Historická loď Queen Mary sa rozpadáva, je celá hrdzavá a pomaly nebezpečná

Historická zaoceánska loď Queen Mary, ktorá hostila hollywoodske celebrity a počas druhej svetovej vojny prepravovala amerických vojakov do Európy, sa rozpadáva a hrozí jej skaza.

15.03.2017 14:00
debata
Slávna zaoceánska loď Queen Mary, ktorá trvalo... Foto: SITA/AP, John Antczak
Queen Mary, loď, parník, more Slávna zaoceánska loď Queen Mary, ktorá trvalo kotví v prístave Long Beach pri Los Angeles.

Plavidlo, ktoré od 60. rokov kotví v prístave Beach Harbour pri Los Angeles, potrebuje urgentnú opravu možno až za 300 miliónov dolárov, tvrdia podľa agentúry AP odborníci.

Loď sa považuje za pamätihodnosť, ročne ju navštívi 1,3 milióna turistov. V jej útrobách si našli miesto reštaurácie, obchody a výstavné sály.

Tri štvrtiny zaoceánskeho plavidla sú však vraj takmer na odpis.

Loď požiera hrdza a blíži sa chvíľa, keď jej už nebude pomoci, varujú experti. Strojovňa začína prepúšťať vodu, a pretože čerpadlá už dávno nefungujú, môže sa Queen Mary nadobro potopiť.

Oceľová konštrukcia, ktorá podopiera palubu sa môže zrútiť, ak sa na nej zhromaždí väčší počet ľudí.

V novembri miestna radnica uvoľnila na naliehavé opravy 23 miliónov dolárov. Na rozsiahlejšie opravy ale peniaze chýbajú.

Škótsko, kde bola loď v 30. rokoch spustená na vodu, už podľa agentúry AP usporiadalo medzinárodnú zbierku. Vyzvalo britskú premiérku Theresu Mayovú, aby prinútila k finančnej pomoci aj Washington.

debata chyba
Viac na túto tému: #oprava #loď #Los Angeles #Queen Mary #hrdza