Našinci volia tuniské pláže napriek nepokojom

Tisíce Slovákov vycestujú za tuniským slnkom aj toto leto, napriek tomu, že krajina sa zmieta v demonštráciách a nepokojoch. Predaje cestovných kancelárií sú týmto smerom zatiaľ lepšie ako vlaňajšie. Sú totiž dovolenkové miesta, kde sa ľudia akosi tohto roku boja vycestovať.

10.02.2013 08:24
Tunisko, pláž, more Foto:
Tunisko vďaka nepokojnej situácii v Egypte sa predáva tento rok dokonca lepšie ako vlani.
debata (1)

"Minulý rok s nami vycestovalo 2 000 ľudí, tento rok v rámci first minute predaja sa dovolenky v Tunisku predávajú dobre. Tunisko vďaka nepokojnej situácii v Egypte sa predáva tento rok dokonca lepšie ako vlani,“ priznáva Mária Gallová, riaditeľka marketingu cestovnej kancelárie Satur.

Tunisko volili Slováci už minulý rok častejšie ako kedykoľvek predtým. Oveľa menej ľudí totiž dovolenkovalo na gréckom Rodose či v egyptskej Hurghade. Kým po iné roky patrili tieto turistické ciele do najobľúbenejšej trojky, vlani ich suverénne predbehol tuniský Monastir a letelo tam počas dovolenkového obdobia vyše 33-tisíc cestujúcich.

Toto leto poletia prví Slováci do Tuniska až v júni. "Momentálne sa v Tunisku nenachádza žiaden náš klient. Naše charterové lety sú plánované až od júna 2013. Samozrejme, že situáciu priebežne sledujeme, sme v kontakte s tuniským partnerom,“ odpovedala Gallová na otázku, či sa počas aktuálnej nepokojnej doby môžu cítiť dovolenkári v bezpečí, respektíve, či im niečo hrozí. Nepokoje totiž môžu zasiahnuť aj oblasti, ktoré sú turistami vyhľadávané.

"V Tunisku naďalej platí výnimočný stav. Turistické oblasti a letoviská zatiaľ nie sú nepokojmi zasiahnuté, ale treba, aby slovenskí občania, ktorí plánujú cestovať do Tuniska, zachovali maximálnu ostražitosť, vyhýbali sa demonštráciám alebo väčším zhromaždeniam a necestovali do odľahlých oblastí krajiny,“ povedal pre denník Pravda Boris Gandel, hovorca ministerstva zahraničných vecí. Zároveň pripomenul stále platné odporúčanie vyplniť pred cestou do Tuniska registračný formulár, ktorý pomôže zastupiteľskému úradu v prípade núdze poskytnúť rýchlu, kvalitnú a plnohodnotnú pomoc. Formulár je dostupný na internetovej adrese https://www.mzv.sk/Register. To, či generálne štrajky v krajine rapídne ovplyvnia chuť Slovákov sem v lete vycestovať, ukážu až marcové čísla. Vtedy sa totiž skončia predaje first moment. Zatiaľ to však cestovné kancelárie nepredpokladajú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba