Hitom leta je znovu Chorvátsko

Tradičné dovolenkové krajiny v lete sú pre našincov Chorvátsko, Taliansko, Turecko, Egypt, Bulharsko. Dnes je v niektorých priamo bojová nálada a treba si rozmyslieť, či sa do nich dá cestovať. Znovu sa teda dovolenkovým hitom stane slnečné Chorvátsko.

27.06.2013 19:26
Chorvátsko, More, Hvar Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Dalo by sa povedať, že v Chorvátsku bude tohto roku všetko po starom. Aj napriek tomu, že 1. júla vstupuje do Európskej únie. Ako konštatuje Nora Henterová z Chorvátskeho turistického združenia, ceny zostávajú rovnaké ako vlani, pretože je rovnaký pomer kuny k euru. Od prvého januára sa znížila aj DPH na turistický ruch na 10 percent, čo tiež významne prispelo k tomu, že dovolenky v Chorvátsku budú znovu lukratívne a pomerne lacné. Môže byť rozdiel najmä priamo pri mori, kde bude možno o niečo drahšie, ale vo vnútrozemí sú ceny rovnaké ako u nás.

„Ale predsa len sa vstupom Chorvátska do Európskej únie pre turistov niečo zjednoduší,“ pokračuje Henterová. „Platia tie isté colné predpisy ako v únii, zrýchli sa prechod na hraniciach, budú platiť rovnaké zdravotné karty ako v únii. “

Pre dovolenkárov to znamená, že sa zruší colný dohľad nad tovarom, ktorý si budete viezť so sebou. Jedna vec sa však nezmení. Chorvátsko sa síce pripojí k EÚ, ale nie k schengenskému priestoru. Bude treba stále platný cestovný doklad, ktorým je pas alebo občiansky preukaz. Veľa našincov cestuje do Chorvátska vlastným autom. Určite ich poteší, že pribudol nový tunel Sv. Iľja, ktorý skráti o pol hodiny cestu na Makarsku. Mal byť otvorený už prvého júna, ale pre technické problémy Chorváti rátajú, že ho sprístupnia v polovici júla.

Automobilisti by však mali byť v tomto roku mimoriadne pozorní. „Chorvátski policajti dostali do rúk novelu trestného zákona, ktorá zavádza pojem bezohľadná alebo zúrivá jazda,“ upozorňuje Nora Henterová. Nie je síce presne určené, čo sa takýmto typom jazdy myslí, ale ak vám ju dokážu, môžu vás potrestať až trojročným väzením. Posúdenie je totiž v kompetencii policajta.

Pred cestou na letnú dovolenku do Chorvátska je dobré mať v mobilnom telefóne uložených niekoľko dôležitých telefónnych čísel. Chorvátske turistické združenie (CHTZ) dáva do pozornosti najmä jednotné európske číslo pre tiesňové volania 112 a ďalej informuje, že záchranná zdravotná služba má číslo 194, hasiči 193 a polícia 192.

Ak spozorujete prírodnú alebo technicko-technologickú hrozbu či nehodu, ktorá ohrozuje život a zdravie ľudí, majetok alebo životné prostredie, volajte 112. Číslo, na ktoré možno bezplatne volať 24 hodín denne z ktoréhokoľvek telefónneho prístroja v Chorvátskej republike. Na 112 je možné v Chorvátsku volať aj v slovenskom, českom, maďarskom, anglickom, nemeckom a talianskom jazyku.

V prípade problémov na mori treba vytočiť 112 alebo číslo 195, ktoré patrí Národnému centru pre koordináciu pátrania a záchrany na mori. Prostredníctvom čísla 112 sa turisti dovolajú aj pomoci horskej záchrannej služby. Chorvátsky autoklub (HAK) má číslo 1987. Ak však volajúci telefonuje zo zahraničia alebo z mobilného telefónu, treba zadať +385 1 1987.

