Najväčšia výletná loď sveta vyplávala na more: 230 000 ton zábavy pre 9 000 ľudí

Tisícky ton, desiatky metrov, stovky kajút. Kolos s názvom Symphony of the Seas je dokončený a čoskoro začne prevážať nadšených turistov.

28.03.2018 07:00
výletná loď, Symphony od the Seas, Foto: ,
Výletná loď Symphony of the Seas
debata (4)

Francúzsky staviteľ lodí STX odovzdal zadávateľovi, americkej spoločnosti Royal Caribbean International, zákazku v podobe gigantického výletného plavidla. Jeho konštrukcia zabrala dva roky. Loď, ktorá váži 228 081 ton a má dĺžku 362 metrov, bude prvý rok brázdiť Stredomorie.

Je o niečo väčšia ako jej sesterská loď Harmony of the Seas, konkrétne o 1000 ton. Tú spoločnosť STX France postavila pre Royal Caribbean v roku 2016.

Výletná loď Symphony of the Seas
Symphony vyplával z Francúzska.
+5Loď Symphony of the Seas opúšťa Francúzsko.

Obe lode sú ideálne pre dovolenkárov hľadajúcich pestrú ponuku. Na svoje si tu prídu turisti, ktorí milujú veľké rušné letoviská a aktívny oddych.

Symphony sa môže pochváliť kúpaliskom, obrovskou vodnou šmykľavkou vysokou niekoľko podlaží, vodným svetom aj surfingovými bazénmi. Je tu tiež niekoľko horolezeckých stien aj plnohodnotné basketbalové ihrisko. Delikatesy pasažierom ponúknu desiatky reštaurácií a barov.

Na palubu sa zmestí takmer 9 000 pasažierov, vrátane 2 200 zamestnancov, ktorým je k dispozícii 2 700 kajút. Oproti svojej predchodkyni je Symphony navyše aj rýchlejšia a jazdí tichšie.

Symphony of the Seas sa zo svojho francúzskeho rodiska St. Nazaire najprv vydala do španielskej Malagy, prví dovolenkári sa nalodia 31. marca. Úvodnú sezónu strávi loď v Stredomorí, potom sa vydá do svojho domovského prístavu, amerického Miami, odkiaľ bude podnikať výlety po Karibiku.

Symphony a Harmony sú posledné a najväčšie plavidlá v triede Oasis spoločnosti Royal Caribbean. Dve predošlé lode triedy Oasis – Oasis of the Seas a Allure of the Seas – vyplávali na more v rokoch 2009 a 2010.

Všetky lode Oasis majú vyše 225 000 ton – to je viac ako o 30 % viac oproti iným obrovským výletným lodiam.

Symphony je 25. loďou Royal Caribbean a v poradí trinástou, ktorú pre túto spoločnosť vyrobila firma STX, pričom Francúzi sa už teraz tešia z ďalších objednávok. V súčasnosti už stavajú pre amerického prevádzkovateľa výletných plavieb ďalšie plavidlo triedy Oasis, ktoré bude hotové v roku 2021, a tiež loď Celebrity Edge, ktorá bude prvou zo série menších luxusnejších plavidiel.

Zdroj: Thejakartapos­t.com; Usatoday.com

4 debata chyba