Taliansko zamorili medúzy, turisti panikária. Kuchári ich skúšajú núkať na tanieri

Čím ďalej teplejšie Stredozemné more a rozšírenie Suezského prieplavu v roku 2015 otvorilo bránu pre inváziu medúz k talianskym brehom. Európska komisia považuje ich rastúcu populáciu za obrovskú hrozbu a turisti na juhu Talianska sa kvôli nim boja kúpať v mori.

24.09.2017 07:00
debata (2)

Podľa profesora zoológie Stefana Piraina je už medúz toľko, že sa s nimi Taliani budú musieť naučiť žiť. Napríklad tak, že ich zaradia do svojho jedálnička, napísal americký denník The New York Times.

„Ich počet sa nedá znížiť,“ domnieva sa profesor. Dodáva, že ich populáciu možno len udržiavať na určitej hladine. V dôsledku globálneho otepľovania sú talianske moria teplejšie dlhšiu dobu, čo týmto odpudivým morským tvorom vyhovuje, rovnako ako znečistenie vody, píše NYT.

„Predstavte si biomasu s objemom najväčšieho ropného tankeru na svete,“ ilustruje stredomorskú populáciu medúz Piraino.

Taliansky zoológ s peniazmi od Európskej komisie založil iniciatívu Go Jelly, ktorej cieľom je nájsť pre obrovské množstvo medúz využitie. Podľa neho možno živočíchy použiť pri liečbe nádorov ako zdroj kolagénu. A potom ich možno tiež jesť…

Spôsoby ich chutného spracovania hľadá Pirainova manželka a pracovníčka talianskeho Vedeckého ústavu výroby jedla Antonella Leoneová. Podľa nej by Taliani mohli medúzam prísť na chuť, ako sa to udialo v Číne a v Japonsku.

Piraino poukazuje na to, že aj Taliani sa v minulosti prispôsobili okolnostiam, keď začali spracovávať iný invazívny druh – paradajku.

Konzumáciu medúz navyše od nového roka uľahčí európska právna úprava, ktorá uvoľňuje pravidlá pre distribúciu tzv. nových potravín.

Talianske ministerstvo zdravotníctva na druhej strane vyžaduje dôkladný výskum a testovanie, pretože stredomorské medúzy nie sú rovnaké ako tie, ktoré sa konzumujú v Ázii.

Piraina s Leoneovou tak ešte čaká plno práce, poznamenáva NYT. Už teraz však vymýšľajú spôsoby, ako urobiť medúzy gurmánsky atraktívne, a to v spolupráci s reštauráciou Lo Scacciapensieri v meste Lecce.

Tamojší kuchári skúšajú medúzy smažiť, grilovať či podávať uvarené s rukolou a čerstvými figami na vyváženie slanej chuti.

Podľa Piraina má mäso medúz vysoký podiel bielkovín a omega-3 mastných kyselín. „Je to vynikajúce,“ tvrdí zoológ, zatiaľ čo si do úst vkladá kúsok smaženej medúzy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #medúza