Top 9 európskych ostrovov na úžasnú last minute dovolenku

Ak máte letnú dovolenku ešte len pred sebou a nebránite sa rýchlym rozhodnutiam, máme pre vás niekoľko tipov na nádherné ostrovy s očarujúcimi plážami, za ktorými ani nemusíte ďaleko cestovať.

04.08.2016 07:00
debata (1)

Malorka

Najväčší ostrov súostrovia Baleáry nie je len vyhľadávaným prímorským letoviskom. Jeho pohorie Serra de Tramuntana je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO vďaka netradičnému spôsobu rozvíjania poľnohospodárstva na jeho strmých svahoch.

Vnútrozemie Malorky láka na množstvo vinárstiev, kde sa servíruje nápoj bohov spolu s miestnymi tradíciami a zvykmi.

Rybárska dedina, Malorka Foto: SHUTTERSTOCK
Malorka, Malorca, Majorka, pláž, leto, dovolenka, more, ostrov, lode, člny, mesto, Rybárska dedina, Cala Figuera Rybárska dedina, Malorka

Menorka

Kým Malorka odchytí najrušnejšie prúdy turistov, Menorka si stále ponecháva svoju pokojnú idylickú atmosféru. Najvýchodnejší z Baleárskeho súostrovia ponúka 216 kilometrov bielych pláží, ktoré mnohí považujú za jedny z najkrajších v Stredomorí.

Pregondu vyhľadávajú milovníci šnorchlovania, chránenú zátoku Cala Macarella zasa dovolenkári, ktorí miesto slnečníkov radšej spočinú v tieni borovíc a dubov.

V roku 1993 vyhlásilo UNESCO Menorcu za biosférickú rezerváciu, najmä mokrade Parc Natural S'Albufera d'Es Grau.

Menorka Foto: SHUTTERSTOCK
Menorka, leto, pláž, dovolenka, loď, čln, zátoka, cestovanie Menorka

Tenerife

Najväčší zo španielskych Kanárskych ostrovov, ktoré obmýva Atlantický oceán a majú omnoho bližšie k pobrežiu Afriky ako k Európe. Zaujímavosťou je, že najvyšší vrch Tenerife Pico de Teide (3 718 m) je zároveň najvyšším vrchom Španielska. Jeho vek sa odhaduje na 600-tisíc rokov.

Ďalším unikátom je počasie – na južnej strane ostrova nezaprší aj niekoľko rokov, kým na severe sú zrážky pravidelné. Tento nepomer spôsobuje sopka, ktorá zrážkové mraky cestou na juh spoľahlivo zachytí. Príjemná celoročná teplota, ktorá ani v zime neklesá pod 20 stupňov Celzia, zabezpečila Tenerife prezývku ostrov večnej jari.

Tenerife navštívi každoročne viac než 9 miliónov turistov, čo je asi tretina zo všetkých, ktorí smerujú na Kanáre. Okrem mora obdivujú aj tamojšiu flóru. Na ostrove sa rozprestierajú veľmi staré lesy, medzi rastlinami vyniká dracéna (jej názov je odvodený z gréckeho slova a znamená dračica), ktorá rastie mimoriadne pomaly, ale zato prežije aj niekoľko tisíc rokov.

Tenerife Foto: SHUTTERSTOCK
Tenerife, pláž, more, leto, dovolenka, cestovanie, slnečníky, rezort, Playa de Las Americas, Kanárske ostrovy Tenerife

Lanzarote

Ďalší z Kanárskych ostrovov leží len 100 kilometrov od horúcej Afriky. Svoj exotický výzor mesačnej krajiny získal vďaka sopečnej činnosti, ktorá ho stvorila.

Dodnes je tu okolo 400 kráterov a sopiek. Dramatická vulkanická krajina láka nielen dovolenkárov, ale aj filmové štáby, ktoré tu natáčali napríklad niektoré scény z Planéty opíc.

Okrem slnenia a kúpania si tu môžete užiť jazdu na bicykli, prechádzky, surfovanie aj ochutnávky miestnych vín.

Väčšina rezortov vznikla z malých rybárskych dediniek, ktoré si však zachovali svoj tradičný charakter. Vo veľkej miere sa o to postaral architekt César Manrique pretože si dostatočne skoro uvedomil dôležitosť udržania prirodzenosti krajiny napriek divokému rozvoju turizmu.

