Na dovolenku sa treba pripraviť vopred

Cestovný pas, plavky, krém na opaľovanie, hygienické potreby, kozmetika či oblečenie. Takto podobne vyzerá zoznam vecí, ktoré si väčšina ľudí balí so sebou na zahraničnú dovolenku. Okrem toho by sa však každý mal pripraviť aj po finančnej stránke.

14.06.2013 08:44
Dovolenka, leto, cestovanie, dvojica, láska, Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Jednou zo základných vecí, ktorú by si mal dovolenkár zobrať so sebou, ak bude oddychovať v krajinách Európskej únie, je Európsky preukaz zdravotného poistenia. „Na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia má poistenec nárok na poskytnutie potrebnej zdravotnej starostlivosti v krajinách únie za rovnakých podmienok ako domáci poistenec. To znamená, že ak za dané vyšetrenie, napríklad v Belgicku dopláca Belgičan 10 eur, bude za to isté vyšetrenie doplácať Slovák v Belgicku taktiež 10 eur,“ vraví hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Európsky preukaz funguje v zahraničí rovnako ako kartička poistenca na Slovensku. Ošetrenie nemusí vopred schvaľovať poisťovňa. Poistenec by sa mal len lekárovi preukázať týmto dokladom a mal by získať ošetrenie za rovnakých podmienok ako tunajší obyvatelia.

„Zo skúseností našich poistencov vyplýva, že buď ho lekári akceptujú a poistenci doplácajú len za nadštandard, za ktorý by si uhrádzali aj miestni obyvatelia, alebo ho lekári odmietnu akceptovať a poistenci uhradia zdravotnú starostlivosť v plnej výške. Následne nás žiadajú o refundáciu,“ povedala hovorkyňa zdravotnej poisťovne Dôvera Monika Šimunová.

Všetky tri zdravotné poisťovne vydávajú európsky preukaz bezplatne. Na jeho vydanie majú až 30 dní, ale väčšinou ho ľudia dostanú rýchlejšie. V prípade, že niekto žiada o vydanie preukazu v poslednej chvíli, poisťovňa mu vystaví náhradný doklad. Zúfať nemusia ani tí ľudia, ktorí vycestujú bez preukazu a potrebujú ošetrenie.

„Výhodou európskeho preukazu zdravotného poistenia je, že sa dá vybaviť aj spätne, čo znamená, že po zaplatení plnej sumy za potrebné ošetrenie v zahraničí si môže poistenec požiadať po príchode na Slovensko o refundáciu týchto nákladov,“ hovorí Balážová. V prípade drahšieho ošetrenia či hospitalizácie môže o vydanie preukazu požiadať aj lekár zo zahraničia.

Napriek tomu, že dovolenkári získajú na základe európskeho preukazu v krajinách Európskej únie rovnakú zdravotnú starostlivosť ako obyvatelia danej krajiny, poisťovne odporúčajú vybaviť si aj cestovné poistenie. „Pri cestách do štátov EÚ, v ktorých platí Európsky preukaz zdravotného poistenia, odporúčame uzatvoriť si aj komerčné cestovné poistenie, aby ste sa vyhli tomu, aby ste na svoj účet znášali náklady na spoluúčasť alebo prevoz späť do vlasti,“ vraví hovorkyňa Union poisťovne Judita Smatanová. Európsky preukaz navyše platí len v zariadeniach, ktoré sú napojené na systém verejného zdravotného poistenia.

Cestovné poistenie by malo byť samozrejmosťou aj v krajinách, ktoré nie sú v Európskej únii. Bez cestovného poistenia by si tu musel dovolenkár zaplatiť kompletné náklady na liečbu.

„Rizikovejšími krajinami z hľadiska možného výskytu najmä infekčných ochorení sú subtropické a tropické krajiny, výškou vzniknutých liečebných nákladov zas USA,“ tvrdí hovorkyňa Allianz Slovenskej poisťovne Lucia Muthová. Vlani bol najväčšou poistnou udalosťou v Allianzi úraz bedrovej kosti v USA. Náklady na hospitalizáciu pacienta a jeho následný návrat domov sa vyšplhali na celkových 111-tisíc eur. „V predchádzajúcich rokoch však boli poskytnuté aj vyššie poistné plnenia, najvyššie v sume približne 360-tisíc eur, taktiež išlo o operáciu v USA s prevozom na Slovensko,“ povedala Muthová.

Okrem poistenia by sa mal každý presvedčiť, že bude mať na dovolenke k dispozícii aj dostatočnú finančnú rezervu na neočakávané výdavky. Namiesto vyššej sumy peňazí je lepšie vziať si kvôli bezpečnosti so sebou menej peňazí a platobnú kartu, respektíve viacero kariet. V krajinách, ktoré používajú euro, je možné vyberať peniaze z bankomatov za rovnaký poplatok, ako by sme ich vyberali na Slovensku z bankomatu inej banky. Mimo eurozóny si už banky účtujú vyššie poplatky, využiť však možno to, že väčšina ľudí, ktorí využívajú balík služieb, môže bezplatne platiť kartou v obchodoch po celom svete.

1 debata chyba