Chcete si predĺžiť život? Oddýchnite si na ostrove Ikaria

Na ostrove Ikaria v Egejskom mori žije desaťkrát viac 90-ročných ľudí ako vo zvyšku Európy. Štúdie kardiológov z Aténskej univerzity odhalila tajomstvo dlhovekosti obyvateľov ostrova – siesta, ryba, káva, zelenina a olivový olej. Ikaria je jednou z piatich oblastí na svete, kde sa nachádza vysoké percento veľmi starých ľudí, ďalšími sú Sardínia, jeden horský región na Kostarike, Okinawa v Japonsku a Loma Linda v Kalifornii.

08.01.2012 15:38
Grécky ostrov Ikaria
Grécky ostrov Ikaria
debata (1)

Kým vo zvyšku Európy je len 0,1 percenta ľudí starších ako 90 rokov, na Ikarii to je o percento viac. Je tomu tak aj napriek skutočnosti, že nebezpečenstvo vysokého tlaku, cholesterolu či cukrovky je rovnaké ako vo zvyšku Grécka. Na Ikarii sa tieto faktory však objavujú neskôr.

Aké je teda tajomstvo dlhovekosti? Spočívajú v tradičnom spôsobe života, ktorý zahŕňa jedlo bohaté na zeleninu, ryby, olivový olej, denne dve šálky gréckej kávy, ktorá je prevarená a obsahuje viac antioxidantov a tiež pravidelnú siestu. Vedci však uznávajú, že istú rolu hrá aj genetika. Rodičia tých, ktorí sa objavili v štúdii, sa tiež dožili veľmi vysokého veku. Vďaka teplej klíme a veľkému množstvu sveta tiež miestni obyvatelia netrpia depresiou.

„Od 60. rokov sa často hovorilo o stredomorskom a krétskom životnom štýle, spojenom so zdravím a nízkou chorobnosťou. Čo však už pre Krétu neplatí, pretože 60 percent obyvateľov trpí nadváhou. Celková miera obezity v Grécku je 20 percent,“ uviedla Christina Chrysohoová, jedna z autoriek štúdie.

Kréťania už nežijú tradičným spôsobom, Ikaria je jedným z najodľahlejších ostrovov, kde žijú veľmi malé komunity s dobre ukotvenými rodinnými obyčajmi, dodáva ďalší člen tímu podieľajúci sa na vypracovaní štúdie Christodoulos Stafanadis.

Podčiarkuje tiež, že dobrému zdraviu sa starí ľudia v Ikraii tešia vďaka pravidelnej fyzickej a sexuálnej aktivite. Jedna z 80-ročných dám, ktoré sa zúčastnili výskumu, mala zlomené rebrá po „trochu akrobatických radovánkach“, poznamenal Stafanadis.

1 debata chyba