Lanzarote Foto: SHUTTERSTOCK
Lanzarote, pláž, more, leto, dovolenka, cestovanie, tyrkysové, kúpanie, El Papagayo Playa, Kanárske ostrovy Lanzarote

Kréta

Najväčší grécky ostrov a zároveň piaty najväčší ostrov v Stredozemnom mori je krajinou samou osebe. Preto aj dostal prezývku Megalónisos, teda Veľký ostrov. Asi 15 % všetkých návštevníkov Grécka prechádza cez letisko a prístav v krétskom Iraklio.

Sever ostrova má dlhé piesčité pláže ako stvorené sa celodenné leňošenie, inde nájdete kratšie a menej prehustené.

Ak radi kombinujete oddych pri mori s poznávaním, zamierte do vnútrozemia ku kaplnkám s freskami zo 14. storočia, zrúcaninám starodávnych palácov a miest alebo ho hôr, ktoré počas turistiky poskytnú príjemný chládok stromov.

Kréta Foto: SHUTTERSTOCK
Kréta, dovolenka, leto, čln, loď, more, cestovanie, ostrov, plavba, pláž Kréta

Korfu

Jeden z najzelenších gréckych ostrovov si svoju typickú farbu udržiava vďaka pravidelným dávkam občasných prívalových dažďov počas zimných mesiacov. Lesy a olivovníky pokrývajúce krajinu vytvárajú s belasými vodami dookola ostrova dokonalú súhru. Okrem olív Korfu vyváža aj kumkvaty – trpasličie pomaranče.

Dovolenkové rezorty sú tu pomerne izolované od zvyšku ostrova. Keď sa turisti vyberú objavovať Korfu aj za bránami letovísk, nájdu malé tradičné dedinky. Vidiečania stále udržiavajú staré zvyky, napríklad náboženské slávnosti spojené s organizovaním trhov, hudobnými slávnosťami.

Korfu Foto: Branislav Benčat
Korfu, dovolenka Korfu

Sardínia

Druhý najväčší taliansky ostrov je orámovaný krásnymi plážami s bielym pieskom a obsypaný olivovníkmi na zvlnených vrchoch, pod ktorými našli príjemné záveterné miesta malé dedinky.

Okrem honosného letoviska Costa Smeralda si môžete na Sardínii vybrať z ďalších krásnych oblastí – potápači obľubujú Costa Paradiso, milovníci prírody sa potešia Costa Rei, ktorá je z veľkej časti prírodnou rezerváciou, fanúšikovia lodných plavieb môžu zakotviť v Santa Teresa di Gallura…

Sardínia Foto: SHUTTERSTOCK
Sardínia, more, leto, oceán, skaly, pobrežie, pláž, dovoleka, leto, nebo, Sardínia

Sicília

Najväčší taliansky ostrov ponúka mix gréckych chrámov, normandských kostolov a barokových palácov. Sicílčania si podnes zachovali dvojjazyčnosť – okrem taliančiny hovoria aj svojou sicílčinou, ktorá sa na väčšinový jazyk krajiny nepodobá.

Medzi obľúbené atrakcie patrí románska katedrála v Palerme, archeologické múzeum Giardini Naxos, pozostatky antických stavieb v Syrakúzach, ale aj dodnes činná sopka Etna často zahalená v oblakoch.

Sicília Foto: fratellisavoca.it
Isola bella, Sicilia Sicília

Ibiza

Známy baleársky párty ostrov je obľúbeným strediskom turistického ruchu. Tamojšia stála populácia 130 000 obyvateľov sa počas leta rozrastie o 6 miliónov turistov.

Nádherné pobrežie, štýlové hotely a prvotriedne nočné kluby, kde vystupujú dídžeji ako David Guetta či Luciano, sú lákadlom najmä pre mladších.

Ibiza má však aj pokojnejšiu tvár, vidiecke hotely na kopčekoch s krásnym výhľadom alebo pokojné pláže na severe ponúknu relax aj pre rodiny a staršie ročníky.

Ibiza Foto: SHUTTERSTOCK
Ibiza, párty, dídžejka, DJ, pláž, leto, disko, diskotéka, plavky, hudba, mixovanie, leto, dovolenka, sexi, sexy, plážová párty, zábava, tanec, Ibiza

Zdroj: Lonelyplanet.com; Kanarske-ostrovy.vdeta­ilech.cz; Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Malorka #Sicília #Ibiza #Sardínia #Korfu #Tenerife #Kréta