Vyriešili konečne záhadu Bermudského trojuholníka?

Už veľmi dlho patrí miznutie lodí a lietadiel medzi Bermudskými ostrovmi, floridským Miami a San Juan v Portoriku, k najväčším záhadám sveta. Mnoho vedcov aj samozvaných odborníkov prišlo s viac či menej dôveryhodnými vysvetleniami, no prípad nikdy úplne neodložili do kolónky „objasnené“.

21.03.2016 07:00
debata (40)
Bermudský trojuholník je záhadou už dlho a... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
loď, more, plavidlo, mraky, tanker, nákladná loď, plavba, Libanon, Bermudský trojuholník je záhadou už dlho a vyžiadal si mnoho obetí. Ilustračné foto.

O tomto území, veľkom 1 139 595km², sa objavovali teórie o magnetizme, kvôli ktorému sa pokazí navigácia a ovládanie lode či lietadla, ale aj o tajomnej vstupnej bráne do inej dimenzie. Niektorí verili, že zmiznutia majú na svedomí mimozemšťania, záhadné zloprajné hmly, či cestovanie v čase.

Najnovšie však vedci prišli s novým a dosť „pozemským“ vysvetlením legendy, známej tiež ako Diablov trojuholník.

Bádatelia totiž objavili v Barentsovom mori, neďaleko nórskeho pobrežia, ktoré je známe bohatými zásobami zemného plynu, krátery. Asi 45 metrov hlboké diery na morskom dne vytvára unikajúci metán. Vedci veria, že práve tieto krátery môžu mať súvis s Bermudským trojuholníkom.

Metán pravdepodobne uniká z ložísk zemného plynu hlbšie pod morským dnom, následne vytvára dutiny, ktoré nakoniec prasknú, akonáhle je tlak príliš vysoký. Tekutý metán sa mení na plynný, jav sprevádza explózia ako pri jadrovej reakcii, uniká teplo.

Výbuch plynu môže z hladiny strhnúť loď alebo čln, ktorý sa práve nachádza v blízkosti a roztrhať ho na kúsky, ale zrejme dokáže zasiahnuť aj lietadlo.

Túto teóriu podporuje dokonca aj sám Krištof Kolumbus, ktorý do svojho denníka zaznamenal, že kompas na jeho lodi zrazu prestal fungovať a na oblohe zbadal ohnivú guľu.

Ročne zmizlo v Bermudskom trojuholníku bez stopy 20 lodí a 4 lietadlá – trosky sa vraj nenašli pre Golfský prúd ktorý ostatky dokáže odniesť tisíce kilometrov.

Záznamy hovoria, že doposiaľ sa v neslávne známom území stratilo asi 8 130 ľudí. Americká nákladná loď Cyclops bez stopy zmizla 4. marca roku 1918 s nákladom mangánovej rudy a s 309 členmi posádky pri ceste z Barbadosu do Norfolku vo Virgínii. Loď bola vybavená vysielačkou, avšak nebol zaznamenaný žiadny pokus o rádiové spojenie alebo volanie o pomoc.

Často sa v tejto súvislosti spomína tiež zmiznutie 5 amerických bombardérov Grumman TBF Avenger z 5. decembra roku 1945. Letka odštartovala na bežný cvičný let z vojenskej základne vo Fort Lauderdale na Floride s úlohou preletieť zadanú trasu s nácvikom bombardovania a návrat na základňu. Členovia posádky sa naposledy ozvali, keď hlásili, že ich kompasy prestali pracovať. Záchranné lietadlo, ktoré sa ich vydalo hľadať, zmizlo tiež.

Zdroj: Express.co.uk; Indianexpress­.com; Dailymail.co.uk; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #navigácia #mimozemšťania #trojuholník #Bermudské ostrovy #zmiznutie #Bermudy