SOS! Plastový odpad ohrozuje najkrajšie pláže, stratia sa pod igelitmi a fľašami?

Majú poruke more, no možno im to čoskoro nebude nič platné, pretože si nebudú môcť na pláži rozložiť deku, ani vojsť do vody a zaplávať si. Kúpať sa tam už totiž budú len tony igelitových vreciek, obalov a fliaš.

23.06.2016 07:00
debata

Obyvatelia niektorých krajín by si mali rýchlo vstúpiť do svedomia. Podľa Úradu pre ochranu oceánov pochádza viac ako 50 percent plastového odpadu iba z piatich krajín, všetky sú v Ázii. Paradoxne, niektoré z nich sa môžu (zatiaľ) hrdiť svetovo známymi nádhernými plážami.

Filipíny

Filipínsky ostrov Palawan nedávno cestovateľský magazín Conde Nast Traveler označil za najkrajší na svete a jeho pláž El Nido sa stala top prímorským pobrežím. Plávajúce odpadky však neobchádzajú ani tento eden a niektoré pesimistické predpovede varujú, že už čoskoro počet igelitových vreciek a plastových fliaš prevýši počet mušlí na filipínskych plážach.

I don't wanna leave #coron #palawan # whitesand #paradise

Fotka uverejnená používateľom David (@iamdaveee),

Thajsko

Thajské kráľovstvo, známe tiež historicky ako Siam, sa čoraz častejšie zjavuje na letenkách dovolenkárov z celého sveta, ktorí túžia po romantike a rajskom oddychu. K najnavštevo­vanejším lokalitám patrí metropola Bangkok, Pattaya, Koh Samui alebo ostrov Phuket. A práve tento najväčší ostrov so známou trojkilometrovou plážou Patong, ktorý je v cestopisoch často synonymom dokonalého oddychu v náručí panenskej prírody, sa borí s plastovým odpadom.

Indonézia

Ostrov Raja Ampat sa v cestovateľských bedekroch zvykne nazývať raj na zemi, a vôbec nie neoprávnene. Svojej kráse vďačí vo veľkej miere aj geografickej izolácii, ktorá ho chráni pred masovým turizmom. Žiaľ, veľká časť indonézskeho pobrežia je znečistená, mnohé pláže sú pokryté plastovými odpadkami. Tragédii sa nevyhol ani slávny Bali, ostrov závislý od cestovného ruchu, ktorému však turizmus zároveň ničí životné prostredie aj kultúru.

La Plancha

Fotka uverejnená používateľom Bali Indonesia (@baliindonesia),

Vietnam

Exotická ostrovná krajina má vďaka svojmu dlhému úzkemu tvaru jednu z najdlhších neprerušovaných pláží sveta. Unikátne pobrežie sa však rýchlo stáva aj jedným z najznečiste­nejších kvôli rastúcej láske k sladkým nápojom z fliaš. Azda sa podarí ochrániť pred skazou najväčší vietnamský ostrov Phú Quốc či Hạ Long teda Dračiu zátoku, známu svojimi vápencovými skalami vystupujúcimi z mora, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Hạ Long - vietnamská Dračia zátoka Foto: SHUTTERSTOCK
Vietnam, Hạ Long, Dračia zátoka, pláž, more, lode, pobrežie, dovolenka, cestovanie, Hạ Long - vietnamská Dračia zátoka

Čína

V krajine žije viac ako 1,3 miliardy obyvateľov, čo z nej robí najľudnatejší štát sveta. Niet divu, že takýto počet ľudí vyprodukuje množstvo odpadu. Aj keď Čínu na východe obmýva Tichý oceán, peknými plážami sa, azda okrem letoviska Sanya na ostrove Hainan, chváliť nemôže. Napríklad pobrežie pri Šanghaji je bohato zdobené farebným odpadom, na vode pláva žltá pena.

Zdroj: Huffingtonpos­t.com; Weirdandamazin­gtravel.about­.com; Bbc.com; Travelchinagu­ide.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #znečistenie #Vietnam #Filipíny #indonézia #Thajsko #pláže