Slanina aj zubné protézy, alebo čo všetko vyplaví more

Británia je právom hrdá na tisíce kilometrov svojho pobrežia, ktoré tvoria rozoklané útesy aj rozľahlé piesočné pláže. Ochrancovia prírody však varujú, že britské pobrežie čoraz viac zamoruje vlna odpadkov ohrozujúcich voľne žijúce živočíchy aj návštevníkov, napísal spravodajský server CNN.

06.04.2014 06:00
more znecistene shutterstock 141532639 Foto:
Dobrovoľníci vyzbierali naposledy z britských pláží vyše 223 400 kusov odpadkov. Je to najväčšie množstvo za posledných 20 rokov, kedy tieto akcie začali.
debata (1)

Britská spoločnosť pro ochranu morí (MCS) teraz zverejnila výsledky každoročnej „veľkej očisty“, v rámci ktorej stovky dobrovoľníkov vyrazili s vrecami na odpadky vyčistiť britské pláže. Táto akcia sa konala vlani v septembri a celkom sa pri nej pozbieralo vyše 223 400 kusov odpadkov. Je to najväčšie množstvo za posledných 20 rokov, kedy tieto akcie začali.

Medzi najbizarnejšie nálezy patrila francúzska nepriestrelná vesta, neotvorený balíček slaniny, mosadzný svietnik a zubné protézy. Za najväčších znečisťovateľov pobrežia správa označila „obyčajných obyvateľov“, ktorým pripísala temer 40 percent odpadkov vyplavených na pláže.

Svoj diel viny nesie aj komerčný a rekreačný rybolov, lodná doprava a odpadné odtoky. Kvôli nim potom more na pláže vyplavuje siete, bójky, použité plienky či injekčné striekačky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #more #znečistenie #odpadky #pobrežie