Cinque Terre – zamilujte sa do pestrofarebnej talianskej päťky

Domy balansujúce na skalách. Každý v inej výške, prilepené o ne ako lastovičie hniezda. Červená, ružová, žltá, oranžová - farebné spektrum zdobí ich fasády. Len okenice sú jednotné, zelené. A pod nimi modrobiele rybárske člny. Kedysi tu mali rybári ťažké podmienky. Dnes sú pestrofarebné domy v zozname svetového dedičstva UNESCO. Už ich neokupujú piráti, ale turisti.

25.09.2017 07:00
Taliansko, Cinque Terre, more, leto, dovolenka Foto: ,
Riomaggiore
debata (1)

Cinque Terre znamená päť krajín, päť rybárskych mestečiek – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola a Riomaggiore. Nájdete ich na skalnatom pobreží Ligúrie, na severozápade Talianska.

Spája ich podobná architektúra – pestrofarebné domy nalepené tesne na seba na terasovitom svahu.

Hoci už to dávno nie sú izolované dediny ako kedysi, naďalej si zachovávajú autenticitu, svojskú architektúru, ktorú prepája sieť pobrežných a horských ciest. Od roku 1997 je Cinque Terre súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Farebné divadlo

Do všetkých mestečiek sa dá dostať autom. Budete však potrebovať pevné nervy v zákrutách a zopár eur navyše, ktoré dáte za parkovanie.

Z Riomaggiore sa Cestou lásky dostanete až do... Foto: Jana Kollárová, Pravda
Taliansko, Cinque Terre Z Riomaggiore sa Cestou lásky dostanete až do Manaroly.

Ak sa vám ho vôbec podarí nájsť, pretože väčšina parkovacích miest patrí rezidentom, ktorí majú, samozrejme, prednosť. Auto však môžete pokojne nechať na parkovisku neďaleko La Spezie a na obhliadku Cinque Terre sa vydať vlakom.

Naše ubytovanie v Riomaggiore a mesiace vopred objednané parkovacie miesto v garáži sa ukazuje ako veľmi dobrý ťah. Trochu nás vystraší otázka asi dvadsaťročného Marca, vnuka prenajímateľa apartmánu, v ktorom máme bývať: "Aké veľké je vaše auto?” pýta sa v telefóne, keď dorazíme na miesto.

Tušíme nejakú zradu, ale nakoniec naše, na talianske pomery "obrovské” auto úspešne zaparkujeme do garáže len o centimeter väčšej.

A keď cestou do apartmánu pozorujeme staršieho pána, ako sa snaží zaparkovať v strmom kopci, odľahne nám. Buch do blatníka vedľajšieho auta, škŕŕk blatníkom do dverí ďalšieho…. Pri pohľade na pootĺkané autá pochopíme, prečo Taliani v tejto oblasti dávajú prednosť malým vozidlám.

Riomaggiore je neoficiálne hlavné mesto Cinque Terre. Už prvé minúty v jeho uliciach nám vyrážajú dych. Hlavná cesta, Via Colombo, lemovaná pestrofarebnými domami, osadenými v rôznej výške, sa zvažuje do strmého údolia a malého prístavu s rybárskymi loďami.

Vlaková linka spája všetkých päť miest.
Riomaggiore
+11Stará časť Monterosso al Mare a jeho úzke uličky.

Sýtosť pastelových farieb fasád, vrátane benátskej červenej, podčiarkuje zapadajúce slnko a vôňa mora, ktorému vietor pridáva na divokosti.

V skalách nad prístavom sa nachádza starobylé kamenné opevnenie. Jeho základy siahajú do staroveku, štvorhranné steny s dvoma kruhovými vežami boli postavené na ochranu v prípade útoku od mora. Obyvatelia pobrežia totiž žili po stáročia pod neustálou hrozbou pirátov.

Z Riomaggiore vedie kilometer dlhý chodník nazvaný Via dell Amore do Manaroly, najstaršieho mestečka Cinque Terre. Chodník je vytesaný do skál, ale keďže je vydláždený a bez väčších prevýšení, neustále sa plní turistami. Romantickú cestu lásky teda nečakajte.

Do Manaroly, ktorá vyzerá podobne ako Riomaggiore, sa dostanete asi o dvadsať minút. Nad farebnými domčekmi sa ukazujú prvé terasovité vinice, na ktorých sa dorába víno Sciacchetra.

Obyvatelia Manaroly sú špecialistami nielen na víno, ale aj na datľovú polievku – zuppa di datteri. Farebným doplnkom k výrobkom Cinque Terre je limoncino. Likér sa vyrába lúhovaním citrónovej šupky v čistom alkohole, do ktorého sa neskôr pridá cukor a voda.

Nasýtení farbami a prírodným divadlom sa vraciame po Via Colombo do nášho apartmánu v kopci. Až teraz vnímame pulzujúci život kaviarní a barov. V malom obchodíku si kupujeme taliansku chlebovú placku foccaciu, k tomu zopár olív, syr pecorino a paradajky s autentickou vôňou a chuťou, akú si pamätáme z detstva.

Tunel. Vystupovať!

