K moru do Hory? Objavte čiernu perlu Jadranu

Čierna hora (alebo Montenegro) oslávila 3. júna svoje deviate narodeniny. Aj keď je to najmladší európsky štát (pokiaľ nerátame Kosovo), jeho cestovný ruch rýchlo vyrástol z plienok a teraz prechádza dynamickým obdobím rastu.

08.06.2015 07:00
Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran,... Foto:
Staré mesto Kotor je typické svojou stredovekou architektúrou.
debata (10)

Hrdí, veľmi srdeční a pohostinní, ale, popravde, nie práve najpilnejší Čiernohorci vás radi privítajú. Uvedomujú si, že turizmus je významným zdrojom ich príjmov, a tak sa snažia kvalitu svojich služieb z roka na rok zlepšovať.

Na čiernohorských 13 812 kilometroch štvorcových nájdete rozmanité prírodné scenérie, od hôr až po kvalitné kamienkové alebo piesočnaté pláže.

Kotor – mesto vo fjorde

Montenegro sa zároveň pýši jediným fjordom v Stredomorí – Bokou Kotorskou na juhozápade krajiny. Zátoka obkľúčená strmými horami, ktoré rastú kolmo nahor, skrýva rovnomenné prístavné mestečko, vklinené medzi kopce.

Kotor ponúka okrem príjemného kúpania na pobreží Jadranského mora aj pohľad do dávnej histórie.

Mnoho pamiatok Kotoru je dnes zapísaných na... Foto: SHUTTERSTOCK
Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Kotor Mnoho pamiatok Kotoru je dnes zapísaných na zozname UNESCO.

Prechádzky úzkymi kamennými uličkami a nepravidelnými námestíčkami jeho Starého mesta poskytnú počas horúcich dní osviežujúci chládok.

Na jednom z námestí sa týči Katedrála svätého Tripuna (Sveti Tripun), monument Rímskej kultúry, ktorá je zároveň jedným zo symbolov mesta.

Či máte radi štíhle tvary alebo preferujete ozdobnosť, na potulkách v Kotore si prídete na svoje – mesto sa hrdí nádhernými kostolmi a palácmi v románskom, gotickom, renesančnom aj barokovom slohu.

Staré mesto Kotoru, typické svojou stredovekou architektúrou z 12. až 14. storočia, je dodnes dobre zachované, aj keď prvé zmienky o ňom siahajú ešte do čias Byzantskej ríše.

Mnoho pamiatok mesta je zapísaných na zozname UNESCO.

Starý Kotor obkolesujú 4,5 kilometra dlhé a až 20 metrov vysoké a 15 metrov široké stredoveké mestské hradby. Vedú k pevnosti sv. Ivana, ktorá sa týči na neďalekom príkrom vrchu vo výške 260 metrov nad morskou hladinou.

V júli a auguste sa približne 5-tisícová populácia Kotoru znásobí niekoľkokrát a jeho prístav sa zaplní loďkami aj honosnými jachtami.

Mesto však nie je typickým rušným letoviskom – pre jeho polohu v útrobách krivolakého fjordu si dovolenkári radšej vyberajú na kúpanie iné miesta.

Letovisko s adrenalínovým letiskom Tivat

Vstupnou bránou do Boky Kotorskej je menšie, ale zato veľmi živé mesto s aerodromom, ktorý odbavuje medzinárodné lety. Letisko je jedným z najnebezpeč­nejších na pristávanie aj kvôli čakaniu vo vzduchu, pretože ho obklopujú vysoké hory a vzletová a pristávacia dráha leží len 100 metrov od mora.

Vstupnou bránou do Boky Kotorskej je Tivat. Foto: SHUTTERSTOCK
Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Tivat Vstupnou bránou do Boky Kotorskej je Tivat.

Oblasť dnešného Tivatu obývali ľudia už v časoch antiky, čo dokazujú aj pozostatky rímskej a gréckej osady pod morskou hladinou.

V centre mesta čnie stredoveký zámok, ktorý bol kedysi opevneným letným sídlom.

Chládok pred stredomorským slnkom vám ponúkne Prímorský park, v ktorom môžete obdivovať rôzne exotické rastliny a večer sa so všetkými turistami stretnete na tivatskej nábrežnej promenáde lemovanej storočnými palmami.

