Turecko: obľúbený dovolenkový raj Slovákov

Turecko a Chorvátsko patria k najobľúbenejším dovolenkovým destináciám Slovákov. Minuloročná letná sezóna potvrdila aj trend z predchádzajúcich rokov, teda stúpajúci záujem o služby cestovných kancelárií. Kým v roku 2013 využilo ich služby niečo vyše 561-tisíc dovolenkárov, minulý rok to bolo viac ako 593-tisíc.

05.07.2015 07:00
Turecko, Pamukkale, bazény, Foto:
Pamukkale - nádherné biele travertínové chumáče sa javia ako cukrová poleva, no sú z tvrdého kameňa.
debata (5)

„Najvyšší záujem v oblasti leteckých zájazdov bol opäť o Turecko, služby v tejto krajine prostredníctvom cestovných kancelárií a cestovných agentúr využilo 88 592 Slovákov. Mimo leteckých zájazdov bol tradične najväčší záujem o Chorvátsko,“ povedal na tlačovej konferencii Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Juraj Pivovárči, riaditeľ CK Tatratour. Aj tento rok zaznamenávajú cestovné kancelárie nárast záujmu o zahraničné dovolenky, zatiaľ sa ich predalo približne o 15 až 20 percent viac ako v rovnakom období pred rokom.

Pokiaľ ide o počet pobytových dní, Turecko sa už takmer vyrovnáva Chorvátsku. Do päťky najobľúbenejších destinácií sa dostalo ešte Grécko, Bulharsko a Taliansko. Nováčikom v prvej desiatke je Veľká Británia, ktorá nahradila Francúzsko. „Zaujímavý je aj zvýšený záujem o Albánsko,“ konštatoval.

Turecká riviéra je populárna vďaka kvalitným... Foto: SHUTTERSTOCK
Turecko, pláž, more, leto, dovolenka, prístav, loďky, slnko Turecká riviéra je populárna vďaka kvalitným hotelovým službám a dlhým úsekom piesočnatých a okruhliakových pláží.

Turecko si svoju popularitu udržiava už niekoľko rokov. O novú dimenziu rodinnej dovolenky sa postarajú hotely označené logom Mango club, v ktorých rodiny s deťmi prežijú dovolenku plnú zábavy a hier. Kým si rodičia budú užívať leňošenie na pláži, ich deti sa môžu vyblázniť pri detskom aerobiku, vodnom póle, výrobe hračiek, plážovom futbale, šípkach, tanci či iných aktivitách. Táto dovolenková destinácia však ponúka aj množstvo hotelov s vlastným akvaparkom.

Turecko je bohatou krajinou na históriu a prírodné krásy, ktoré môžete počas pobytu spoznať a navštíviť. Či už sa rozhodnete pre dovolenku strávenú pri Egejskom, alebo Stredozemnom mori. Na západnom pobreží Egejského mora určite nevynechajte návštevu živého prístavného mesta Kusadasi, ktoré je prezývané aj Vtáčí ostrov. Toto pobrežné letovisko s úchvatnou panorámou, jachtovým prístavom a tyrkysovým morom je vychýreným tureckým letoviskom, kam každoročne cestuje veľké množstvo turistov. V meste okrem množstva obchodíkov, barov, reštaurácií, kaviarní a iných zariadení, pulzuje bohatý nočný život, vďaka čomu by ste len ťažko uverili, že ide o moslimskú krajinu. Krásne piesočnaté pláže s tyrkysovým morom a jasnou oblohou sú zárukou nezabudnuteľnej dovolenky.

Turecká riviéra je zas populárna predovšetkým vďaka prepracovanej infraštruktúre cestovného ruchu, kvalitným hotelovým službám a dlhým úsekom piesočnatých a okruhliakových pláží tiahnucich sa medzi jednotlivými letoviskami. Na prvý pohľad vás očarí svojou krásnou prírodou, historickými pamiatkami z obdobia antiky a luxusnými hotelovými rezortmi s prvotriednymi hotelovými službami. K najnavštevo­vanejším letoviskám patria Alanya, Antalya, Side, Belek a Kemer. Pokojnú rodinnú dovolenku si môžete užiť v oblastiach Kemer a Belek. Ak máte radi rušný nočný život, nákupy a diskotéky, to všetko si užijete v oblastiach Alanya, Antalya a Side.

