Zmeny pre dovolenkárov v Chorvátsku

Chorvátsko od 1. júla vstupuje do Európskej únie, a preto sa menia aj podmienky pre cestujúcich do tejto krajiny, ktoré platili doteraz. Po vstupe do únie budú zrušené limity na dovoz potravín pre osobnú spotrebu.

04.06.2013 07:00
Chorvátsko, dovolenka, more Foto:
Chorvátsko je stále jednou z najobľúbenejších destinácií Slovákov. Na snímke Zadar.
debata

„Mali by byť kratšie doby čakania na hraniciach a mali by zlacnieť služby. Ak by pristúpili v budúcnosti k prijatiu spoločnej meny, zjednodušili by sa nákupy klientov počas dovolenky,“ vysvetľuje špecialistka na Chorvátsko cestovnej kancelárie FIFO Veronika Kukyová, čo by sa malo od júla zmeniť.

Dodáva, že európsky preukaz poistenca bude platiť vo vybraných štátnych zariadeniach, ale aj napriek tomu odporúča zakúpiť si komerčné komplexné cestovné poistenie, ktoré zahŕňa liečebné náklady a úrazové poistenie.

Tovar a predmety vyrobené v únii už nebudú podliehať žiadnemu ďalšiemu colnému odbaveniu zo strany Chorvátska. Na hraničnom priechode pri vstupe do Chorvátska môžu colníci požadovať predloženie finančných prostriedkov vo výške 100 eur na deň, v prípade zájazdu organizovaného cestovnou kanceláriou 50 eur na deň.

Môžu sa predkladať aj platobné a kreditné karty, šeky či iná konvertibilná valuta. Dovážané valuty a cestovné šeky na hraničnom priechode nie je nutné deklarovať, ak nepresiahnu hodnotu 10-tisíc eur.

debata chyba