Prvú podmorskú reštauráciu v Európe by mali otvoriť o 2 roky. Takto bude vyzerať

Ak ste doposiaľ túžili navečerať sa v spoločnosti rýb, obkolesení morskou vodou zo všetkých strán, museli ste sa vydať na Maledivy, do Spojených arabských emirátov či do USA. Už o dva roky by sa však situácia mohla zmeniť. Prvú európsku podmorskú reštauráciu umiestnili architekti z ateliéru Snøhetta vo svojich plánoch na juh Nórska, k dedine Båly – čo bude pre Slovákov podstatne bližšie.

12.11.2017 07:00
debata (1)

Reštauráciu nazvali jej projektanti Under, čo v nórčine znamená okrem predložky „pod“ aj podstatné meno „div“ či „zázrak“ – oba tieto výrazy podmorské stravovacie zariadenie dokonale vystihujú.

Dizajn reštaurácie by mal pripomínať napoly potopenú loď. Nárazom vetra a poryvom vody majú odolávať obvodné steny z betónu hrubé až meter. Obrovský monolit má v pláne jednu stranu ukotvenú na brehu, kde je zároveň aj vchod.

Druhá strana je ponorená päť metrov do oceánu a mala by sa stať plnohodnotou súčasťou vodného života. Steny sú zvonka totiž navrhnuté tak, aby sa na nich dokázali dobre prichytiť živočíchy, a Under sa tak premení na umelý útes.

Návštevníci tejto atrakcie si okrem jedla budú vychutnávať výhľad na morský svet cez obrovské panoramatické okná. Atmosféru oceána bude evokovať aj vnútrajšok. Od vchodu, kde budú dominovať pestré farby, budú návštevníci postupne schádzať nižšie, bližšie k morskému dnu, kde budú steny skôr tmavšie, modré a zelené.

Samotná reštaurácia bude mať tri úrovne vrátane baru a jedálenskej časti a celkovo pojme 80 až 100 hostí. Menu bude prirodzene zahŕňať jedlá z miestnych morských plodov ako treska, slávky, homáre a riasy, ktoré chutia ako hľuzovky. Okrem toho tu vznikne aj priestor pre štúdium podmorského sveta.

Ak všetko pôjde podľa plánov, Under by sa mal začať stavať budúci rok a otvoriť by ho mali v priebehu roku 2019.

A tu sú niektoré ďalšie podmorské reštaurácie:

Ithaa, Maledivy

Al Mahara, Dubaj

Subsix, Maledivy

Zdroj: Independent.co­.uk; Lonelyplanet.com; Cntraveler.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #more #Nórsko #reštaurácia