Dovolenka na chorvátskom ostrove a bez trajektu? Onedlho možno realita

Chorvátski politici uvažujú o niekoľkomiliardovom projekte sústavy tunelov, ktoré by spojili pevninu s niektorými jadranskými ostrovmi.

05.03.2013 16:38
Chorvátsko, dovolenka, more Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Ako píše portál vecernji.hr, stavby majú podľa predstáv opozičného Chorvátskeho demokratického spoločenstva prilákať na Jadran ďalších turistov, ale tiež uľahčiť život ostrovanom, ktorých v posledných rokoch stále ubúda. Prvou lastovičkou môže byť tunel medzi okrajom Zadaru a protiľahlým ostrovom Ugljan.

Podľa informácií portálu už dokonca šéf Zadarskej županije (obdoba slovenského kraja) na jeho projekt podpísal zmluvu. Tunel na morskom dne by výrazne zjednodušil dopravu na ostrov, kam sa dnes dá dostať jedine trajektom. Náklady na výstavbu tunelov sa dajú len odhadovať, jeden z nich, ktorý by na juhu krajiny spojil pevninu s polostrovom Pelješac a ďalej s ostrovom Korčula, má stáť viac ako 900 miliónov kún (asi 117 miliónov eur). Okrem vozovky pre automobily ponúkne podľa predstáv projektantov i oddelený chodník pre chodcov.

Chorváti dúfajú, že by im na výstavbu tunelov mohla prispieť Európska únia, do ktorej krajiny pravdepodobne vstúpia tento rok v júli. Zatiaľ aspoň inžinieri pripravujú technické riešenie, ktoré by uľahčilo a zlacnilo budovanie netradičných stavieb.

Jednotlivé segmenty tunelov sa majú vopred pripraviť na pevnine a hotové dopraviť na morské dno, kde by sa umiestnili na pripravené podpery. Pred zatekaním a agresívnou morskou vodou ich má ochrániť špeciálna gumová vrstva.

13 debata chyba