Na dovolenke plaťte radšej kartou

  • skontrolujte si platnosť platobnej karty
  • zoberte si so sebou dve karty (napr. debetnú a kreditnú kartu)
  • pred cestou si overte, či máte dostatok peňazí na účte
  • nastavte si primeraný denný limit na výber z bankomatu a na platbu u obchodníka
  • nastavte si SMS notifikácie ku karte
  • informujte sa vo vašej banke alebo si pozrite na jej webovej stránke, či konkrétnu kartu môžete použiť v cieľovej krajine a ktorá kartová spoločnosť je u obchodníkov používanejšia
  • v obchodoch plaťte zásadne kreditnými kartami a výbery z bankomatov realizujte debetnými kartami
  • náklady za dovolenku plaťte platobnou kartou. Platí ochrana v prípade nedodania tovaru alebo neposkytnutia služby, ktorá je súčasťou pravidiel kartových spoločností
  • uložte si do mobilného telefónu číslo na kontaktné centrum pre prípad blokácie karty a pre prípad poistnej udalosti
  • neplnoletým deťom cestujúcim do zahraničia napríklad na študijný pobyt alebo letný tábor môžete zriadiť platobnú kartu s obmedzeným limitom. Ten možno dočasne zvýšiť na požadovanú hodnotu

Ponuky cestovných kancelárií na pobyty porovnávajte

  • Porovnávať, porovnávať, porovnávať – aj pobyt s tou najvyššie reklamovanou zľavou jedného touoperátora môže mať v inej cestovnej kancelárii ešte výhodnejšiu cenu, málokedy má ten istý hotel v ponuke iba jedna cestovná kancelária.
  • Vyhľadajte a rezervujte si dovolenku cez internet, práve tu si najjednoduchšie porovnáte ponuky viacerých cestovných kancelárií pre vybraný pobyt.
  • Ak ste flexibilní v mieste odletu a bude vám vyhovovať odlet z Viedne či Budapešti, rezervujte si dovolenku na stránkach, ktoré umožňujú porovnanie ponúk slovenských a rakúskych či nemeckých cestovných kancelárií.
  • Pre rezerváciu dovolenky si vyberte stránky, ktoré zobrazujú konečné ceny dovoleniek a umožňujú tak jednoduchšie porovnanie rôznych ponúk – aj zdanlivo výhodnejšia ponuka reklamovaná bez povinných poplatkov môže byť často po ich započítaní menej výhodná.
  • Vyberte si stránky, ktoré zobrazujú ponuky online v reálnom čase – nestratíte tak veľa času zbytočným prezeraním ponúk pobytov, ktoré sú už raz vypredané, ale na mnohých stránkach sú stále zobrazované a tieto stránky overujú kapacitu každého pobytu manuálne v cestovnej kancelárii a až potom vám môžu potvrdiť, či je ponuka ešte voľná, alebo cena stále platná.
  • Rezerváciou cez online stránky máte možnosť potvrdiť si priamo kapacitu posledných voľných miest výhodných last minute ponúk skôr ako iní dovolenkári, ktorí budú čakať na manuálne overenie dostupnosti pobytu v cestovnej kancelárii.
  • Pri sledovaní letákov s last minute ponukami vo výklade cestovnej kancelárie využite aplikáciu Dovolenka online pre iPhone alebo Android, pomocou ktorej hneď zistíte, či rovnaký pobyt nemá iná cestovná kancelária aktuálne za výhodnejšiu cenu, ale môžete si tiež rezervovať dovolenku priamo z .internetu.
  • Ak chcete získať najvýhodnejšiu cenu dovolenky, skúste si vybrať termín na začiatku alebo na konci hlavnej sezóny, rozdiely oproti termínom o dva až tri týždne skôr či neskôr môžu byť naozaj výrazné, a ak si vysledujete počasie, naozaj ušetríte a strávite dovolenku príjemnejšie.
1 debata chyba