Omrzeli vás klasické dovolenky pri mori? Skúste kúpanie s prasatami či delfínmi

Plávanie k bójkam a nazad a opaľovanie na nafukovacom matraci – to je najčastejšie "plážové menu". Ak máte chuť skúsiť nevšedné dobrodružstvo, zamierte do destinácií, kde sa môžete pretekať s delfínmi, hladkať po pancieri korytnačky alebo pátrať po Nemovi aj Dori.

09.08.2016 07:00
prasa, prasiatko, more, Havaj, plávanie,... Foto:
Nikto presne nevie, ako sa prasiatka dostali na bahamský ostrov Big Major Cay.
debata (1)

Žraloky belasé

Ak milujete adrenalínové zážitky v bezprostrednej blízkosti žraločích tesákov, vyberte sa na Neptúnove ostrovy južne od Austrálie. Zavrú vás tam do klietky a hodia do vody, priamo medzi ozubených morských predátorov. Na ich prilákanie poslúžia ako návnada tuniačie žiabre.

Delfíny

Ak vás láka skôr blízke stretnutie s veselými delfínmi, zamierte do austrálskeho Adelaide. V tamojšom prímorskom letovisku Glenelg ponúkajú na prenájom člny a turisti tak môžu navštíviť tamojšie delfíny skákavé. Akonáhle sa skupinka morských cicavcov priblíži, v neopréne odetí návštevníci sa pustia do vody a začnú nadväzovať kontakty.

Prasiatka

Nikto presne nevie, ako sa rodinka ošípaných dostala na inak neobývaný bahamský ostrov Big Major Cay. Dnes sú však plávajúce svinky svetoznámou atrakciou a s radosťou sebe vlastnou vítajú zvedavých turistov na člnkoch. Pláž, kde si doslova vyvaľujú šunky, dostala dokonca na ich počesť názov Prasacia pláž.

以後我要帶我老公去玩 #豬島 #pig #big #major #cay #巴哈馬 #加勒比海 #pigisland #beach #bahamas #bigmajorcay

Fotka uverejnená používateľom WanXuan Wang (@_oxoxyy),

Lamantíny širokonosé

Na svete je vraj len jediné miesto, kde sa záujemcovia môžu stretnúť zoči-voči s týmito zvláštnymi takmer bezsrstými, bylinožravými morskými a sladkovodnými cicavcami v ich prirodzenom prostredí – na floridskej Crystal River. Tento druh sirén, známy aj ako morská krava, obýva plytké vody pri pobreží aj rieky a sladkovodné lagúny v oblasti od juhovýchodu USA až po severovýchod Južnej Ameriky a karibskú oblasť.

Hung out with this pretty girl today #manatee #crystalriver #florida #manateeswims #kayak #kayakflorida #crystalrivermanatees

Fotka uverejnená používateľom asialovelee (@asialovelee),

Morské korytnačky

Tieto zvieratá nie sú až také zriedkavé, nájdete ich od Havaja, cez Kostariku až po Austráliu. Avšak nie je stretnutie ako stretnutie. Kým v iných oblastiach môžete viac-menej náhodne zazrieť pancier kdesi ďaleko vo vlnách, Barbados vyšiel turistom v ústrety. Na člnoch ich vozí priamo ku korytnačkám, ktoré môžu dokonca kŕmiť, plávať s nimi a, ak sa podarí, aj ich pohladkať.

Indescritível nadar em alto mar com as tartarugas! #swimmingwithturtles #loveturtles #barbadosturtles #sailcalabaza

Fotka uverejnená používateľom Meire Rodrigues (@meirelua),

Manty obrovské

Morské paryby, ktorých plávanie pripomína skôr let, môžete na havajskom ostrove Big Island pozorovať nie len počas dňa, ale aj v noci. Sprievodcovia osvetľujú more a doprajú tak nedočkavým potápačom úžasné chvíle napätia, ktoré vystrieda radosť, keď sa manta objaví v kuželi baterky.

#manta #mantaray #hawaiimantarays #hawaiiray #aloha #bigisland #night #nightdive #nightscubadiving #hawaiinight

Fotka uverejnená používateľom Nawfal Mrani (@nawfalmraning),

Hľadá sa Nemo (aj Dori)

Ak vás potulky zavedú do teplých častí Tichého oceána alebo do Indického oceána, poobzerajte sa v okolí sasaniek po malých červených rybkách, ktoré sa stali predlohou na hlavné postavy rozprávky o Nemovi. Klaun očkatý je skutočne fotogenický a aj v časoch ešte pred jeho filmovou slávou bol pre potápačov obľúbenou atrakciou.

Zdroj: Bahamas.com; Traveller.com.au; Abcnews.go.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #more #plávanie #Zvieratá #letná dovolenka