Oceán sa na ľudí pozerá hlbokými tmavomodrými očami. Kto sa do nich ponorí?

Tmavomodré krátery v moriach vytvorila príroda eróziou hornín a zvyčajne sa nachádzajú v plytkých pobrežných vodách, v miestach, ktoré boli kedysi dávno nad hladinou. Intenzívna krasová činnosť, teda postupné rozpúšťanie mäkších hornín, vápencov, dolomitov alebo sadrovca, dažďovou vodou a prúdmi, vytvorila hlboké vertikálne jaskyne. Po zvýšení hladiny mora, v dôsledku topenia ľadovcov, sa niektoré jaskyne zatopia a zvrchu vyzerajú ako modrá diera.

07.11.2015 07:00
debata (3)

Dean's Blue Hole

Táto modrá diera patrí Bahamám a hrdí sa titulom svetovo najhlbšia. Kým väčšina podobných dosahuje okolo sto metrov, Deanova modrá diera na ostrove Long Island má až dvojnásobnú dĺžku. Na povrchu je nepravidelná diera široká len 25 až 35 metrov, ale čím potápač schádza nižšie, tým sa pred ním jaskyňa rozširuje až do sto metrov. Toto miesto je ideálne na potápanie a šnorchlovanie. V roku 2012 sa na Bahamách konal svetový pohár vo freedivingu a novozélandský potápač William Trubridge vytvoril svetový rekord, keď sa ponoril do hĺbky 121 metrov na jeden nádych.

Veľká modrá diera v Belize

Azda najslávnejšia z týchto jaskýň sa nachádza pri východnom pobreží Strednej Ameriky, v strede malého atolu asi 70 kilometrov od pevniny. Má priemer 300 metrov a jej hĺbka dosahuje 124 metrov a sformovala sa pred 150 000 až 15 000 rokmi. Dieru milujú najmä športoví potápači.

Veľká modrá diera, Belize Foto: SHUTTERSTOCK
Veľká modrá diera v Belize, more, kráter, Veľká modrá diera, Belize

Modrá diera Watling

Niektoré modré diery neležia pri behu mora, ale na pevnine. Táto vyzerá ako jazierko na bahamskom ostrove San Salvador. Napriek tomu, že sa nachádza na tropickom dažďovom ostrove, jej voda je slaná, čo naznačuje, že je v hĺbke spojená s morom.

Modrá diera pri Dahabe

Svoju dieru má aj Červené more, spočíva niekoľko kilometrov severne od egyptského mesta Dahab. Je druhou najhlbšou, meria 130 metrov, a na konte má nelichotivú štatistiku mnohých životov potápačov. Odvážlivci sa totiž snažili nájsť tunel cez útes, ktorý v hĺbke 52 metrov spája modrú dieru s otvoreným morom.

Modrá diera pri Gozo

V porovnaní s ostatnými je maličká, ale zato vyniká krásou. Diera na západnom pobreží ostrova Gozo, v stredozemnom maltskom súostroví, má len 10 metrov do šírky a 15 metrov do dĺžky a pod hladinou sa s morom spája tmavým tunelom. Je obklopená ohromnými útesmi a skalnou bránou, ktoré vytvárajú neopakovateľné prostredie.

Zdroj: Bahamascaves.com, Wikipedia.org, Amusingplanet.com

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyne #oceán