Pre návštevníkov mesta ale aj pre Bratislavčanov ožíva korunovačná tradícia každoročne počas Bratislavských korunovačných dní.
Tento rok budú 16. – 18. augusta, ale už teraz predstavil Bratislava Tourist Board jeden z gurmánskych projektov, ktoré budú ich novou súčasťou.
Dezert osladí (nielen) korunovačné dni
Je ním oficiálny Bratislavský korunovačný dezert. Zaujímavosťou je, že jeho recept je verejný a môže ho do svojej ponuky zaradiť hociktorá reštaurácia či kaviareň pôsobiaca na území Bratislavy – musí ho však označiť menom Bratislavský korunovačný dezert.

Ako taký dezert vznikol či vzniká?
Na ten bratislavský bola vyhlásená súťaž, ktorá bola na jeseň minulého roka súčasťou iného nového projektu – Bratislavských gurmánskych dní. Do súťaže sa mohli prihlásiť profesionálni ale aj hobby cukrári a nakoniec do nej svoje návrhy poslalo 14 záujemcov o titul Bratislavského korunovačného dezertu.
„Z nich sme vybrali 4 dezerty a tie posudzovala laická ale najmä odborná porota na čele s Jozefínou Zaukolcovou – viceprezidentkou Sl. zväzu kuchárov a cukrárov. Dezerty mohli cukrári pripraviť podľa vlastnej fantázie, nedávali sme obmedzenia alebo odporúčania, chceli sme len, nech ide o modernú cukrárčinu. Našou jedinou podmienkou bolo, že v prípade ak dezert vyhrá, recept naň sa stane verejným s budú ho môcť pripravovať kdekoľvek. Víťazný dezert je tiež celoročne promovaný ako Bratislavský korunovačný dezert“ vysvetľuje iniciátor súťaže Radoslav Nackin'zo spoločnosti Gurmán na Slovensku.

Aj mrkva môže byť delikatesa
Porote nakoniec najviac chutil dezert, ktorý pripravila Yana Asherson, majiteľka cukrárne Asheri. Je zložený z mrkvového biskvitu, mousse, mrkvového želé, cukrového sirupu a karamelizovaných vlašských orechov. Je zdobený čipsami z mrkvy, pomarančovo- čokoládovou pečiatkou mesta alebo dekoračnou uhorskou korunkou. Autorka dezertu bude v ďalšom ročníku súťaže v porote, ktorá bude vyberať korunovačný dezert pre rok 2025.
Zaujímavosťou je, že Yana Asherson nie je ani z Bratislavy a ani zo Slovenska. Pochádza z Omska a na Slovensko prišla s rodinou pred niekoľkými rokmi – pôvodne kvôli manželovej práci ale po krátkom čase sa rozhodli, že na Slovensku zostanú.