V mori pri Tivate sú dodnes pozostatky rímskej... Foto: SHUTTERSTOCK
Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Tivat V mori pri Tivate sú dodnes pozostatky rímskej a gréckej osady.

Neďaleko tivatského mimoriadne členitého pobrežia sa v mori kúpu tri ostrovčeky – Ostrov Cviječa (Ostrov kvetov), na ktorom stojí zrúcanina benediktínskeho Kláštora archanjela Michala, Sveti Marko (alebo Stradioti) a ostrovček s obnoveným kláštorom sv. Bohorodičky.

Najznámejšiu pláž pri Tivate Plavi Horizont nájdete asi 15 kilometrov od centra mesta v zátoke Trašte.

Najobľúbenejšia Budva so svetovokrásnym pobrežím

Mnoho turistov v lete cestuje do Budvy – metropoly čiernohorského leta s krásnymi plážami a rušným nočným životom.

Relaxujúci dovolenkári si môžu vybrať spomedzi 17 tamojších pláží na 21-kilometrovom pobreží, ktoré patrí medzi najkrajšie na svete.

Mnoho turistov si v lete vyberá Budvu. Foto: SHUTTERSTOCK
Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Budva Mnoho turistov si v lete vyberá Budvu.

V lete sa prístav v Budve zaplní najrôznejšími plavidlami, na parkoviskách vidno autá z celej Európy a z nafukovačiek sa často ozýva tiež ruština.

Návštevníci vyhľadávajú najmä Slovanskú pláž (Slovenska plaža), ktorou sa domáci radi chvália ako najreprezenta­tívnejšou.

Svoje čaro má aj pláž Mogren, na ktorú sa dostanete cestou vytesanou v skale. Tvoria ju vlastne dve pláže prepojené kamenným tunelom.

Počas leta sa Budva premení na mestské divadlo, ktoré uvádza mnohé domáce aj zahraničné predstavenia, ale nájdete tu aj zaujímavé galérie.

Budva má bohatú históriu – patrí k najstarším mestám na Jadrane (oslávila už takmer 2600 rokov) – a má čo ponúknuť aj architektonicky. Jej Staré mesto sa rozprestiera na malom polostrove, ktorý predstavuje pokladnicu kultúrneho dedičstva.

Významnými historickými a náboženskými pamiatkami mesta sú kláštory Stanjevići, Podostrog, Reževići a Gradiste.

Dominantou je kostol sv. Jána, najmä jeho veža, ktorú vidno z ktoréhokoľvek miesta v Budve.

Bečići s najkrajšou plážou v Európe

Úplným opakom rušnej Budvy je bývalé rybárske mestečko Bečići, ktoré je v postate jej pokračovaním. Letoviská spája asi štvorkilometrová promenáda popri malebnej piesočnatej zátoke.

Bečići nemá historické centrum a všetky budovy tu dnes slúžia cestovnému ruchu.

Okrem takmer dvojkilometrovej pláže s príjemne hrubým pieskom, ktorú odborníci označili za najkrajšiu v Európe, tu nájdete súkromie aj na viacerých menších.

Rozkošný Sveti Stefan

Len 5 kilometrov južne od Budvy objavíte priam rozprávkový ostrov Sveti Stefan, ktorý je s pevninou spojený iba úzkou cestou na násype.

V 15. storočí osadu postavili obchodníci a rybári a turistickou atrakciou sa stala v 60. rokoch minulého storočia.

Len 5 kilometrov od Budvy objavíte priam... Foto: SHUTTERSTOCK
Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Sveti Stefan, ostrov, Len 5 kilometrov od Budvy objavíte priam rozprávkový ostrov Sveti Stefan.

Meno dostalo mestečko podľa sv. Štefana, ktorému je tu zasvätený malý kostol, a názov Sveti Stefan sa rozšíril aj na priľahlú oblasť na pobreží.

Z okolitých pláží si však dovolenkári užijú azda ešte krajší výhľad na pitoreskný ostrovček, ako tí, čo sú na ňom a majú výhľad na pevninu.

Dnes je celý ostrov jedným súkromným dovolenkovým rezortom, ktorého dve pieskové pláže sfarbené načerveno, si zamilovalo aj mnoho celebrít – dovolenkovali tu herci Kirk Douglas, Liz Taylor, Sofia Loren či Sylvester Stallone, modelka Claudia Schiffer aj americký šachový veľmajster Robert Fischer.