V ponuke cestovných kancelárií sú aj rôzne fakultatívne výlety. Počas dovolenky na Egejskej riviére sa oplatí navštíviť Pamukkale, Izmir, plavbu na grécky ostrov Samos, antické mesto Efes či užiť si relax v tureckých kúpeľoch. Turecká riviéra ponúka širšiu ponuku fakultatívnych výletov, z ktorých sa môžete tešiť na Kappadokiu, Pamukkale, výlet loďou po Manavgate, rafting, jeep safari, návštevu delfinária a mnoho ďalších.

Top desať najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov
Krajina Rok Vycestovania Pobytové dni Priemerná doba pobytu
Chorvátsko 2014 108 925 849 040 7,8
Turecko 2014 88 592 809 091 9,1
Grécko 2014 68 494 596 717 8,7
Bulharsko 2014 59 735 548 049 9,2
Taliansko 2014 59 493 403 892 6,8
Egypt 2014 24 231 176 173 7,3
Tunisko 2014 23 337 217 232 9,3
Rakúsko 2014 23 270 61 756 2,7
Spojené kráľovstvo 2014 18 665 67 807 3,6
Španielsko 2014 17 891 140 135 7,8
Zdroj: SACKA

Čo sa oplatí vidieť

Istanbul

je jediné mesto na svete, ktoré sa rozkladá na dvoch kontinentoch. Prevezte sa mostom z Európy do Ázie a späť. Istanbul má dve hlavné medzinárodné letiská. Väčšie Atatürk International Airport sa nachádza na európskej strane. Pokiaľ smerujete do Istanbulu nízkonákladovou leteckou spoločnosťou, tak pristanete na ázijskej strane na Sabiha Gökçen International Airport. Práve z tohto ázijského letiska vás čaká presun mostom cez Bosporskú úžinu ku všetkým významným atrakciám, ktoré sú roztrúsené po európskej časti mesta.

Kláštor Sumela

ak sa namiesto tradičného turistického juhu Turecka vydáte na sever, k pobrežiu Čierneho mora, nezabudnite si pozrieť malý zázrak. Táto neuveriteľná stavba visí na skalnom útese. Pod kláštorom sa nachádza tristometrová priepasť. Sumela je grécky ortodoxný kláštor, ktorý bol postavený vo štvrtom storočí nášho letopočtu. Kláštor je venovaný Panne Márii. Ak si ho chcete pozrieť zvnútra, pokiaľ chcete nakuknúť do života tunajších mníchov, čaká na vás približne 40-minútová túra cez hustý les. Toto takmer hodinové úsilie však rozhodne stojí za pohľad z okien kláštora.

Kappadokia

približne pred 4-tisíc rokmi začali ľudia hĺbiť príbytky do zvláštne tvarovaných kamenných útvarov sopečného pôvodu. To, čo vytvorili, je impozantné. UNESCO zaradilo tieto skalné útvary na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva. Vidieť tu môžete jedinečnú sieť tunelov, jaskýň a miestností, ktoré majú celkovo 11 poschodí a výšku 85 metrov. Kamenné útvary Kappadokie sa nachádzajú neďaleko miliónového mesta Kayseri, do ktorého pravidelne lieta niekoľko spoločností z Istanbulu a Ankary. Do Kayseri sa však pohodlne dostanete aj autobusom či vlakom.

Hierapolis

ak sa chystáte stráviť dovolenku v letovisku Antalya, potom by ste si nemali nechať ujsť toto historické mesto. Nájdete ho iba štyri hodiny jazdy od plážových rezortov Antalye. Hierapolis je staroveké grécko-rímske mesto založené už v druhom storočí pred naším letopočtom a v preklade znamená Sväté mesto. Pri jeho návšteve sa vám naskytne neuveriteľný pohľad na historické pozostatky mesta, ktorým dominuje obrovský amfiteáter. Oblasť v okolí Hierapolisu je známa aj svojimi jedinečnými termálnymi prameňmi. Po obdivovaní historických pamiatok tak máte možnosť aspoň na chvíľu zregenerovať svoje sily v termálnych bazénoch.

Efez

ak si chcete pozrieť pozostatky jedného zo siedmich divov sveta, Artemidinho chrámu, vyrazte do Efezu. Toto staroveké grécke a neskôr rímske mesto sa nachádza v provincii Izmir na západe Turecka. Na začiatku prvého storočia pred naším letopočtom, keď regiónu vládli Rimania, malo mesto približne 250-tisíc obyvateľov. V tom období to bolo druhé najväčšie mesto Rímskej ríše. Efez je známy aj tým, že tu bolo napísané Evanjelium podľa Jána. Medzi najfotografova­nejšie atrakcie patrí Celsusova knižnica či Hadriánov chrám.

