Ktoré obľúbené pláže sú zamorené žralokmi? A kedy predátor vlastne zaútočí?

Napriek tomu, že už len pomyslenie na nich spôsobuje hrôzu a zazrieť ich znamená okamžitý stav paniky, ich útoky nie sú príliš časté. Aj tak je však dobre vedieť, kde ich možno čakať, keď narušujeme ich teritórium. Toto sú obľúbené pláže, kde sa vyskytujú najčastejšie. Žraloky.

10.07.2017 07:00
debata
Surfer na pláži v kalifornskom San Clemente,... Foto: Reuters, MIKE BLAKE
pláž, surf, surfer, žraloky, Kalifornia, chlapec, Surfer na pláži v kalifornskom San Clemente, ktorá je uzavretá, pretože blízko brehu spozorovala hliadka 25 žralokov.

Aj odborníci sa zhodujú, že človek nepatrí práve medzi obľúbené lahôdky obávaného morského predátora. Avšak vždy, keď sa žralok pri pobreží objaví, alebo dokonca zaútočí, informujú o tom všetky svetové médiá.

Keď sa ľudia votreli do žraločej „obývačky“, niet sa čo diviť, že ich cesty sa vzájomne skrížia a keďže „domáci“ zo stretnutia nie je nadšený, zareaguje svojsky.

Žraloky belasé Foto: SHUTTERSTOCK
žralok belavý, belasý, žralok modrý Žraloky belasé

Niektoré pláže, z rôznych dôvodov, priťahujú žraloky viac ako iné. Portál This is insider zhromaždil údaje zo správ, Medzinárodného záznamu útokov žralokov a Globálneho záznamu útokov žralokov, aby zostavil zoznam miest, kde došlo k najpočetnejším napadnutiam.

Celosvetovo došlo od roku 1845 k približne 550 smrteľným útokom žralokov a viac než 2 300 napadnutiam, ktoré sa neskončili fatálne. Počas roku 2010 sa udial rekordný počet útokov žralokov, až 79, čo bolo o 25 % viac ako v predchádzajú­com roku.

Avšak pre porovnanie – len v USA dohrýzlo ľudí za posledných 10 rokov na smrť 230 psov, no v dôsledku žraločích útokov zahynulo iba 8 ľudí.

Na také obrovské tvory, akými sú žraloky, sú tieto zvieratá pozoruhodne obozretné. Skôr, než niečo vložia do tlamy, všetkými zmyslami sa snažia preskúmať, či ide skutočne o jedlo. Často sa stáva, že aj keď zahryznú, uvedomia si, že im to nechutí, a tak zovretie tesákov povolia.

Policajti oznamujú smutnú udalosť rodinnej... Foto: SITA/AP, Ross Land
útok žraloka na Novom Zélande Policajti oznamujú smutnú udalosť rodinnej príslušníčke mŕtveho muža, ktorého napadol na Novom Zélande žralok.

Tri druhy, ktoré na ľudí útočia najčastejšie, sú žralok belavý, žralok modrý a žralok tigrovaný. Majú rôzne osobnosti a preniknúť do ich zvykov pomáha vytipovať miesta, ktorým sa treba radšej vyhnúť.

„Veľké biele žraloky trávia väčšinu svojho času v otvorenom oceáne,“ vysvetľuje Marie Levine, výkonná riaditeľka Výskumného ústavu žralokov a archivárka Globálneho zoznamu žraločích útokov.

Žraloky belavé zasa milujú riečne delty, v ktorých sa mieša slaná a sladká voda. Z času na čas sa nechajú uniesť dobrodružstvom a tokom rieky a možno ich spozorovať až 100 kilometrov vo vnútrozemí.

Žraloky tigrované sú najzvedavejšie – živia sa aj mŕtvolami zvierat či odpadkami, ktoré plávajú vo vode, a je najpravdepodob­nejšie, že „prieskumne“ zahryznú aj do človeka.

Priťahuje ich najmä pohyb plavcov, ktorí okolo seba špliechajú vodu. Žralokom totiž pripomínajú smrteľné kŕče raneného zvieraťa – ľahkej koristi.

Na mnohých miestach, kde žraloky vo veľkom útočia, si však za to môžu ľudia sami – nadmerným rybolovom im likvidujú prirodzenú potravu, adrenalínovým kŕmením ich učia spájať si ľudí s jedlom…

Čo teda robiť, ak k napadnutiu žralokom skutočne dôjde? Odborníci radia opakovane zviera silno udierať do očí a žiaber. A ktoré obľúbené pláže sú najviac „zažraločené“?

Šarm aš-Šajch, Egypt

V novembri 2010 sa počas 6 dní udialo v obľúbenom letovisku Slovákov päť útokov žralokov na šnorchlujúcich sa turistov – posledný bol fatálny. Bolo však na nich niečo zvláštne – predátori sa nešťastným potápačom zahryzávali do rúk a zadkov, čo je neobvyklé.

Vyšetrovanie prípadov čoskoro odhalilo príčinu – objavilo sa totiž video potápača, ktorý kŕmil tieto nebezpečné morské tvory mäsom priamo z ruky, pričom ho vyťahoval z kapsičky pripomínajúcej ľadvinku, upevnenej na páse vzadu.

Žraloky sú evidentne mimoriadne učenlivé, a tak si okamžite dokázali spojiť prísun potravy s určitými časťami tela potápača.

