Letoviská zakazujú plastové slamky, bojujú za zdravšie prostredie

Výskum ukázal, že denne sa len v Spojených štátoch vyhadzuje šokujúce množstvo plastových slamiek – pol miliardy. Veľa z nich končí ako odpad na plážach po celom svete.

10.03.2018 07:00
žena - rúž - ako si nezničiť rúž, slamka, nápoj Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ešte znepokojujúcejšie je zistenie, že takmer 90 percent všetkých morských vtákov počas života prehltlo nejakú formu plastu; o ostatných živočíchoch a rybách, ktoré konzumujú aj ľudia, ani nehovoriac.

Ako odpoveď na tento stav sa stále viac miest, najmä letovísk v pobrežných oblastiach, rozhodlo zakázať alebo aspoň obmedziť bezbrehú spotrebu plastových slamiek, ktoré sa podávajú k nápojom, neraz aj niekoľko k jednému poháru.

Najnovšie vedenie známeho prímorského mesta Malibu v Kalifornii, len pár kilometrov severne od Los Angeles, odhlasovalo zákaz predaja, distribúcie a používania plastových slamiek a príborov na jedno použitie. Mesto, známe ako bydlisko mnohých celebrít a letovisko smotánky, sa tak pridalo k boju za ochranu životného prostredia.

„Oceán, pláže a prírodné prostredie sú ústrednou súčasťou života v Malibu,“ napísala mestská rada na internetovej stránke. „Sme odhodlaní udržiavať ich čisté pre seba, naše deti a ich deti v budúcnosti.“

Podobné opatrenia prijali aj ďalšie mestá ako Seattle či Miami Beach a ďalšie letoviská na Floride.

Začiatkom roka zvažoval podobné opatrenie aj Havaj, ktorého významným príjom je turizmus, hoci táto legislatíva by narobila šarapatu miestnemu potravinárskemu priemyslu. Papierové slamky sú totiž dvakrát drahšie ako plastové a silné konkurenčné prostredie tlačí na znižovanie cien.

Aj keď sa zdá, že sa toto opatrenie nepodarilo presadiť, niekoľko hotelov dobrovoľne znižuje spotrebu plastov.

Zdroj: Msn.com; Travelpulse.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #plasty