Ostrov duchov posiaty bunkrami je zradný: Stačí nepozornosť a skončíte v pasci

Opustený ostrov Cramond je posiaty ruinami z druhej svetovej vojny. S pobrežím ho spája úzky chodník na vale, ktorý more počas prílivu zaleje, a tak je prístupný len keď voda poklesne.

30.11.2017 07:00
debata (1)

Príspevok, ktorý zdieľa Martyn Venables (@martyvenables),

Už samotný príchod k ostrovu pri Edinburghu naznačí jeho vojenskú minulosť. Chodník je sprava lemovaný mohutnými betónovými ostňami, ktoré trčia z vody. Ich úlohou bolo zastaviť lode, aby neuviazli na plytčine.

Ostrovček bol väčšinu svojej existencie ľudoprázdny, no niekoľko dočasných obyvateľov tu zanechalo stopy. Pred vojnou sem z času na čas chodili pastieri so svojimi stádami, športoví strelci a v 19. storočí sa na chvíľu dokonca stal dovolenkovým letoviskom, ktorého zvyšky ešte dnes ukrývajú popadané listy na zemi.

Príspevok, ktorý zdieľa Jacob (@velvet_deviltry),

Počas druhej svetovej vojny ho opevnili, aby mohol odraziť prípadný útok cez rieku Forth. Cramond, ani nie pol kilometra dlhý, je plný betónových bunkrov. Strielne na severovýchode chránili rieku, na juhu zasa chodník osvetľoval reflektor umiestnený v tehlovej budove.

Očakávaná invázia však našťastie nikdy neprišla, a tak ostrov opäť osirel. Jeho bunkre sa odvtedy stali plátnom graffiti umelcov, ktorí sa nich nesúrodo realizovali svoje námety. Pestré farby teraz kontrastujú s inak nevýrazným škótskym pobrežím.

Príspevok, ktorý zdieľa Danilo De Angelis (@danilo_around),

Z najvyššieho bodu Cramondu dovidieť na tri mosty cez rieku Forth Bridges, na juhovýchode sa zasa ako na dlani rozprestiera panoráma Edinburghu.

Zo severu sa pekne črtá ostrov Inchcolm, ktorý bol za vojnových čias rovnako opevnený. Medzi týmito ostrovmi bola dokonca natiahnutá podmorská sieť, ktorá mala zachytiť prípadné ponorky blížiace sa k pobrežiu.

Kombinácia divokej spustnutej pevnosti, vojnových ostatkov a farebného vandalizmu dodáva ostrovu Cramond jedinečnú atmosféru, ktorá láka turistov. Na pevnine sa nachádza rovnomenná dedina, z ktorej chodník na ostrov vychádza.

Príspevok, ktorý zdieľa Alasdair Gilmour (@agilmou),

Na jeho začiatku je dôležitá informačná tabuľa s podrobnými rozpismi časov prílivu a odlivu. Tie by si všetci návštevníci pred vstupom na ostrov mali poriadne zapamätať, aby sa z nich nestali nedobrovoľní Robinsonovia Crusoeovia, keď morská hladina stúpne a zaleje prístupovú cestu.

Kuriózny prípad sa stal v roku 2011 – kvôli prílivu na ostrove uviazol návštevník menom Daniel Defoe…

Zdroj: Undiscoveredsco­tland.co.uk; Atlasobscura.com; Wikipedia.org; Likealocalgui­de.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bunker #druhá svetová vojna #Škótsko #Ostrov #Edinburgh #pevnosť