Francúzsky parlament: Šéfkuchár ako v michelinskej reštaurácii
Počas Francúzskej revolúcie, keď sa národné zhromaždenie presunulo z Versailles do Paríža, údajne bývalým aristokratom chýbala dobrá kuchyňa.
V salónoch i v tajných stretnutiach kládli dôraz na jedlo, čo vyústilo do šírenia „demokratickej gastronómie“: jedlá ako cassoulet (dlho varený fazuľový pokrm s mäsom) sa stali symbolom spoločnej francúzskej identity.
O storočie neskôr sa už vo francúzskych parlamentných jedálňach podávali paštéty z diviny či foie gras.
Aj dnes sa vo francúzskom Národnom zhromaždení jedlo berie vážne.
Kantína pre poslancov sídli v elegantnom paláci Bourbon a jej kuchyňu často vedú uznávaní šéfkuchári.
V ponuke býva napríklad hovädzí tartar, kačacie prsia či syrový tanier so štyrmi druhmi syra.
A to všetko za dotované ceny.
Niektorí novinári dokonca tvrdia, že by tam jedli aj bez poslaneckého mandátu.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Danielí steak s fazuľovými strukmi a brusnicovou omáčkou na Varecha.sk
Nemecký Bundestag: Klobásky a seriózny guláš
Počas zakladania Weimarskej republiky sa v Nemecku schádzali politici v hostincoch, kde sa pri pive a kapuste rozhodovalo o budúcnosti krajiny.
V období po druhej svetovej vojne bola jedáleň Bundestagu jedným z mála miest, kde sa podávalo mäso na prídel – špeciálne pre poslancov.
To viedlo k nevôli verejnosti, ktorá parlamentné „obedy za mrežami“ ironicky prirovnávala k väzenskému luxusu.
V súčasnosti si v Berlíne poslanci môžu dopriať niečo typicky nemecké – bratwurst, gulášovú polievku, ale aj vegetariánske alternatívy.
Bundestag má vlastnú modernú jedáleň s výhľadom na Ríšsky snem a v kuchyni sa pravidelne servírujú aj jedlá podľa sezónnych sviatkov, ako napríklad špargľa v máji.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou na Varecha.sk
Taliansky parlament: Espresso a pasta ako základ
V Ríme, v budove talianskej Poslaneckej snemovne, nesmie chýbať pravé talianske espresso – a to aj niekoľkokrát denne.
Parlamentná kuchyňa servíruje tradičné talianske jedlá: pasta al pomodoro, risotto, parmigiana di melanzane (zapekané baklažány) a samozrejme tiramisu ako sladká bodka.
[* video=„ad677714-c668–43e9–8992–16b020c31ff0“ | typ=„tvpravda“ | ratio=„16by9“ | popisok=„Je krémové a veľmi lahodné aj vďaka špeciálnemu druhu ryže, ktorá má veľa škrobu.* Rizoto je výborné aj celkom jednoduché len s maslom a parmezánom, ale recept si môžete doplniť o akékoľvek svoje obľúbené suroviny.“ *]
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Talianske krémové rizoto na Varecha.sk
Čaj a toasty v britskom parlamente – ale pozor, nie hocikde!
Britský Westminster má dlhú históriu kulinárskych obmedzení.
V rokovacej sále napríklad nie je dovolené jesť ani piť, okrem jednej výnimky – kanclér štátnej pokladnice môže počas rozpočtového prejavu popíjať whisky alebo vodu so štipkou mlieka, čo má údajne predchádzať strate hlasu.
V poslaneckých kluboch (tzv. „tea rooms“) sa zas podávajú toastové sendviče, muffiny, čaj a fish and chips. Tradične anglické, neprekvapivo konzervatívne – rovnako ako mnohí poslanci.
Slovensko: Tradične, ale funkčne
Zo slovenského prostredia kolujú historky o tom, ako si niektorí poslanci nosia vlastné klobásy, iní zas prežijú rokovací deň s horalkou a minerálkou.
V 90. rokoch bola kuchyňa NR SR povestná borščom a bravčovým na rasci, no dnes už bežne ponúka aj vegetariánske verzie.
Neoficiálne „menu politickej sezóny“ však často závisí od nálady v koalícii – a chuti čitateľov bulváru.
Aj dnes sa v slovenskom parlamente kuchyňa drží osvedčených klasík – rezne, guláše, vývary, segedín.
Medzi zamestnancami sa však tešila obľube napríklad aj zemiaková baba alebo bryndzové halušky.
Hoci ponuka nie je exotická, viacerí poslanci si jedáleň pochvaľujú práve pre jednoduchosť a výhodnú cenu.
Tieto parlamentné kuchyne ukazujú, že politika ide ruka v ruke s kuchyňou. Kým v Amerike si s polievkou držia tradíciu, Európania sa často nechajú viesť kulinárskym dedičstvom svojich regiónov – a každé zasadanie tak začína nielen diskusiou, ale aj dobrou porciou domácej chute.


