V kláštore hieronymitánov v Štiavnických Baniach bude nové kultúrne centrum

Bývalý kláštor hieronymitánov v obci Štiavnické Bane v Banskoštiavnickom okrese sa zmení na nové kultúrne stredisko. Podľa súťažných podmienok na dodávateľa rekonštrukčných prác zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie je celková predpokladaná hodnota diela viac ako 1,8 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

31.05.2023 09:00
debata

ko uviedol starosta obce Stanislav Neuschl, časť dotácie už obec dostala z Ministerstva kultúry SR z výzvy Obnovme si svoj dom 2023 a z Plánu obnovy a odolnosti ešte čakajú na schválenie. Projekt dofinancujú aj z vlastných zdrojov.

„Objekt bol využívaný ako miestne kino a kultúrne stredisko. Časť patrila kedysi cirkvi, ale sme si to vysporiadali, takže je to už obecný majetok,“ ozrejmil starosta s tým, že po rekonštrukcii bude v kláštore kultúrne centrum aj s nejakými službami a bude tam aj ubytovanie napríklad pre účinkujúcich. „Bude to klasické kultúrne centrum s nádvorím a bude slúžiť na kultúrne podujatia,“ doplnil Neuschl.

Verejné obstarávanie obec vyhlásila, aby stíhali všetky termíny. „Myslím, že ak nám budú financie z plánu obnovy schválené, tak na jeseň tohto roka by sme mohli začať s prácami,“ konštatoval starosta a dodal, že súčasťou obnovy budú aj archeologické a reštauračné práce.

Obci sa dlhodobo darí dávať pamiatkam nový život. Podarilo sa im to v minulosti pri projekte Bašta – múzeum astronóma Maximiliána Hella, kde získali prostriedky z Nórskych fondov. Aktuálne sa uskutočňujú stavebné práce na projekte prestavby kultúrneho strediska na denný stacionár, ktorý bude určený hlavne pre seniorov s kapacitou pre 15 klientov. Hotový by mal byť podľa starostu do konca roka 2023.

debata chyba
Viac na túto tému: #štiavnicke bane