Tri roky po atentáte sa do Tuniska vracajú britskí turisti

Cestovná kancelária Thomas Cook po trojročnej pauze obnovila prepravu britských turistov do Tuniska. Cesty sa zrušili kvôli atentátu, pri ktorom útočník vycvičený v Líbyi v roku 2015 postrieľal na pláži v Súse 38 ľudí, medzi ktorými bolo 30 Britov. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS) a Londýn potom odporučil britským občanom, aby cesty do Tuniska obmedzili na minimum.

14.02.2018 17:00
Tunisko, útok, islamista, kvety, pláž, turisti,... Foto: ,
Turisti spomínajú na obete útoku pri hoteli Imperial Marhaba v tuniskej Súse (archívne foto).
debata

Briti mali Tunisko v obľube – v roku 2014 ich tam zavítalo 430 000, vlani už však len 28 000. Britské ministerstvo zahraničných vlani varovanie pred cestami zmiernilo. Cestovná kancelária TUI, s ktorou obete útoku z roku 2015 do Tuniska prišli, prevádzku obnoví v máji.

Cestovná kancelária Thomas Cook prevádzkuje lety z troch britských letísk. Firma oznámila, že tri spoje, ktoré odleteli tento týždeň, boli plne obsadené. Jej šéf Peter Fankhauser povedal, že pre bezpečnosť zákazníkov spravili maximum.

Pomoc silných spojencov

Británia a ďalšie západné krajiny podľa BBC v tichosti Tunisku pomáhali vylepšiť bezpečnostné opatrenia. Britské letectvo pomohlo preorganizovať kontroly na letiskách v Tunise, Džerbe, Mistíre a Enfíde. Tunisko dostalo do daru detektory výbušnín, ktoré inštalovali na letiskách, výcvikom prechádzajú policajti a strážnici prístavov rovnako ako hotelové ochranky.

Útočník, ktorý na pláž pred hotel v roku 2015 prišiel od mora s puškou zamaskovanou pod zrolovaným slnečníkom, dlho nenarazil na odpor, pretože hotelová ochranka nezasiahla. Nakoniec ho policajti zabili. Niekoľko ich kolegov ale obvinili z neplnenia si povinností.

Skvalitniť prácu rozviedky Tunisanom teraz pomáha britská tajná služba MI6, výcvik v streľby poskytujú polícii Francúzi. Nemecko a Spojené štáty pomohli Tunisku vybudovať na hranici s Líbyou 120-kilometrovú priekopa, ktorá má sťažiť prechod hranice.

Úplatky

BBC pripomína, že Tunisko má v podobe Líbye nebezpečného suseda. Na hraničnom priechode v Rás Adždíre je hustá prevádzka a jeden z colníkov stanici BBC povedal, že sa kontroluje len asi desatina áut, zato však s pomocou moderných detektorov, ktoré darovali Spojené štáty.

Na tuniskom vidieku stále vidieť mnoho mužov, ako posedávajú v kaviarňach bez nádeje na prácu. Odpor k elite žijúcej v Tunise je rovnaký, ako bol v revolučnom roku 2011, ale je viac utajovaný, podotýka BBC.

Na letiskách pretrváva problematický zvyk zaplatiť si rýchlejší priechod kontrolou alebo sa jej úplne vyhnúť.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Veľká Británia #Tunisko #Islamský štát