Preteky so slnkom sa vyhrávajú na Havaji

Koľko môže trvať najdlhší deň roka? Dajú sa vyhrať preteky s časom a zažiť viac ako 24 hodín slnečného svitu? Logika, časové pásma a otáčanie Zeme velia, že kto to chce skúsiť, mal by sa vydať smerom na západ. A ešte ďalej ako na Havajské ostrovy sa zaletieť nedá.

05.07.2013 07:00
Havaj Foto:
Sunset Beach
debata (1)

"Láska k týmto ostrovom, tak ako láska k žene, jednoducho nastane,“ napísal o Havaji kedysi spisovateľ Jack London. "Tak ako si nemožno naplánovať zamilovanie sa do konkrétnej ženy, tak si človek nemôže naplánovať ani lásku k Havaju,“ napísal o svojich obľúbených ostrovoch, zrodených z ohňa. Súostrovie v Pacifiku je synonymom tepla, slnka, pláží, surfovania, a najmä pohody.

Prílet na honolulské letisko však nič z toho neponúka. Betónová budova, ktorej príletová hala sa zabudla kdesi dávno v minulosti, víta návštevníkov vyblednutým ružovým nápisom Aloha a veľkými varovaniami, vystríhajúcimi turistov pred dovozom poľnohospodárskych produktov. Ak sa k tomu pripočíta vlhkosť vzduchu ako v činžiakovej práčovni, body za dobrý prvý dojem havajský ostrov Oahu nezískava.

Sunset Beach
Sunset Beach
+2Honolulu

Lepšie to už je v samotnom Honolulu, metropole ostrova Oahu i celého súostrovia. "Chránený prístav“ ako znie preklad názvu z havajčiny, má príjemnú klímu prímorských miest a neustály vánok od mora robí tamojšie leto omnoho znesiteľnejším ako sú slovenské horúčavy.

Honolulu, najzápadnejšie a najjužnejšie

Honolulu je podľa miestnych najväčším mestom sveta – aspoň čo sa týka vzdialeností od jednej hranice katastra po druhú. Na ostrovoch totiž platí, že všetko územie, ktoré nepatrí do troch zvyšných havajských okresov, je súčasťou Honolulu. Jeho najvzdialenejšia hranica tak leží až kdesi pod ostrovom Midway, takmer dvaapoltisíca kilometrov od centra mesta.

Honolulu je najzápadnejšie a zároveň najjužnejšie mesto Spojených štátov. Polmiliónová metropola je natiahnutá na južnom pobreží jedného z ôsmich veľkých ostrovov súostrovia a od pobrežia strmo stúpa do sopečného pohoria. Okrem iného sa hrdí aj tým, že je najodľahlejšou aglomeráciou sveta, z ktorej je všade ďaleko. Aj preto patrí k najdrahším mestám USA, keďže okrem ovocia treba takmer všetko dovážať.

Sunset Beach Foto: Samo Skugáň
Havaj Sunset Beach

Centrum Honolulu pripomína smerom k pevnine tropickú Petržalku. Jedna vysoká budova vedľa druhej, betónová škatuľa za betónovou škatuľou a široké ulice plné áut, stojacich v zápche. Predmestia sú zase zaplnené malými drevenými domčekmi, topiacimi sa v záplave zelenej vegetácie – súboj s prírodou na mnohých dvoroch kosačky a krovinorezy prehrávajú.

Ani záujemcovia o architektúru iného druhu však na Oahu neprídu naprázdno. Iolani je jediný kráľovský palác na území Spojených štátov. Monarchiu síce Havajčania zvrhli už koncom predminulého storočia, z paláca však zostalo múzeum. Sídlo havajských kráľov sa môže hrdiť aj tým, že ho osvetľovali elektrické svetlá o štyri roky skôr, ako v Bielom dome zažali prvú žiarovku.

Ruku na srdce, kráľovský palác, veľké hotely, či kongresové centrá nie sú dôvodom, pre ktorý sa chodí na Havaj, či konkrétne na Oahu.

Waikiki a stovky ďalších parádnych pláží

Najväčším lákadlom sú pláže a tie má súostrovie naozaj parádne. Priamo v centre Honolulu sa nachádza Waikiki, snáď najslávnejšia pláž sveta, ktorú pozná každý fanúšik Petra Nagya, či ktokoľvek, kto si kupoval teplákovú súpravu s tropickým motívom na Miletičke.

Komu by sa nechcelo tlačiť na bielom piesku s turistami, ktorí sa v sprievodcovi nedolistovali za Waikiki, nemusí zúfať. Len v okolí Honolulu sú stovky pláží, ktoré môžu smelo bojovať o titul najkrajšie na svete. Všetky sú navyše verejné a prístupné zdarma.

Piesok pláží Oahu je špeciálny, má hrubé zrná, zmiešané s drobnými mušličkami, takže je veľmi príjemný na dotyk. Zároveň nemúti vodu, ktorá tak je väčšinu času priezračne číra. Ak človek stojí na Waikiki po krk vo vode aj v noci, len za svitu splnu Mesiaca, stále vidí až na dno.

Cesta do Waikiki. Foto: Samo Skugáň
Havaj Cesta do Waikiki.

Havaj je rajom všetkého, čo súvisí s vodou. Je jedným z rodísk surfovania a medzi najlepšími miestami sveta na chytanie vĺn patrí viacero pláží Oahu. Preháňanie sa na doske po oceáne patrí medzi najnebezpečnejšie športy, aspoň čo sa týka závislosti – komu sa totiž čo len raz podarí osedlať vlnu, ten často surfovaniu prepadne a chce ten pocit zažiť znova a znova.

Podobnú výstrahu dávajú aj nováčikom v potápaní. Po prvom ponore vraj človek plánuje stráviť svoje dovolenky už len v potápačských rajoch, čo ich riadne predraží. Aj v tomto ohľade môže Havajské súostrovie ponúknuť veľa. Podmorský život je bohatý, útesy pri pobreží sa len tak hmýria životom. Naďabiť v nich možno aj na žlto-čierno-bielu rybu, ktorá je oficiálnym symbolom súostrovia. Ostenec klinovitý je známy aj tým, že sa v havajčine volá humuhumunukunu­kuapua’a, čo v preklade znamená ryba, čo krochká ako prasa.

A ako je to s tým západom slnka? Najlepšie si ho človek vychutná na Sunset Beach, pláži, ktorá ho má priamo v názve. A dá sa s ním pretekať?

"Empiricky sa zistilo, že dá,“ tvrdí populárny slovenský moderátor Šarkan, ktorý nedávno do tohto nerovného súboja viedol slovenský Metaxa tím. Ten po 27 hodinách nepretržitého slnečného svitu mohol expedíciu s týmto cieľom označiť za úspešnú. "Vyžaduje si to však veľkú vytrvalosť a pevnú vôľu,“ tvrdí Šarkan, podľa ktorého pohľad na zapadajúcu červenú guľu za okraj Tichého oceánu z jednej z najznámejších pláží Oahu stál za to.

1 debata chyba