Návštevníci, ktorí na ostrove nebývajú, však musia za vstup naň platiť.

Sutomore s rubínovým morom

V slovenských cestovných katalógoch sa čoraz častejšie objavuje aj Sutomore, neveľké, ale zato populárne letovisko na Barskej riviére v Sutomorskom zálive.

História nechýba ani tomuto mestu. Unikátom je dvojitý oltár v kostole sv. Tekly, ktorý slúži pre pravoslávne aj katolícke omše.

Na neďalekom polostrove Ratac objavíte zrúcaninu benediktínskeho Kláštora Panny Márie Ratackej z 11. storočia.

Po návšteve pamiatok sa môžete osviežiť kúpaním na Červenej pláži. Farebné kamienky vo vode totiž robia dojem rubínového mora. Celá pláž je obkolesená voňavým borovicovým lesom a priamo pri vode sú príjemné palmové bary.

Reumatici by mali zamieriť na Zlatnu obalu (Zlaté pobrežie), tamojší piesok totiž pomáha liečiť problémy pohybového ústrojenstva.

Mesto duchov alebo Nie je bar ako Bar

Ak sa počas kúpania radi pozeráte na obrovské výletné a nákladné lode, určite navštívte Bar. Z prístavu tohto takmer 40-tisícového mesta denne jazdia okrem iných liniek aj trajekty do náprotivného talianskeho Bari, ale aj do Grécka a Slovinska.

Samotné mesto nevyniká architektonickou krásou, vzniklo v 19. storočí, za návštevu však určite stojí palác kráľa Nikolu I., ktorý spočíva vo farebnej exotickej záhrade. Teraz stavba slúži ako historické a archeologické múzeum.

Na svahoch blízkeho masívu Rumija sa nachádzajú pozostatky starobylého mestečka, predchodcu Baru. Vzniklo ešte v 9. storočí a dnes má príznačnú prezývku „mesto duchov“.

Okrem barských mátoh za pozornosť stojí tiež katedrála sv. Juraja, turecké kúpele a zvyšky benátskeho vodovodu zo 16. storočia.

Najkrajšou časťou letoviska je Topolica, asi pol kilometra od prístavu. Okúpať sa môžete na rovnomennej pláži, ktorej výhodou je poloha priamo v meste.

V Bare si oddýchnete tiež na dlhej kamienkovej pláži Šušanj, ale ak máte chuť na privátne plávanie, južne od mesta nájdete množstvo malých pláží ukrytých pred zrakmi ľudí.

Na konci Barskej riviéry sa rozprestiera známa pláž Tropicana, ktorá dostala ocenenie Modrej vlajky za čisté more aj okolie, ale tiež dobré služby.

Po zotmení sa Bar premení na jeden veľký bar – otvoria sa miestne diskotéky, kluby, kiná, reštaurácie a všade to hlučne žije.

Ulcinj v znamení čiernej vlajky s lebkou a prekríženými hnátmi

Najjužnejšie letovisko v Čiernej Hore je opradené pirátskymi legendami a čosi z jeho minulosti vám pošepne aj Ulcinjský grad, ktorý kedysi slúžil ako obrana pred nepriateľmi.

Ulcinj je opradený pirátskymi legendami. Foto: SHUTTERSTOCK
Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Ulcinj Ulcinj je opradený pirátskymi legendami.

Ulcinj leží len niekoľko kilometrov od Albánska, takže väčšinu jeho obyvateľov tvoria moslimovia. Sú priateľskí a turistov vítajú radi.

Ochotne sa s vami porozprávajú na pulzujúcich trhoviskách a poradia vám, kde dostanete to najlepšie ovocie, syry alebo najkvalitnejšie šperky.

Po vyčerpávajúcich nákupoch v letných horúčavách nič nepadne tak dobre ako osvieženie v mori na Veľkej pláži. Je dlhá viac ako 10 kilometrov a jej piesok vďaka minerálom prospieva ľuďom s pohybovými problémami.

Dámy pri Ulcinje dokonca majú vlastnú Ženskú pláž so sírnatým liečivým prameňom neplodnosti a iných chorôb, na ktorú muži nesmú.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #more #Čierna Hora #Stredomorie #letná dovolenka #Jadran