Hagia Sophia

je výnimočnou istanbulskou stavbou, nádhernou veľkou mešitou, ktorá od roku 1935 slúži pre cennú výzdobu a vnútorné architektonické poklady ako múzeum. Nájdete ju na Sultanahmetovom námestí. Chrám Božej múdrosti, ako sa stavbe tiež hovorí, postavili na podnet byzantského cisára Justiniána a vysvätený bol v roku 537. Čoskoro sa stavba stala symbolom Istanbulu a vlastne ním aj zostala dodnes.

Modrá lagúna v Ölüdeniz

jedna z najkrajších pláží Turecka Blue Lagoon (Modrá lagúna) nachádzajúca sa v blízkosti mesta Ölüdeniz v provincii Mugla očarí každého návštevníka. Miesto nádherné na pohľad má pozvoľný vstup do mora s jemným pieskom. Je ideálne pre neplavcov a deti. Čistá miestna voda je vyhľadávaná hlavne milovníkmi vodných športov.

Alacati

mestečko na západnom pobreží v Egejskom regióne v provincii Izmir. Staré kamenné stavby s viditeľným gréckym vplyvom sú nádherné na pohľad a Alacati je vďaka nim tak trochu atrakciou. Mnohé sú opustené alebo poškodené časom. Zostali tu po gréckom obyvateľstve, ktoré sa priveľmi posúvalo na západ.

Phaselis

ďalšie antické mesto, ktorého trosky nájdete v blízkosti mesta Tekirova v oblasti Kemer priamo pri pobreží, je zaujímavé tým, že sa rozprestiera na malom polostrove a dá sa tak cez jeho hlavnú ulicu prejsť od mora k moru za niekoľko minút. V blízkosti je národný park Olympos. Množstvo trosiek mohutných kamenných stavieb už dnes netvoria celé miestnosti a predsa je stále vidieť rozpoznateľnú krásu ulíc a možností, ktoré mesto poskytovalo. V blízkosti je dodnes stojaci akvadukt, ktorý pomáhal privádzať vodu priamo do mesta.

Ulupinar a reštaurácie na rieke

sú zaujímavou atrakciou, aj keď tak trochu komerčnou. Ulupinar je obec nachádzajúca sa 30 km od centra Kemeru na okraji Národného parku Olympos na rovnomennej riečke. Jednoduché stavby stojace na rieke ponúkajú posedenie priamo nad vodou s výhľadom na húfy pstruhov a plávajúce kačky pod vami. Nejde o nijako hlbokú rieku, ale len nízku hladinu vody prechádzajúcu miestami po plochých kamenných platniach a kaskádami zo skál. Nuž a na čom inom si pochutiť, ak nie na miestnych rybích špecialitách.

Pamukkale

nádherné biele travertínové chumáče sa javia ako cukrová poleva, no sú z tvrdého kameňa. Stovky štvorcových metrov plochy a svahov pokrývajú prírodné bazéniky a rôzne útvary. Pre turistov je sprístupnená len jedna časť s umelými, no dnes už poriadne travertínom zmenenými bazénikmi, ktoré sú veľkým zážitkom pre kúpajúcich sa ľudí z celého sveta. Jeho názov Pamukkale znamená v turečtine Bavlníkový hrad.

Demre a sv. Mikuláš

mesto Demre a jeho okolie je nádherným miestom plným histórie. Lýkia, región v ktorom sa nachádza, oplýva historickým bohatstvom aj v podobe miestnych Lýkijských hrobiek vytesaných do kameňa, alebo ďalšou veľmi dôležitou súčasťou mesta – chrámom kde pôsobil sv.¤Mikuláš, kde nájdete aj jeho pôvodnú hrobku. Svätý Mikuláš naozaj existoval. Ako zámožný muž si dovolil byť štedrým, pomáhal obyčajným ľuďom a tým si získal povesť, ktorá nám do dnešných dôb jeho meno spája so štedrosťou.

Side

je síce letovisko, no jeho centrum je na malom polostrove naozaj výnimočným miestom. Nachádzajú sa tu totiž zvyšky pôvodného antického mesta. Už vstup do samotného Side je v tesnej blízkosti starých múrov a stĺpov. Cestu vybudovali v podstate naprieč ruinami z ťažkých kamenných blokov. Široká oblasť je známa z jednej strany ako menší prístav s reštauráciami a pešou zónou, z druhej strany ako lokalita plná zvyškov pôvodnej helenistickej kultúry, obdivovať môžete niekoľko rozptýlených stavieb a veľký zachovaný amfiteáter.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Turecko #letná dovolenka