Dánsko verzus Kanada – krajiny vedú už 80 rokov 'whisky vojnu' o ostrov Hans

Ďaleko na arktickom severe leží pustý a holý ostrov Hans. Objavil ho v roku 1871 polárnik Charles Francis Hall a pomenoval ho podľa inuitského člena svojej výpravy Hansa Hendrika. Ostrov nie je na prvý pohľad ničím zaujímavý, v podstate je to len kus skaly, s rozlohou 1,3 kilometra štvorcového, trčiaci z vody.

25.09.2016 07:00
debata (2)

Neobývaný ostrov je však doslova kameňom úrazu dvoch krajín, ktoré o neho už od roku 1930 zvádzajú boj. Dánsko a Kanada sa nevedia dohodnúť, komu má Hans patriť, keďže leží nešťastne presne v strede 35 kilometrov širokého prielivu Nares, ktorý oddeľuje Grónsko – autonómne územie Dánska – a Kanadu.

Podľa medzinárodného práva si totiž všetky krajiny môžu nárokovať územia 20 kilometrov od ich pobrežia. A neborák Hans sa teda technicky nachádza v oboch „revíroch“, v dánskych aj v kanadských vodách. Stály dvor medzinárodnej spravodlivosti Spoločnosti národov ho v roku 1933 prisúdil ostrov Dánsku.

Organizácia sa však neskôr rozpadla a po tom, čo ju nahradila Organizácia Spojených národov, otázka ostrova Hans sa znova objavila na stole. Druhá svetová vojna a následná studená vojna však nastolili dôležitejšie témy a na Hans si znepriatelené strany spomenuli opäť v roku 1984.

V tomto roku navštívil ostrov dánsky minister grónskych záležitostí a zasadil na ňom dánsku vlajku. Pri vlajke zanechal odkaz „Vitajte na dánskom ostrove“ spolu s fľašou brandy. Odvtedy potýčka dvoch krajín o Hans vstúpila do dejín ako „whisky vojna“.

Obe strany sa potom niekoľkokrát vylodili na ostrove a vyvesili tam svoje vlajky. Prebehla tiež tzv. Google War (Google vojna), počas ktorej obidve krajiny ovplyvňovali internetové vyhľadávače, aby podporili ich nároky. Napriek tomu, že Kanada aj Dánsko sú členmi NATO, Ottawa sa nakoniec rozhodla obsadiť sporné územie armádou.

Aj keď sa problém vlastníctva ostrova doteraz nevyriešil k spokojnosti súperiacich strán, dnes svoju vojnu oba štáty ponímajú už aj viac humorne. Keď sa na spornom území zastaví dánska armáda, zanechá tam fľašu šnapsu. Kanadské vojenské jednotky na ostrov zasa nosia značkovú whisky Canadian Club s nápisom „Vitajte v Kanade.“

Zároveň sa pripravuje plán, podľa ktorého by sa ostrov Hans mal stať zdieľaným územím spoločne spravovaným kanadskou aj dánskou stranou.

Zdroj: Businessinsider­.com; Cbc.ca; Mnn.com; Wikipedia.org; Freehansislan­d.com; Elitereaders.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #Kanada #Ostrov