Kamčatka ako raj surfistov? Ale áno. Hoci aj v treskúcej zime

Kopec nad Chalatyrskou plážou na Kamčatke, vzdialenej 6 800 kilometrov od Moskvy, ponúka úchvatný výhľad na zasnežené vrcholky sopiek a vlny, ktoré sa trieštia pri pláži s čiernym vulkanickým pieskom.

26.01.2016 11:55
debata

Miestni tvrdia, že silné prúdy tu za sovietskych čias občas vyplavili staré americké tenisky, ktoré šťastnému nálezcovi robili veľkú parádu v pochmúrnej regionálnej metropole Petropavlovsk-Kamčatskij.

Pláž je domovom surferov, ktorí tu jazdia na vlnách nielen v horúcom lete, ale aj v mrazivej zime, píše denník The Moscow Times.

„Pred rokmi sa ľudia o oceán vôbec nezaujímali, pláž bola úplne prázdna. Mohli ste tu dokonca stretnúť chlapcov, ktorí za celý život oceán nevideli,“ hovorí Anton Morozov, majiteľ surferskej školy.

Pripúšťa, že život na Kamčatke je drahý a chýba tu infraštruktúra, ale surfovanie je jeho život. Zvlášť teraz, keď popularita tohto športu na Kamčatke rastie a začína lákať turistov.

Začiatky boli hrozné

Aj Rusov pred pár rokmi prekvapilo zistenie, že v jednej z najchladnejších oblastí krajiny sa dá surfovať. Skupina nadšencov, ktorá nakrúca filmy o surfovaní na Sibíri, prvú snímku venovala krásam zimného jazdenia na vlnách na Kamčatke.

„Kamčatka je neuveriteľné miesto a miestni nemajú potuchy, aké tu majú možnosti pre surfovanie!“ hovorí autor snímky Konstantin Kokorev. „(Zimné surfovanie) je ťažšie a nebezpečnejšie, a tým aj lákavejšie,“ dodal tento Moskovčan, ktorý sa venuje surfovaniu osem rokov.

Morozov, ktorý vo filme tiež surfuje, začal s doskou pred viac ako desiatimi rokmi. Postupne spolu s ďalšími nadšencami získali dosť informácií a skúseností, kým ich napadlo skúsiť surfovať aj v zime.

Prvá skúsenosť, bez vhodného vybavenia, bola bolestná: „Hoci som si natiahol dva páry rukavíc, ruky mi veľmi rýchlo skrehli. Vybehol som z vody a reval od bolesti. Bál som sa, že sa už nikdy nezahrejem,“ vykreslil.

Všimnúť si, že začínate omŕzať

Ale aj napriek chladu prenikajúcemu do špiku kostí dokázal oceniť krásu scenérie a do zimného surfingu sa zamiloval: „Vchádzame do oceánu pred svitaním. Vzduch je krištáľovo čistý, slnko stúpa z vody a naše čierne potápačské obleky kontrastujú s bielym snehom. Najprv v studenej vode bojujeme sami so sebou, ale potom nastane pocit čírej radosti.“

Surfuje piatu zimu a snaží sa jazdiť na vlnách trikrát až štyrikrát do týždňa. „Tu na Kamčatke máme teplo len tri mesiace. Keď si dáte pauzu na deväť mesiacov, budúce leto sa musíte zase všetko učiť od začiatku,“ hovorí jeho priateľka Ljudmila, ktorá začala surfovať len pred dvoma rokmi. „Ak máte správne vybavenie – a teplý neoprénový oblek je absolútne nevyhnutný – nebudete mať vôbec žiadne problémy,“ tvrdí.

Vraj najdôležitejšie je včas si všimnúť, že začínate omŕzať. V zime má voda dva stupne Celzia, zatiaľ čo na vzduchu je pätnásť pod nulou.

No najväčšou prekážkou nie je chlad, ale chýbajúca infraštruktúra, keď snehové záveje zasypú cestu na pláž, kde chýba ochrana pred živlami. „Nasúkať sa do neoprénu na mraze je číre utrpenie. Surfovanie je ustavičné prekonávanie sa. Ale ten pocit, keď vás nesie vlna, za to stojí,“ hovorí.

Začínať by sa nemalo v zime

Morozov vo svojej škole učí ľudí všetkých vekových kategórií jazdiť na snowboarde v zime a na surfe v lete. Žiaci majú záujem aj o zimné surfovanie, a tak sníva o celoročnom tábore na pláži.

V lete stoja lekcie trvajúce dve-tri hodinky 2 500 rubľov, v zime 3 000 (asi 30 až 35 eur), vrátane zapožičania dosky a neoprénového oblečenia.

Naučiť sa stáť na doske počas prvej lekcie nie je vraj až také ťažké a potom je to už čím ďalej zaujímavejšie. Prvé leto mal dvadsiatku žiakov, medzitým sa ich počet znásobil.

Ale napriek záľube v zimnom surfovaní by začiatočníkom neodporúčal výučbu v chladných mesiacoch: „Surfovanie je obtiažny šport a v zime je to dvakrát horšie.“

Miestne úrady podporili školu surfovania grantmi, ktoré poslúžili na nákup potápačského oblečenia pre deti. Problémy s vybavením sa vyriešili, keď si jedna známa športová firma otvorila obchod v Petropavlovsku-Kamčatskom.

Profesionálny surfer, zakladateľ siete surferských škôl a šéf ruského surfového zväzu Sergej Rasšivajev tiež verí v krásu zimného surfovania. „Prežívate úplne odlišné emócie. Surfovanie medzi palmami nikoho nezaskočí, ale surfovanie na pozadí sopiek a ľadovcov áno,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pláž #oceán #surfovanie #kamčatka