Šibenik, mesto dávnej histórie, ale aj oddychu a zábavy

Architektonické skvosty, more, folklór, kulinárske špeciality - to sú dôvody prečo sa oplatí navštíviť Šibenik, jedno z najstarších miest v Chorvátsku. Cesta z Bratislavy autobusom do Šibeniku nám trvala asi 11 hodín, aj s polhodinovou prestávkou na benzínovej pumpe a desaťminútovým čakaním na hranici Maďarska s Chorvátskom.

11.08.2015 07:00
Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko,... Foto:
Šibenik
debata

Starobylé mesto Šibenik s bohatou históriou siahajúcou do čias 11. storočia sa rozprestiera na území Severnej Dalmácie, presnejšie v regióne Šibenicko-kninskej župy. Mesto je na návrší, jeho scenériu tvoria fortifikačné jednotky, ktorých cieľom bolo ochrániť obyvateľov pred nepriateľom.

V dávnej minulosti južnú oblasť Chorvátska zasiahli turecké výboje, ale ničivú vojnu tu zažili ešte aj koncom minulého storočia. Najväčšiu smršť bombardovania zažil Šibenik začiatkom 90. rokov 20. storočia počas vojny vo vtedajšej Juhos­lávii. Mnoho občanov mesta dodnes nemôže na to zabudnúť, bombardovanie malo fatálne následky. Srbskí vojaci ničili všetko, čo im prišlo do cesty, pred ničím sa nezastavili. Delostrelecký granát zasiahol aj kupolu hlavnej katedrály mesta.

Mesto sakrálnych pamiatok aj detí

Svoje nezvyčajné čaro má architektúra mesta Šibenik. Hlavným stavebným prvkom dominánt je kameň. Kľúčovou architektonickou pamiatkou mesta je Chrám sv. Jakuba na Námestí Chorvátskej republiky postavený v goticko-renesančnom štýle. Legendárna stavba je vrcholným dielom majstra Juraja Mateja Dalmatínca. V roku 2000 sakrálny objekt zapísali do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Chrám sv. Jakuba na Námestí Chorvátskej republiky. Foto: SHUTTERSTOCK
Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Chrám sv. Jakuba na Námestí Chorvátskej republiky.

Oproti katedrále stojí renesančná radnica zo 16. storočia s prekrásnymi oblúkmi zdôrazňujúcimi dynamickosť stavby. Identita jej staviteľa dodnes nie je známa. Priestory radnice sa využívajú na administratívne účely, kedysi tu sídlila aj mestská rada. Pod historickou budovou je reštaurácia, v ktorej sa odbavujú slávnostné podujatia. Pri jednej prechádzke sme zazreli svadobný sprievod, na čele ktorého išiel družba s chorvátskou vlajkou.

Blízko radnice stojí pódium, na ktorom sa počas letných víkendových mesiacov usporadúvajú koncerty modernej hudby. Rušnú atmosféru majú i neďaleké jarmočné trhy, na ktorých obchodníci predávajú suveníry.

Šibenik je aj mestom detí, v mesiacoch jún a júl sa tu koná Medzinárodný detský festival s bohatým kultúrnym programom.

V Šibeniku nie sú z kameňa len obydlia,... Foto: SHUTTERSTOCK
Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám V Šibeniku nie sú z kameňa len obydlia, chodníky, ale aj pláž je kamenistá.

Námestie Chorvátskej republiky lemuje Kniežací palác, v ktorom sídli mestské múzeum so zbierkou cenných artefaktov, svedčiacich o konfúznych stretoch rôznych kultúr (antických, barokových, gotických, renesančných ), ktoré formovali tvár krajiny. Expozície sú na troch poschodiach, každé z nich je vybavené kvalitnými samoobslužnými projektívnymi technikami. Informácie o jednotlivých pamätihodnostiach sú v chorvátčine a angličtine.

Medzi Katedrálou sv. Jakuba a Kniežacím palácom sa týči Biskupský palác z 15. storočia. Staviteľských pamiatok je v meste naozaj veľa, v historickom centre je aj Benediktínsky kláštor sv. Lucie, Kostol a kláštor sv. Františka, Kostol sv. Barbory a Kostol sv. Vavrinca s Lurdskou jaskyňou. Nad centrom sa vypínajú dve protiturecké pevnosti, z ktorých je unikátny výhľad na panorámu mesta.

Charakteristické špeciality mesta

Obyvatelia Šibeniku boli odjakživa rybármi. V repertoári rýb u domácich prevládajú najmä morské plody, ktoré sa zvyknú podávať pre niekoho netradične. Servírujú sa vykostené, potreté cesnakom a nesmie k nim chýbať príloha, miešaný šalát z uhoriek, rajčín a cibule. Odporúča sa ich konzumovať s vínkom.

Podľa domácich sú typickými nápojmi káva Macchiato, pivo Karlovačko, Ožujsko, pravá orechovica vyrobená zo zelených orechov a hitom leta pre nás bola limuška tráva Emotion. Z gastronomických špecialít by bolo hanbou nespomenúť tradičnú jadranskú zmrzlinu sladoled a koláč kominac pripomínajúci náš skalický trdelník.

Kúpanie, relax, ale aj bungee jumping

V Šibeniku nie sú z kameňa len obydlia, chodníky, ale aj pláž je kamenistá. Pláž Banj vybudovali až v roku 2012, dovtedy turisti museli využívať služby neďalekého prímorského letoviska Solaris vzdialeného asi 6 km a priľahlých ostrovov (Zlarin, Žirje, Tjat). Pláž Banj poskytuje možnosti športového využitia, návštevníkom je k dispozícií plážové volejbalové ihrisko, basketbalový kôš a posilňovacie zariadenie.

Šibenické hradby. Foto: SHUTTERSTOCK
Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Šibenické hradby.

Pár krokov od pláže je veľký plavecký bazén, ktorého fasáda pripomína náš futbalový štadión, jeho služby využívajú športovci, najmä kajakári. Sú sústredení v stredisku Krka, väčšinou ich stretnete pri tréningoch v skorých ranných hodinách, keď nie je ešte príliš ostré slnko.

Pre milovníkov adrenalínových športov je vhodný Šibenický most, ktorý využívajú na bungee jumping. Priestor morského pobrežia mesta vypĺňajú kaviarničky s terasami, ale aj lavičky, na ktorých môžete inhalovať morský vzduch, ktorý obsahuje liečivé soli. Oceňujú to ľudia, ktorí majú problémy s chronickou nádchou či štítnou žľazou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #Chorvátsko #Šibeník #Jadran