Ak sa vyberiete do Cinque Terre, auto odparkujte a na preskúmanie okolia sa vydajte pohodlne vlakom. Vlaková linka spája všetkých päť miest od La Spezie až po Levanto.

Vlaková linka spája všetkých päť miest. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Taliansko, Cinque Terre Vlaková linka spája všetkých päť miest.

Na stanici sa oplatí kúpiť celodenný lístok – Cinque Terre Pass, ktorý vás vyjde na šestnásť eur. Dovolí vám nastupovať a vystupovať, kde sa vám zapáči, a zároveň je vstupenkou do časti národného parku Parco Nazionale delle Cinque Terre, ktorý zaberá plochu takmer štyridsať štvorcových kilometrov.

Dediny sú od seba vzdialené len pár kilometrov, preto treba dávať veľký pozor, aby ste tú svoju nepremeškali. Zastávky, vsadené do skál, sú v niektorých dedinách také krátke, že ľudia musia vystupovať v tuneloch.

Monterosso al Mare, naša konečná stanica, nás víta veľkými pieskovými plážami s množstvom dáždnikov, plážových barov a… akosi neosobne. Všade naokolo moderné apartmány a hotely, miesto očakávaných úzkych, krivolakých uličiek, lemovaných pestrofarebnými domami.

Ako je to možné? Veď z vygooglených fotiek si pamätáme, že Monterosso vyzerá celkom inak! Rezignovane sa vydávame na pešiu túru do Vernazzy, ďalšieho z piatich miest tejto lokality.

Prechádzame krátkym cestným tunelom, ktorý používajú aj chodci, keď sa pred nami ukáže v plnej kráse – staré Monterosso. Mamma mia!

Vplávame do jeho uličiek a pred túrou sa posilníme v jednej z tratórií. Vyhráva rizoto s morskými plodmi a domáce tagliatelle s originálnou ligúrskou omáčkou z bazalkových listov, olivového oleja, strúhaného syra, borovíc a majoránky.

Turistickí dobrodruhovia

Chodníky boli po stáročia jediným spojením medzi dedinami. Nášmu modrému turistickému chodníku Sentiero a mare robia spoločnosť krásne výhľady na more, terasovité políčka s olivovníkmi, vinohradmi a pobrežné lesy.

Vernazza a hrad z trinásteho storočia. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Taliansko, Cinque Terre, Vernazza Vernazza a hrad z trinásteho storočia.

Napriek množstvu kamenných schodov, skalnatých vyvýšenín a reálnej možnosti pádu do rokliny, aj tu, rovnako ako v našich Vysokých Tatrách, stretávame dobrodruhov – mladého muža v žabkách, ženu v najlepšom veku v minisukni a vo vysokých opätkoch, staršiu korpulentnú dámu s paličkou, o ktorú by som sa bála aj na rovnom asfalte, a nakoniec mladú mamičku s bábätkom uviazaným v plachte. Turisti.

Do Vernazzy prichádzame po dvoch hodinách a troch prejdených kilometroch. Dostatočne unavení, a tak osvieženie v kaviarni na nábreží je sladkou odmenou. Sediac v tieni slnečníka sledujeme hrad z trinásteho storočia a obdivujeme adrenalínovú zábavu miestnych mladíkov.

Odvážlivci skáču z kamenného nábrežia do obrovských vĺn. Chvíľu sa v nich hojdajú a keď príde tá správna, nechajú sa vyhodiť späť a rovnými nohami šikovne pristávajú na kamennej dlažbe.

Po ceste na stanicu míňame obchodíky s oblečením aj s miestnymi špecialitami. Túto oblasť preslávili ančovičky. Dostanete ich vysmážané, ale aj surové s citrónom, naložené v oleji či pečené so zemiakmi a paradajkami.

Vtáčie hniezdo Corniglia

Do ďalšieho mesta – Corniglia – sa vydávame vlakom. Rozprestiera sa v kopci, nad terasami s viničom, a ako jediná nemá priamy prístup k moru.

Taliansko, Cinque Terre Foto: Jana Kollárová, Pravda
Taliansko, Cinque Terre, more, dovolenka Taliansko, Cinque Terre

Ak vás láka marína, musíte k nej zísť 382 schodov. A ocitnete sa na mieste, kde sa odohrávala jedna pikantná poviedka z Boccaciovho Dekameronu.

Z vlakovej stanice do dediny vás čaká tiež riadny výšľap. Ak sa vám nechce urobiť 365 krokov do kopca (vraj jeden pre každý deň v roku), môžete nastúpiť na autobus, ktorý je súčasťou celodenného lístka.

Nám sa nechce, a tak sa starým neborákom, ktorého podvozok sa nemilosrdne šúcha o vozovku a my každý retardér cítime na svojich zadkoch, šplháme do kopca.

V miestnej kaviarni si pochutnávame na pohári suchého bieleho vína, ku ktorému dostávame misku olív a focacciu.

Po talianskom Pinot Grigio, ktoré nám v Benátkach pripomínalo našu domácu hodovú produkciu, je víno Cinque Terre balzamom pre naše chuťové poháriky. Buonissimo!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Cinque Terre