Rekordný nález: More vyplavilo 132-ročnú správu vo fľaši

Písal sa rok 1886. V Atlante sa začal predávať „šumivý liek“ Coca-Cola, v New York sprístupnili Sochu Slobody, v Taliansku vybuchla sopka Etna a zomrel uhorský klavírny virtuóz a skladateľ Franz Liszt. Presne v tom istom roku do oceánu hodili fľašu s papierom vnútri, ktorú vlny ukrývali až doposiaľ.

11.03.2018 07:00
debata (9)

Keď sa 18. júna 1886 severonemecká loď Paula plavila na východ cez Indický oceán, jeden člen posádky vložil odkaz do fľaše a hodil ju do vody. Kus papiera obsahoval aktuálne súradnice plavidla a dátum.

Bola tam tiež napísaná jeho hamburská adresa, pre prípadného nálezcu, ktorý by mu fľašu chcel vrátiť. Posádka však nečakala, že odkaz sa nájde až po dlhých 132 rokoch.

Na svojej prechádzke po pláži, na pobreží ostrova Wedge, ju začiatkom tohto roka našla fotografka Tonya Illmanová. Keď ju zbadala, pomýlila si ju s odpadom, ktorý vlny občas vyhodia na breh.

Zapáčilo sa jej, že je zachovaná a povedala si, že by sa jej hodila domov ako dekorácia. Keď ju zodvihla, všimla si vnútri zošúverený papier, na ktorom bol odkaz: Táto fľaša bola prehodená cez palubu 12. júna 1886 na 32° 49' severnej zemepisnej šírky a 105° 25' severnej zemepisnej dĺžky na východ od Greenwicha. Z lode Paula.

Na opačnej strane odkazu bola ešte uvedená pisateľova domovská adresa v Hamburgu.

Komplikovaný osud

Illmanová priniesla fľašu do Štátneho múzea západnej Austrálie, ktoré následne kontaktovalo nemecké námorné úrady v Brémach. Čoskoro vysvitlo, že tento nález je skutočným historickým pokladom.

Loď Paula, ktorej domovský prístav bol Elsfleth pri Brémach, sa podľa záznamov plavila v tom roku do Indonézie pod vedením kapitána Diekmanna. Porovnaním dobových dokumentov sa zistilo, že rukopis na papieri z fľaše patril práve jemu.

Potvrdil to aj lodný denník, kde skutočne existuje záznam, že 18. júna hodili odkaz do vody. V tento deň sa Paula nachádzala približne 950 kilometrov severne od pláže, kde ju Tonya Illmanová teraz našla.

Odborníci predpokladajú, že fľaša strávila v mori iba rok, potom ju voda vyplavila na breh ostrova Wedge, kde ju pochoval na dlhé roky piesok. Až silná búrka spôsobila jej odkrytie, aby ju mohla Tonya objaviť.

Tisíce fliaš

Doterajší rekord, zapínaný v Guinnessovej knihe, držal odkaz vo fľaši, ktorý mal 108 rokov.

Hádzanie fliaš do vody nebolo v 19. storočí ničím výnimočným. Námorníci tak chceli preskúmať smer a rýchlosti morských prúdov oceánov. S týmto nápadom vtedy prišiel fyzik Georg von Neumayer, prvý riaditeľ Nemeckej hydrografickej kancelárie. Na jeho návrh tak skončilo v oceánoch medzi rokmi 1864 a 1933 až 6000 podobných fli­aš.

Z nich sa doposiaľ našlo a do Nemecka vrátilo 662, ostatná sa našla v roku 1934. Dokonca aj zo samotnej lode Paula sa našli viaceré odkazy – tú (pred)poslednú pred mnohými desaťročiami voda vyvrhla na pláž Barbados.

Zdroj: Thelocal.de; Independent.co­.uk; Abc.net.au; Bbc.com

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #more #odkaz #fľaša