Plánujete dovolenku v Bulharsku? Toto je 10 vecí, ktoré vás v Nesebare nadchnú

Starobylé mesto v Bulharsku na brehoch Čierneho mora je obľúbeným cieľom turistov. Koktail slnkom zaliateho Slnečného pobrežia, bulharskej kultúry a Starého mesta zapísaného v zozname UNESCO je skutočne chutný a osviežujúci. Čo v Nesebare určite neprehliadnite?

04.04.2017 07:00
debata

Prechádzka Starým mestom

Nesebar založili starovekí Gréci z Megary v 6. storočí pred Kristom, v byzantskej a tureckej dobe tu vzniklo veľa kostolov. V meste je doposiaľ mnoho zachovaných pamiatok z tráckych čias a z antiky a veľa kostolov, ktoré vznikli v obdobiach od konca staroveku do novoveku. Od roku 1983 je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Osemnáste storočie prinieslo do mesta rozvoj a mnoho obyvateľov si začalo stavať nové domy. Typické nesebarské domy mali prízemie z kameňa a slúžilo ako stajňa pre zvieratá a sklad pšenice a vína. Horné poschodie, ktoré bolo z dreva, obývala rodina.

Príspevok, ktorý zdieľa okhwangbi (@okhwangbi),

Starobylé kostoly

Práve tieto stavby sú hlavným dôvodom, prečo UNESCO zapísalo starý Nesebar do svojho zoznamu kultúrneho dedičstva. Pochádzajú z rôznych storočí, najstarší je kostol Najsvätejšej Matky Eleusa zo 6. storočia. Najzachovalejší je Chrám sv. Sofie.

Opevnenie

Mesto bolo obohnané pevným obranným múrom už od rímskych čias. Dodnes môžete v rôznych častiach nájsť pozostatky múrov z rôznych období.

Príspevok, ktorý zdieľa SevanSerdarian (@cerf_d_argent),

Múzeá

V Starom meste nájdete aj archeologické múzeum, ktoré vás prevedie storočiami a upriami pozornosť na najväčšie pozoruhodnosti. Za pozornosť určite stojí aj národopisné múzeum. Sídli v 150-ročnom dome a dozviete sa v ňom o najrôznejších aspektoch tunajšieho života: bývanie, rybolov, vinárstvo…

Príspevok, ktorý zdieľa okhwangbi (@okhwangbi),

Starý veterný mlyn

Možno by ste ho nečakali na moste, ktorý spája Staré a nové mesto. Práve tam sa ale symbol Nesebaru nachádza. Okolo je množstvo lavičiek, kde si turisti radi vychutnávajú relax a lúče.

Pláže

Nesebar má malú pláž priamo v Starom meste, takže ak vás prechádzky za kultúrou unavia, môžete sa hodiť do osviežujúcich vĺn. Ďalšie dve väčšie pláže s kaviarňami a reštauráciami sú v novom meste – Severná a Južná.

Príspevok, ktorý zdieľa,

Akvapark

Ak máte radšej divokejšiu zábavu, vyberte sa do akvaparku Paradise. Nájdete tu rôzne atrakcie a šmykľavky od najpomalších až po adrenalínové.

Párty v Ravde

Nesebar a Ravda sú takmer prepojené mestá a ak si nevšimnete dopravné značky, nepostrehnete, že ste prešli z jedného do druhého. Kým Nesebar dýcha históriou, Ravda je niečo ako bulharská Ibiza. Schádzajú sa tu mladí, ktorí milujú rušný život, zábavu a v noci bary a diskotéky.

Príspevok, ktorý zdieľa Марина Димитрова (@marishxoxo),

Sveti Vlas

Len niekoľko minút jazdy autom od Slnečného pobrežia nájdete prímorské letovisko s poetickým názvom. Jeho pôvod siaha do 14. storočia, keď v blízkosti stál rovnomenný kláštor, no po pirátskych nájazdoch vyhorel.

Nájdete tu jednu z najkrajších bulharských pláží aj jachtársky prístav Marina Dinevi. Dnes je zo Sveteho Vlasu vychytené rekreačné miesto s luxusnými hotelmi a loďami.

Príspevok, ktorý zdieľa Yuliya Chen (@chinya_chen),

Zdroj: Theculturetrip­.com; Wikipedia.org; Bulharsko.vde­tailech.cz; Whc.unesco.org; Visitnessebar.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #letovisko #Čierne more #prímorský