Príspevok, ktorý zdieľa Lisa Berchielli (@berchiellilisa),

Pláž nová Smyrna, Florida

New Smyrna Beach je oficiálne žralokmi najzamorenejšou plážou sveta: zaznamenalo sa tu 238 útokov. Najhrozivejší bol rok 2008, keď sa tu udialo až 12 napadnutí.

Žiadny z incidentov sa však neskončil smrťou človeka – často sem totiž priplávajú mladé žraloky, v mnohých prípadoch nie väčšie ako pstruhy. Všetky poradenia by však mal ošetriť lekár – keďže žraloky tigrované žerú aj mrciny, viac ako zahryznutie môže byť hrozbou nákaza.

Príspevok, ktorý zdieľa Barbara Noriega (@bnnphotography),

Ponce de Leon Inlet, Florida

Až 59 % žraločích atakov v USA sa prihodilo práve na Floride. V lagúne Ponce de Leon, pri ústiach riek Halifax a Indian, sa zhromažďujú surferi čakajúci na dobré vlny, aj žraloky túžiaci po nejakej priplavenej strave.

V roku 2008 tu zaznamenali 23 útokov žralokov, pričom tento počet prelomil dovtedajší minuloročný rekord 21. Žiadny, našťastie, nebol smrteľný.

Príspevok, ktorý zdieľa S H A R I S E AQUINO YORK (@sharise_jean_fitness),

Zátoka Fletcher, Pláž Solana, Kalifornia

Kalifornia sa so 142 nevyprovo­kovanými útokmi od roku 1990 umiestnila na 2. mieste rebríčka počtu napadnutí žralokmi v rámci USA. Veľkú úlohu pri nešťastiach zohráva tamojšie dlhé pobrežie a perfektné počasie.

Žraloky modré si totiž južnú Kaliforniu vyberajú za „pôrodnicu“, aby ich potomstvo malo čo najlepšiu šancu prežiť dlhý a šťastný život: je tu dobré podnebie aj dostatok rybej potravy.

Príspevok, ktorý zdieľa Dr. O. (@dr.dmo),

Pláž Surf, Vandenberg, Kalifornia

Keď mláďatá žralokov belasých dorastú asi do veľkosti troch metrov, začínajú sa živiť morskými cicavcami. Migrujú severne pozdĺž pobrežia k Santa Barbare, kde lovia medzi stovkami tisícoch mrožov. Tak pri každej pláži, kde sa váľajú veselé tulene, zaručene vyskytujú aj žraloky.

Príspevok, ktorý zdieľa Derek Sudol (@dereksudol),

Makena, Maui, Havaj

Tichomorský ostrov nemá hrozivú štatistiku – zaznamenali tu 37 útokov žralokov, z toho tri smrteľné. Avšak desivý je spôsob týchto stretnutí. Žraloky tigrované sa s obľubou kŕmia korytnačkami, ktoré plávajú na hladine alebo tesne pod ňou – presne tam, kde sa nachádzajú aj kúpajúci sa ľudia a surferi.

Príspevok, ktorý zdieľa Leanne (@si.leanne),

Pernambuco, Brazília

Osemnásť smrteľných útokov na surferov od roku 1992 – to je hrozivé číslo, kvôli ktorému úrady zakázali surfovanie v celej tejto oblasti dlhej 60 kilometrov.

Odborníci upozorňujú, že nárast počtu atakov sa zhodoval s mohutným rozvojom prístavu Boca de Suape a nadmerným rybolovom, ktorý vyčerpal prírodné zdroje potravy žralokov.

Príspevok, ktorý zdieľa Pernambuco em Foco (@pernambucoemfoco),

Nový Južný Wales, Austrália

Stretnutia so žralokmi modrými sa dejú pozdĺž viacerých tamojších populárnych pláží od Bondi po Byron Bay. Zvieratá majú na konte 55 zabití a 171 nevyprovo­kovaných útokov. Problémom týchto krásnych pláží je hlboká voda pomerne blízko brehov. To umožňuje žralokom priblížiť sa na dosah kúpajúcich sa či surfujúcich.

Príspevok, ktorý (@traveling_tendy),

Záhradný ostrov, Západná Austrália

V roku 2010 tu žralok modrý uhryzol vedúceho skupiny potápania s delfínmi. Tento prípad vyvrátil všeobecne rozšírený mýtus, že v miestach, kde sú delfíny, nie sú žraloky.

Príspevok, ktorý zdieľa matt bielecki (@drippyknickers),

Druhá pláž, Port St. Johns, Juhoafrická republika

Potápanie v klietke medzi žralokmi modrými láka ľudí do JAR ako žraloky krvavé mäso – presne to, ktoré sa používa na vábenie predátorov k objektívom nadšených turistov.

Zamorenie vody krvou však učí žraloky spájať si ľudí s potravou a podľa združenia „Surferi proti potápaniu v klietkach so žralokmi“ bijú na poplach, že od zavedenia potápačských klietok v roku 1992 počet smrteľných útokov v Južnej Afrike mimoriadne vyskočil.

Od roku 1990 tu došlo k 23 úmrtiam v dôsledku napadnutia morským predátorom, čo je viac ako v priebehu celého predchádzajúceho storočia.

Príspevok, ktorý zdieľa Zakiyya Mansoor (@zakiyyamansoor),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #žralok #pláže