Originálne leto: Albánsko, Litva či Lotyšsko ponúkajú nečakané zážitky

Makarská, Bibione, Slnečné pobrežie... Klasické dovolenkové destinácie, plné turistov, slnečníkov a suvenírov. Na druhej strane – je to overený štandard, kde vás nič nemôže prekvapiť, užijete si slnečný týždeň, pochutnáte na pljeskavici, proseccu či plnenom baklažáne.

18.08.2016 07:00
debata

Ak však máte chuť objavovať neobjavené a spoznať miesta, ktoré mnohým dovolenkárom ani len nenapadne navštíviť, máme pre vás zopár tipov. Slnko, more, nádherné pláže a anjelský pokoj – znie to, ako vaša dovolenka snov?

Comporta, Portugalsko

Asi hodinu cesty na juh od Lisabonu, na polostrove Tróia, sa nachádza dedina Comporta s typickými bielo-modrými domčekami a neďalekou obrovskou rovnomennou pieskovou plážou, vklinenou medzi hustým lesom a Atlantikom.

Another Portuguese paradise #markito_photography #comportabeach #comporta #portugal #wowshot

Fotka uverejnená používateľom Marco Espirito Santo (@markito_fotografia),

Pláž, ktorú obmývajú tyrkysové vody, mnohým pripomína Ibizu, akurát, že oproti známemu párty ostrovu je tu omnoho menej ľudí a aj nižšie ceny. Comporta ponúka dokonalý mix pokoja, dychberúcich scenérií a vynikajúcich reštaurácií s jedlom z čerstvých morských plodov (napríklad chobotnicovým šalátom) a skvelým portugalským vínom.

Na tamojšom pobreží sa nachádzajú aj ďalšie dve pláže – Carvalhal a Pego, ktoré sa dokopy s Comportou ťahajú na 15 kilometroch, takže nájsť svoj súkromný kúsok raja, ďaleko od najbližšej deky, nie je problém.

Borsh, Albánsko

Albánsko sa pomaly dostáva do katalógov cestovných kancelárií a rozhodne má čo ponúknuť – od hôr (je jednou z najvyššie položených európskych krajín), cez jazerá (známe je najmä Ohridské), až po krásne morské pobrežie s príjemnými plážami a dobrými hotelmi.

Nyter de siste dagene #Borshbeach #albania #love

Fotka uverejnená používateľom Julianne Bakk (@juliannebakk),

Borsh je najdlhšia albánska pláž, tiahne sa na juhu a meria až 7 kilometrov. Húfy turistov sem však zatiaľ nedorazili, kulisu prímorského relaxu tvoria rozľahlé olivovníkové plantáže.

Občerstvenie ponúka turistom niekoľko barov a reštaurácií. Centrom oblasti je rovnomenné mestečko, z ktorého sála stredomorský pokoj a tvorí protiklad k asi hodinu cesty vzdialenému rušnému Sarandë.

Nevýhodou sú len občasné výpadky elektriny a teplej vody aj vo viachviezdičkových hoteloch, no krátke nepohodlie vynahradí známa pohostinnosť domácich a tiež nízke ceny, ktoré robia z dovolenky cenovo dostupný oddych.

Jūrkalne, Lotyšsko

Za skvelou letnou dovolenkou nemusíte cestovať len na juh. Malá a malebné pláž pri Baltskom mori môže skutočne prekvapiť. Drevenými schodíkmi zídete k moru a pred vami sa rozprestrie piesočné pobrežie, ktoré je skvelým miestom pre paragliding aj letné kúpanie.

Nida, Litva

Nida je najväčšia dedina v rekreačnej oblasti Neringa, ale stále to nie je typické preľudnené letovisko, skôr autentická prímorská oblasť.

In process! #summerdays #motheranddaughter #beach #nida #nidabeach #love #mylife #iloveyou

Fotka uverejnená používateľom Marija (@marija_stanislauskaite),

Nida však ťaží aj z blízkosti tamojšej kuriozity – piesočého polostrova Kuršská kosa, ktorý pripomína africké púšte. Kvôli odlesneniu tu duny „dorastajú“ až do výšky 60 metrov.

Vietor postupne presúval piesok stále viac do vnútrozemia a zavial aj niekoľko dedín. Preto sa obyvatelia rozhodli svoju chybu napraviť a vytvorili umelú ochrannú dunu a opäť vysadili kríky a stromy. V roku 1991 tu vznikol Národný park Kuršiu nerija.

Pláž Gerakas, Grécko

Piesková Gerakas Zante na ostrove Zakynthos nie je typická grécka pláž, nenájdete tu turistické rezorty, bary, ani skútre. To kvôli úžasným karetám, ktoré sem chodia klásť vajíčka a ich hniezda sú viditeľne označené.

Grécka pláž Gerakas na ostrove Zakynthos. Foto: SHUTTERSTOCK
pláž, Gerakas, Grécko, Zakynthos, deti, leto, dovolenka, cestovanie, prázdniny Grécka pláž Gerakas na ostrove Zakynthos.

Od večera do rána sem preto návštevníci nemajú prístup vôbec a cez deň môžu prísť, avšak bez ležadiel, ktoré by vajíčka zničili.

Celý cestovný ruch sa na Pláži korytnačiek podriaďuje zachovaniu krehkého životného prostredia a turisti sa čosi dozvedia aj o prírodných krásach okolia tamojšieho národného parku. Návštevníci môžu vyraziť katamaranom na výlet za korytnačkami alebo preskúmať okolitú krajinu džípom.

Zdroj: Latvia.travel; Theguardian.com; Cestovatelia.wor­dpress.com; Roughguides.com; Hoppa.com; Walkers.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Portugalsko #Litva #Albánsko #Lotyšsko