Ale čo ak vám niekto povie, že India, Indonézia alebo Mexiko patria medzi krajiny s najnechutnejším a najmenej hygienickým street foodom na svete?
Na sociálnych sieťach koluje rebríček 12 krajín s najnehygienickejším pouličným jedlom.
Okrem spomínanej trojky sú v ňom aj Thajsko, Nigéria, Vietnam, Filipíny, Egypt, Pakistan, Bangladéš, Keňa a Peru.
Hoci podobné zoznamy znejú šokujúco, skrýva sa za nimi omnoho komplexnejšia realita.
Nie je street food ako street food
Pravdou je, že hygienické štandardy sa medzi krajinami (a niekedy aj medzi jednotlivými mestami) výrazne líšia.
V niektorých častiach sveta môžu byť problémy s kontaminovanou vodou, nevhodným skladovaním potravín či preplnenými podmienkami, kde sa jedlo pripravuje.
No to neznamená, že všetci predajcovia varia nečisto – práve naopak.
Väčšina pouličných kuchárov je hrdá na svoju prácu, často ide o rodinné recepty, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu.
Mnohí cestovatelia potvrdia, že práve na ulici ochutnali tie najautentickejšie chute danej krajiny.
Skúsenosť z prvej ruky: jedol som v Indonézii, Thajsku aj Mexiku – bez problémov
Autor pôvodného príspevku spomína, že street food si bez problémov vychutnal v Indonézii, Thajsku aj Mexiku – a práve Thajsko označil za svoje obľúbené.
A nie je jediný. Tisíce turistov denne stoja v radoch pri stánkoch, kde sa pripravujú pokrmy ako pad thai, satay, tacos al pastor či bakso.
Aké je teda zlaté pravidlo?
Všímajte si, kde jedia domáci. Dlhý rad, vysoká obrátka a čerstvé ingrediencie sú znakom, že jedlo je nielen chutné, ale aj bezpečné.
Mýty vs. chuťové nebo
Krajiny spomenuté v zozname patria k najobľúbenejším street food destináciám sveta – a to oprávnene.
Bangkok, Hanoj, Mexiko City či Lagos sú známe pre svoj pulzujúci pouličný život, kde sa varí priamo pred očami návštevníkov.
Áno, je dôležité byť obozretný. Ale zovšeobecňovať krajiny podľa hygienickej úrovne ich najchudobnejších štvrtí je nefér voči tisíckam poctivých kuchárov, ktorí denne varia pre miestnych aj turistov.
Tipy, ako si vychutnať street food bez zažívacích problémov:
- Jedzte tam, kde jedia miestni.
- Uprednostnite tepelne upravené jedlá.
- Používajte dezinfekčný gél a vodu z uzavretých fliaš.
- Vyhýbajte sa surovým šalátom a ľadu z neoverených zdrojov.
- Nasledujte svoj nos – ak to vonia dobre, je veľká šanca, že to aj chutí dobre.
Ak ste milovníkmi pouličného jedla, neváhajte sa otvoriť novým chutiam. Možno si práve v jednej z týchto „najmenej hygienických“ krajín vychutnáte najlepšie jedlo svojho života.


