Azúrové okno padlo. Nech žije Wied il-Mielah

Aj keď sa prírodný unikát Malty a magnet na turistov nenávratne stratil v slaných vodách, na jeho niekdajšie miesto cestovné kancelárie stále vozia autobusy plné turistov. Sklamaní návštevníci však okrem zvetraných skál týčiacich sa do neba, do ktorých narážajú vlny, nevidia nič zaujímavé. Na cestovateľskom portáli Trip Advisor nechávajú miestu hodnotenie jedinou hviezdičkou.

11.10.2017 07:00
ostrov Gozo, Malta, more,   Foto: ,
Na ostrove Gozo nie je po hektickom ruchu hlavného ostrova Malty ani stopy. Vďaka koralom a čistej vode je Gozo treťou najlepšou destináciou pre potápačov – hneď po Maldivách a Egypte.
debata

Oblúk, ktorý sa kedysi klenul na západnom pobreží ostrova Gozo, susednom ostrove Malty, tiež známy ako Tieqa tad-Dwejra, sa v marci po silných búrkach zrútil do Stredozemného mora a ostrovu, ktorého bol poznávacím znamením a marketingovým lákadlom, nechal len oči pre plač. Maltský premiér Joseph Muscat dokonca uviedol, že táto strata je „srdcervúca“, píše Telegraph.co.uk.

Aj keď oblúk už neexistuje, nezabránilo to cestovkám, aby do zálivu Dwejra stále privádzali zvedavých návštevníkov. Ich nadšenie však v okamihu ochabne a výsledkom sú len negatívne recenzie na internete.

Doviezli nás na ostrov, ale okrem mora tam veľmi niet čo vidieť. Príroda víťazí, sťažuje sa jeden turista na portáli Trip Advisor. Ani ďalšia reakcia nie je o nič lichotivejšia: Aká strata času. Videli sme tu akurát jednu malú kaplnku. Nemrhajte svojím časom, necestujte sem.

Návštevník z Austrálie píše: Jediným dôvodom, prečo vás sem vozia, sú obchodíky so suvenírmi. Inak sa tu niet na čo pozerať. Nestrácajte s týmto ostrovom čas.

Azúrové okno - takto kedysi vyzerala slávna... Foto: SHUTTERSTOCK
ostrov Gozo, Malta, more, leto, skala, Azúrové okno - takto kedysi vyzerala slávna atrakcia ostrova.

Iní sú však o niečo pozitívnejší: Použite svoju predstavivosť, odporúča britský recenzent a ďalší dodáva: Okno tu už nie je, ale toto miesto je nádherné aj tak a stojí za návštevu.

Samotná Malta tvrdí, že ostrov Gozo má čo ponúknuť, aj keď Azúrové okno pochovali vlny mora. Napríklad Ggantijské chrámy, najstaršie na svete, úžasnú stredovekú Citadelu, nádherné pobrežie s jednou z najkrajších pláží na svete a tiež vynikajúcu gastronómiu.

Turisti si tu môžu vychutnať plavbu loďou či potápanie v Modrej diere – hlbokom kruhovom výbežku mora.

A z pádu Azúrového okna profituje ešte jedna atrakcia – menšie vápencové „okienko“ Wied il-Mielah Window, ktoré doposiaľ žilo v tieni slávnejšieho brata.

Zdroj: Wikipedia.org; Telegraph.co.uk; Theguardian.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #Gozo #Azúrové okno