Verona má už plné zuby milostných odkazov pod balkónom Júlie

Pokutu až 500 eur budú v talianskej Verone riskovať turisti, ktorí prilepia svoje milostné odkazy na múr pod balkónom, kde sa podľa tradície Shakespearov Rómeo dvoril Júlii. Ľudia sa týmto spôsobom často obracajú na hrdinku renesančnej drámy a dúfajú, že sa na ich milostný život usmeje šťastie.

18.11.2012 09:00
Verona Foto:
Nádvorie Casa di Giulietta.
debata

Múry nádvoria Casa di Giulietta (Júliin dom) tak hyzdia zdrapy papierov a stvrdnuté žuvačky, ktorými návštevníci odkazy často prilepujú.

Veronská radnica chce zohyzďovaniu nádvoria zabrániť a pripravuje vyhlášku, ktorá zakáže umiestňovať odkazy pomocou žuvačiek alebo samolepiacich lístkov, ale aj čmáranie po múroch dvora a chodby, ktorá k nemu vedie. Okrem toho bude v dvore bývalého hostinca zakázané konzumovať jedlo a nápoje.

Steny na nádvorí sú plné milostných odkazov... Foto: www.giramondo.it
Verona, odkazy Steny na nádvorí sú plné milostných odkazov turistov.

„Tabuľa s nápisom turistom ukáže, kde môžu svoje odkazy umiestniť – teda na prenosné panely, ktoré sme pre nich obstarali,“ povedal starosta Flavio Tosi. Na dodržiavanie vyhlášky budú dozerať strážnici.

Verona podobnú vyhlášku vydala už v roku 2004. Miesto sa na chvíľku darilo udržiavať čisté, turisti sa však čoskoro vrátili k predchádzajú­cej praxi.

Pre Veronu, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO, je príbeh tragickej lásky dobrým zdrojom peňazí. Dôkazov o tom, že slávna milenecká dvojica zo znepriatelených rodov Montekovcov a Capuletovcov skutočne existovala, je však málo. Podľa historikov dom Júliinej rodiny v Shakespearovej tragédii a slávny veronský balkón nespája skoro nič. Možným spojením by vraj mohol byť len fakt, že budova pravdepodobne kedysi patrila rodine Cappellovcov, ktorí mohli byť predobrazom Kapuletovcov v hre anglického velikána.

debata chyba