ešte dve zaujímavé miesta, za ktorými sa oplatí odskočiť. Navštívte zrúcaniny gotického Hradu Devín, ktorý sa vypína na sútoku riek Dunaj a Morava. Hrad má za sebou veľmi bohaté dejiny, s existenciou niekdajšieho hradiska sa spája prítomnosť keltského a neskôr rímskeho etnika na území Slovenska. Bol svedkom slávy aj pádu Veľkej Moravy, prvého štátneho útvaru slovanských predkov, a bol aj dôležitou súčasťou sústavy pohraničných pevností Uhorského kráľovstva.

Video
Pasta Oner v Danubiane / Zdroj: TV Pravda
  • Jedno z najromantic­kejších múzeí moderného umenia v Európe – Danubiana Meulensteen Art Museum – sa rozprestiera na unikátnom umelom polostrove na vlnách Dunaja za mestskou časťou Čunovo. Jeho zakladateľmi sú holandský zberateľ a podporovateľ umenia Gerard Meulensteen z Eindhovenu a slovenský galerista Vincent Polakovič. Od svojho otvorenia roku 2000 múzeum uskutočnilo desiatky výstav najprestížnejších osobností slovenskej, európskej a svetovej výtvarnej scény.
  • Celý areál obklopuje park s rozlohou vyše 8000 metrov štvorcových, v ktorom nájdete v stálej expozícii sochy od slovenských a svetových autorov. Unikátom je mimoriadne citlivé prepojenie architektúry múzea a areálu s okolitou prírodou a riekou Dunaj, ktoré poskytuje návštevníkom neopakovateľné pohľady nielen na vystavované výtvarné diela, ale predovšetkým na flóru a faunu, ktorá je na polostrove umenia v každom ročnom období jedinečná.
Portofino, Taliansko, dovolenka, cestovanie, more Čítajte viac Až 270 eur: Obľúbená talianska destinácia bude pokutovať turistov za zdržiavanie sa v červených zónach Amsterdam, Holansko, kanály, cestovanie, turistka, turizmus, dovolenka Čítajte viac Mladá Američanka zverejnila 5 miest v Európe, ktoré už nikdy nechce navštíviť. Jej dôvody zdvihnú tlak

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava