Toto jedno jedlo je už 120 rokov v menu amerického Senátu – dôvod vás pobaví

Pre európskeho gurmána či milovníka histórie je táto americká kulinárska kuriozita naozaj chuťovkou.

07.05.2025 06:30
debata (1)
Najobávanejšie väzenie sveta - Alcatraz: "vybavenie" ciel, život za mrežami a kruté tresty
Video
Zdroj: Pixabay

Viete si predstaviť, že by sa v parlamentnej jedálni servíroval rovnaký pokrm každý deň viac než 120 rokov – a to bez prestávky? V Spojených štátoch je to realita.

Senátna fazuľová polievka, takzvaná Senate Bean Soup, je na jedálnom lístku senátnej reštaurácie od roku 1908.

Politika s vôňou údeného mäsa

Americký Senát vznikol ešte v roku 1789, no tradícia tejto nenápadnej polievky sa začala až o vyše storočie neskôr.

Hoci recept patrí medzi tie najjednoduchšie – sušené biele fazule, šunka, cibuľa a niekedy zemiaky – dôvody jej každodenného podávania zostávajú trochu zahmlené legendami.

Podľa jedného príbehu s touto tradíciou začal senátor Fred Dubois z Idaha, ktorý vraj presadil nariadenie, aby sa fazuľová polievka podávala každý deň – ideálne aj so zemiakovou kašou z jeho rodného štátu.

Iná verzia zas tvrdí, že za všetkým bol senátor Knute Nelson z Minnesoty, ktorý si túto jednoduchú polievku zamiloval a v roku 1903 údajne trval na tom, aby bola navždy súčasťou senátneho menu.

Video
Fasolada je grécka hustá fazuľová polievka. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

Jediný deň bez polievky? Vojnový výpadok

Znie to neuveriteľne, no táto tradičná americká polievka nebola podaná len jeden jediný deň – 14. septembra 1943, keď kvôli vojnovému prídelu nebolo k dispozícii dosť fazule.

Médiá to dokonca spomenuli ako „kulinársku katastrofu v Kongrese“.

Už nasledujúci deň však boli fazule zázračne doplnené a polievka sa opäť liala do misiek.

Recept pre poriadnu porciu (alebo menší parlament)

Senátna polievka sa tradične pripravuje vo veľkom – v päťgalónových dávkach (cca 19 litrov). Tu sú dve verzie receptu:

Klasická verzia (Duboisova):

  • 900 g sušených bielych fazúľ (navy beans)
  • 4 l horúcej vody
  • 700 g údených bravčových kolien
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 lyžice masla
  • Soľ a korenie

Verzia so zemiakmi (možno Nelsonova):

  • 1,3 kg sušených fazúľ
  • 900 g šunky + šunková kosť
  • 1 l zemiakovej kaše
  • 5 cibúľ
  • 2 stonky zeleru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • Pol zväzku petržlenu

Európske (a slovenské) porovnanie

Ak by ste hľadali európsku obdobu, možno by sa dalo prirovnať k poctivej hrachovej či šošovicovej polievke v jedálňach štátnych úradov, ktoré síce neprežili toľko dekád, ale stále sú klasikou, na ktorú sa nikto nesťažuje.

A áno – táto americká tradícia ukazuje, že aj obyčajná polievka môže byť symbolom kontinuitnej politiky.

Napokon, kým sa vedú vážne debaty o zákonoch a smerovaní krajiny, je celkom milé vedieť, že na stole čaká vždy rovnaká teplá miska nostalgie.

A čo podobné gastronomické tradície z európskych parlamentov?

viedeň, turizmus Čítajte viac 8 najväčších nedorozumení, chýb a predsudkov (amerických) turistov v Európe robota, práca, karimatka, zamestnanie Čítajte viac Najkratší pracovný týždeň majú Holanďania, najviac pracujú Indovia, až 56 hodín (Rebríček) koláč, donut, šiška, jedlo, sladkosť, sladké, obezita, tučný Čítajte viac Najtučnejší ľudia? Vedie nečakaná krajina, kde je 80 % dospelých obéznych

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #jedlo #menu #americký Senát