Uprostred turistického raja na Seychelách je väznica pre pirátov

Po žulovej hore pokrytej tropickou vegetáciou vedie strmá cesta na dvor obklopený troma skladiskami a svetlošedou budovou, odkiaľ je výhľad na more. Všade okolo komplexu na ploche jedného štvorcového kilometra sú vysoké ploty z ostnatého drôtu, strážne veže a ozbrojení muži.

07.04.2012 06:00
Seychely Foto:
Obľúbený turistický raj Seychely.
debata

Vitajte vo väzení pre pirátov v Mahé, kde kriminálnikov držia uprostred lesa na Seychelách. Traja asi dvadsaťroční somálski piráti Jahamal, Shaif a Mohamed oblečení v modrých väzenských uniformách jedia obed. „Všetci sme boli rybári,“ hovoria so smiechom. Týchto mladých mužov odsúdili bez toho, aby vôbec poznali výšku svojich trestov.

Maxim Tirent, 56-ročný riaditeľ väznice narodený vo Francúzsku, vysvetľuje, že väzňov sem pozvážali z celého Indického oceána. „Už teraz ich tu máme príliš mnoho,“ dodal. „Hneď ako ich identifikujú podľa fotografií a odtlačkov prstov, čakajú niektorí z nich, kým budú repatriovaní“. Najnovšie prírastky zadržala britská vojenská fregata, ktorá ich vysadila na ostrov. „Kým sú na mori, sú neohrození a spupní, ale tu sa správajú dobre,“ dodal Tirent. „Sú poslušní a pokojní. Dni trávia prácou na oprave ciest alebo sa modlia. Nikdy nespôsobili žiadne problémy.“

V súčasnosti je vo väznici asi päťsto zadržiavaných vrátane mnohých obvinených v súvislosti s drogovými deliktami. Z celkového počtu väzňov 88 stíhajú za pirátstvo. Mnohí z nich pochádzajú zo somálskeho hlavného mesta Mogadiša. Seychely sa stali strategickým medzinárodným strediskom v boji proti pirátstvu, ktoré sa šíri po Indickom oceáne. To je otvrátená stránka tohto tropického raja, ktorý turisti milujú pre jeho prírodné rezervácie a nádherné pláže.

Pirátstvo sa stalo jedným z hlavných problémov medzinárodných obchodných záujmov. A to sa prejavuje aj v miestnom meradle. Talian Salvatore Puma, hlavný manažér exkluzívneho turistického strediska Constance Ephelia v Mahé, povedal, že cez Vianoce nemohli miestne hotely servírovať ryby. „Rybári odmietali vyplávať na more, pretože sa báli útoku pirátov“.

Piráti vždy dodržiavajú rovnaký postup. Nalodia sa na veľkú loď vezúcu štyri alebo päť malých rýchlych člnov, na ktorých môžu podniknúť útok, keď zbadajú korisť. Piráti z Mogadiša sú mladí, divokí a odhodlaní. Často majú väzby na polovojenské skupiny financované údajne teroristickými organizáciami, ktoré im poskytujú zbrane.

Pirátstvo 21. storočia nie je vôbec romantické. Púšťajú sa do neho mladí zločinci pripravení siahnuť po násilí, ak to bude nutné, rovnako ako to funguje v každej chudobnej časti sveta. Tomu zodpovedá aj skutočnosť, že sa rekrutujú z najchudobnejších afrických miest, ktorých obyvatelia sú dosť zúfalí.

Do prístavu v Mahé dorazili pred časom dvaja opravári zo Sicílie, aby opravili svoje dve motorové lode, ktoré ukradli somálski piráti. Plavidlá boli prestrieľané guľkami, stereá, televízie a počítače ukradnuté, kreslá a pohovky vytrhnuté. „Toto bol obyčajný vandalizmus,“ povedal šéf opravárenskej firmy Technofluid, jeden zo sicílskej dvojice. Podarilo sa mu dostať lode späť i s unesenou posádkou po roku vyjednávania s pirátmi, ktorým zaplatil výkupné. Jeho výšku nespresnil.

Pre Seychely je vojna proti pirátstvu prioritou. Miestne noviny o nej denne píšu. „Odhadujeme, že pirátstvo stojí medzinárodné spoločenstvo sedem až 12 miliárd dolárov ročne,“ povedal seychelský prezident James Michel. „Pirátstvo nás stojí štyri percentá seychelského hrubého domáceho produktu v podobe strát za lode, rybárčenie a turistiku a tiež za nepriame investície do námornej bezpečnosti.“ Turistický ruch však zatiaľ veľmi neutrpel. Miestna vláda len musela zakázať motorovým lodiam plávať medzi rôznymi ostrovmi súostrovia.

debata chyba