Malta vonia históriou i skvelými gastronomickými zážitkami

Mnohí si spájajú Maltu a voľné dni strávené v tejto krajine s pobytom pri mori a so slnkom. Malta však nie je len o krásnych plážach a oddychu pri mori. Je aj o skvelej kuchyni, ktorá je doslova mixom fénickej, gréckej, kartáginskej, románskej a arabskej. Maltská gastronómia jednoducho zhrnula a zmixovala všetky tradičné postupy a jedlá, ktoré pristáli na jej brehoch z rôznych kútov sveta.

11.04.2012 11:11
trh Marsaxlokk Foto:
Rybársku dedinku Marsaxlokk preslávil miestny rybí trh i farebné rybárske loďky.
debata

Jeden z najlepších spôsobov, ako zohnať typické produkty, je spraviť si okružnú jazdu po miestnych trhoch. Každé jedno mesto či dedinka na Malte majú aspoň jeden trh so stánkami s jedlom, oblečením, či hračkami a suvenírmi. Turisti tu môžu ochutnať Hobz biz-zej, druh špeciálnej bruschetty spracovanej s miestnym výborným olivovým olejom, alebo pastizzi, cestovinovú lahôdku s mäkkým syrom. Na miestnych trhoch sa dajú zohnať aj fľaštičky s fazuľovo-cesnakovou nátierkou, ktorú domáci volajú bigilla.

Chybou by bolo, keby ste zabudli na tradičné nedeľné trhy vo Vallette, ktoré otvárajú vonku pred bránami mesta. Tu sa dajú nájsť hlavne rôzne starožitnosti, ktoré ideálne poslúžia ako darček či suvenír pre najbližších.

Po prechádzke po trhoch je vhodné sa zastaviť v hlavnom meste a oddýchnuť si. Ako inak, ak nie pri vynikajúcom jedle. Ak dostanete chuť na čerstvé grilované ryby, miestni by vám iste odporučili reštauráciu Palazzo Preca v centre mesta, ktorá sa nachádza priamo v historickom paláci z 15. storočia. Ak máte chuť na niečo iné, v maličkej reštaurácii Capistrano môžete ochutnať ďalšiu miestnu špecialitu – fenkatu. Teda ak obľubujete mäso z králika.

Rybí trh v Marsaxlokk je medzi turistami veľmi... Foto: beautifulmalta.com
rybí trh, Malta Rybí trh v Marsaxlokk je medzi turistami veľmi obľúbený. Každý deň tu môžu kúpiť čerstvé ryby či iné dary mora.

Veľmi tradičný je aj rybí trh v Marsaxlokk, v rybárskej dedinke na juhovýchodnom pobreží. Miestni rybári každý deň vychádzajú na more so svojimi typickými loďkami " s očami" namaľovanými na čele lode. Je to stará antická egyptská tradícia, ktorá má rybárom nosiť šťastie.

Turisti tak môžu každý deň na tomto trhu nájsť čerstvé plody mora. Domáci by vám určite nedovolili odísť bez ochutnávky alijottu, tradičnej maltskej rybacej polievky s cesnakom. A ak už budete mať rybacích pochúťok dosť, oslaďte si život miestnou špecialitkou helwa tattork, sladkým mandľovým dezertom.

A dobre posilnení miestnymi špecialitami nezabudnite ani na miestnu kultúru a historické pamiatky. Malta je na ne totiž veľmi bohatá. Tri z nich sa nachádzajú na zozname Kultúrneho dedičstva organizácie UNESCO – hlavné mesto Valletta, megalitické chrámy na Malte a Gozu, a takzvané Hypogeum v Hal Saflieni.

debata chyba